U bent hier

Alimentaria 2016 - Barcelona

ALIMENTARIA, na Anuga (D) en Sial (F), de belangrijkste Europese voedingsbeurs vond plaats in Barcelona, in het beurscomplex van Gran Via 2, van 25 t/m 28 april ll.  Meer dan 4.000 exposanten afkomstig uit 70 landen bezetten 90.000 m² expositieruimte .

De veertigste editie van de beurs kon rekenen op de belangstelling van 140.000 bezoekers, evenveel als in 2014, maar ze kwamen uit 157 verschillende landen, 16 meer dan twee jaar geleden. 44.000 (32%) waren internationale bezoekers. Uit de EU waren Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Portugal het best vertegenwoordigd, daarna volgden Noord-Amerika en Canada. Maar ook uit Latijns-Amerika met Mexico, Colombia, Chili en Peru aan het hoofd kwam er heel wat belangstelling. Uit Azië waren Hong Kong en Japan de uitschieters. De beursorganisatoren hebben geen moeite gespaard om Alimentaria een uitgesproken internationaal karakter te geven. Er vonden tijdens Alimentaria 11.200 b2b’s plaats tussen de exposanten en 800 aankopers uit de hele wereld die de beurs bezochten (62% meer dan in 2014).

De beslissing van de organisatoren – enkel nog Fira de Barcelona, nu de joint-venture met Reed Exhibitions werd opgeheven – om de 13 sectorale salons te herleiden tot 5 bleek terecht: Restaurama (horeca), Intercarn (vleeswaren), Interlact (melkproducten), Intervin (wijn en sterke dranken) en Multiple Foods (gourmet producten, conserven, snacks en koekjes, gezondheidsvoeding, halal producten en ook nog de standen van de Spaanse regio’s en de landenstanden). “The Alimentaria Experience”, waar showcookings en demonstraties van gerenommeerde chefs plaatsvonden, kon ook op veel belangstelling rekenen.

Vlaanderen was goed vertegenwoordigd op Alimentaria. Er waren Vlaamse exposanten met een eigen stand op Intercarn en Intervin en VLAM was met drie exposanten op Interlact aanwezig. Op de groepsstand van FIT in het Multiple Foods paviljoen, vonden 17 Vlaamse exposanten onderdak. Ze waren het unaniem eens: er werden meer en ook betere contacten gelegd op Alimentaria 2016 dan twee jaar geleden. En dit is een teken dat de Spaanse economie stilaan aan de beterhand is en dat producenten van voeding en dranken die in Spanje voet aan wal willen krijgen, zij het via een invoerder, een distributeur of een agent, op Alimentaria de juiste gesprekspartners aantreffen. Voor al wie in Spanje afzet zoekt voor voeding of dranken, is Alimentaria een absolute must en een niet te verwaarlozen springplank naar Latijns-Amerika en Azië.

Dit jaar stond de voeding van de toekomst in de kijker. De vraag naar gezonde, natuurlijke, ecologische en functionele producten zit in de lift. Daartoe horen producten zoals charcuterie zonder vlees, worstjes met vegetale proteïnes, kaas voor vegans, ecologische bouillons, koffiekoeken met algen in plaats van additieven en bewaarmiddelen, enz. Dit alles onder één noemer: GROEN.

Niet alleen gezonde voeding spreekt de consument aan, hij wil ook praktisch eten, waar en wanneer het hem past. Vandaar dat de verpakking en de bereidingswijze van de producten – het moet zo snel en zo makkelijk mogelijk gaan – ook heel erg aan belang wint.

Alimentaria 2018 zal plaatsvinden van 16 t/m 19 april. Vlaamse bedrijven blijven gemotiveerd om op deze beurs aanwezig te zijn.

3 mei 2016