U bent hier

Amerikaanse FDA-inspecties bij Belgische voedingsbedrijven en aanverwante

Omwille van de COVID-19-pandemie kondigde de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) in maart aan dat zij een aantal buitenlandse inspecties zou opschorten, en dat ze andere instrumenten en methoden zou hanteren, zoals bijv. de analyse van stalen bij het binnenkomen in de VS, om haar taak van toezicht op  geïmporteerde producten - waaronder ook die uit België - te vervullen.

De onderbreking van de controles in 2020 lijkt nu voor het "fiscale jaar" 2021 (lopende van oktober 2020 tot september 2021) te worden gecompenseerd door een aanzienlijke toename van het aantal geplande controles in België. De FDA overweegt om maar liefst 160 controles door te voeren. Dit is mede het gevolg van de Food Safety Modernization Act (FSMA) uit 2011, die voorziet in een geleidelijke verhoging van de inspecties van de voedingsbedrijven die naar de Verenigde Staten exporteren.

De reikwijdte van deze inspecties wordt ook geleidelijk aan uitgebreid: waar vroeger voornamelijk conserven- en snoepgoedproducenten onder de loep werden genomen, gaat het nu om een ruimer gamma, van chocolade en snoep over fruit, noten, en schaal- en schelpdieren tot en met voedingssupplementen. En ook bedrijven uit bijv. de verpakkings- en transportsectoren, die maar toeleveranciers of dienstverleners aan de voedselproducenten zijn, kunnen FDA-inspecteurs over de vloer krijgen. De te inspecteren bedrijven worden geselecteerd op basis van het risico dat verbonden is aan het type product, de verwerking en de bedrijfsgeschiedenis.

Meer informatie over de inspecties is te vinden op de website van de FDA en vragen kunnen rechtstreeks aan de FDA worden gesteld via het Technical Assistance Network. 

5 juni 2020