U bent hier

Aluvision en Pattyn Packing Lines winnen Leeuw van de Export 2015

Aluvision uit Deinze (Oost-Vlaanderen) en Pattyn Packing Lines uit Brugge (West-Vlaanderen) zijn de “Leeuwen van de Export 2015”. In de categorie ‘kleine bedrijven’ won Aluvision, terwijl Pattyn Packing Lines het haalde in de categorie ‘middelgrote en grote bedrijven’. Met de Leeuw van de Export beloont Flanders Investment & Trade (FIT) jaarlijks bedrijven die uitzonderlijke exportprestaties neerzetten.

De 14de Leeuw van de Export werd woensdagavond 16 september 2015 uitgereikt door minister-president Geert Bourgeois in de Brabanthal in Leuven, in aanwezigheid van de crème de la crème van de Vlaamse exporterende bedrijven.

Nadien konden de ruim 600 gasten netwerken met het netwerk van FIT: de 15 adviseurs Internationaal Ondernemen uit de provincies, de meer dan 100 Vlaamse Economische Vertegenwoordigers uit zowat 70 landen wereldwijd en een reeks experts uit Brussel.

Aluvision 

Aluvision uit Deinze (Oost-Vlaanderen), winnaar in de categorie ‘kleine bedrijven’, en Pattyn Packing Lines uit Brugge (West-Vlaanderen), winnaar in de categorie ‘middelgrote en grote bedrijven’, werden door Flanders Investment & Trade bekroond voor hun uitzonderlijke exportprestaties.

Aluvision voerde in 2014 82% van zijn omzet uit naar 30 landen. In 2014 exporteerde Pattyn Packing Lines 97% van zijn omzet naar 68 landen wereldwijd. Aluvision is een gestaag groeiend familiebedrijf uit Deinze (Oost-Vlaanderen) met een 40-tal medewerkers die een modulair en ecologisch aluminium systeem voor de standbouw-, interieur- en eventsector ontwikkelt en produceert.

Dankzij hun bijzonder sterk gepersonaliseerde ontwerpen en verregaande individuele ondersteuning aan klanten oogsten ze wereldwijd succes in 30 landen. Ca. 82% van de 7,8 miljoen euro omzet kwam in 2014 uit export. 

De jury van de Leeuw van de Export was, in de categorie van bedrijven met maximaal 49 werknemers, vooral gecharmeerd door de duidelijke keuzes van Aluvision in hun internationaliseringsstrategie. In de nichemarkt van de standbouw-, interieur- en eventsector profileert het bedrijf zich sterk met modulaire systemen voor de meest uiteenlopende klanten.

Daarnaast wordt er, om “top notch” te blijven, continu geïnvesteerd in R&D. R&D is het kloppend hart van de onderneming en het vuurt duurzame innovaties aan. Ten slotte wordt zeer veel belang gehecht aan een gezond HR-beleid.

De hoge technische eisen en de werkdruk worden gecompenseerd door een familiale sfeer, met onder andere een pool- en kickertafel op de werkvloer. De resultaten zijn er dan ook naar: jaar na jaar exporteert Aluvision meer en meer.  

Meer info op www.aluvision.com.

Pattyn Packing Lines

Familiebedrijf Pattyn Packing Lines uit Brugge (West-Vlaanderen) ontwerpt en produceert industriële verpakkingsmachines voor bulkproducten, vooral uit de voedingsindustrie.

De ‘zakinzetmachine’, ‘doosopzetter’, ‘zakken- en dozensluiter’ komen uit hun creatieve koker en ze oogsten er o.a. dankzij een weloverwogen afzetstrategie internationaal succes mee. Met 66 medewerkers werd in 2014 een omzet van 21,1 miljoen euro gehaald, waarvan 97% zijn weg naar 68 landen wereldwijd vond. 

Pattyn Packing Lines, winnaar in de categorie van bedrijven met 50 werknemers, overtuigde de jury met hun jarenlange, niet aflatende investeringen in innovatie.

Al 3 generaties van de familie Pattyn ontwerpen en produceren industriële “bag-in-box” verpakkingsmachines voor de voedingsindustrie. Als pionier en marktleider speelt Pattyn voortdurend in op de behoeftes van de markt. Voor elke behoefte bieden ze de gepaste oplossing om voedingsmiddelen automatisch te verpakken in containers van 5 tot 30kg, voorzien van een op maat gemaakte zak.

Ze vernieuwen voortdurend hun dienstverlening en hun machines zodat ze een hoog niveau aan automatisering, flexibiliteit en productbescherming kunnen garanderen. Dat is de basis van hun (internationaal) succes.

Meer info op www.pattyn.com.

Pattyn Packing Lines en Aluvision werden gekozen uit 6 genomineerden, op hun beurt door de jury geselecteerd uit tientallen sterke kandidaten. De 6 genomineerden voor de Leeuw 2015 waren:

  • Aluvision, Basalte en Zappware in de categorie ‘kleine bedrijven’;
  • Libeco, Pattyn Packing Lines en Sofico in de categorie ‘middelgrote en grote bedrijven’.

De voorbeeldfunctie van de Leeuwen van de Export

Export blijft van levensbelang voor de Vlaamse economie volgens Vlaams minister-president Bourgeois: 

Vlaanderen leeft van de export. Als één van de meest geglobaliseerde regio’s in de wereld moeten we er maximaal op blijven inzetten. Flanders Investment & Trade speelt hierin een cruciale rol. Met hun jaarlijkse uitreiking van de Leeuw van de Export worden de exportprestaties van 2 bedrijven in te kijker geplaatst. De winnaars van vanavond, Aluvision en Pattyn Packing Lines, zijn na te volgen voorbeelden van Vlaamse bedrijven die internationaal succes oogsten en zo ook in Vlaanderen blijven groeien. Dat internationaal ondernemen en exponentiële groei vaak hand in hand gaan is een boodschap voor ondernemend Vlaanderen die ik niet vaak genoeg onderstreept kan zien.

Vlaams minister-president Bourgeois

Claire Tillekaerts, CEO van FIT, sluit zich hierbij aan:

Internationaal zijn er ontzettend veel Vlaamse ondernemers met straffe dingen bezig. Onze Leeuwen van de Export 2015, Aluvision en Pattyn Packing Lines, zijn daarvan perfecte voorbeelden. Maar ook de andere genomineerden zijn bedrijven om “U” tegen te zeggen. Ik wil Basalte, Zappware, Libeco en Sofico dan ook samen met de Aluvision en Pattyn Packing Lines van harte feliciteren met hun prestaties. Het zijn stuk voor stuk winnaars, waar ondernemend Vlaanderen gerust een voorbeeld mag aan nemen. Zij blinken zonder uitzondering uit in visie, management en gezonde (internationale) ambitie. Met zulke Leeuwen van de Export is de economische toekomst van Vlaanderen in goede handen.  

Claire Tillekaerts, CEO van FIT

Over de Leeuw van de Export

Met de Leeuw van de Export bekroont Flanders Investment & Trade jaarlijks de exportsuccessen van de Vlaamse bedrijven en onderstreept daarmee het belang van export voor onze Vlaamse economie.

De exportprijs wordt dit jaar gesponsord door: de provincie Vlaams-Brabant, Brussels Airlines, ING, Credendo Group, EY, Leuven Inc., de KU Leuven, DHL, Roularta Business Information, PMV, AB Inbev, Brussel Airport Company, Omnia Travel, de POM Vlaams-Brabant en Kanaal Z.

Meer info op www.leeuwvandeexport.be.

Over FIT

Flanders Investment & Trade (FIT) is een Vlaams overheidsagentschap dat Vlaanderen promoot als vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven en Vlaamse bedrijven ondersteunt bij het internationaal ondernemen. Zij kunnen volop gebruikmaken van de expertise van FIT en van zijn nationale en internationale netwerk.

Perscontact

Bart Matheï, woordvoerder FIT
bart.mathei@fitagency.be
+32 (0)473 366 975

16 september 2015