U bent hier

Agroprodmash in Moskou - 2018

De editie van 2018 was al de 23ste op rij. Deze beurs richt zich op uitrusting, technologieën, grondstoffen en ingrediënten voor de voedingsindustrie. De belangrijkste categorieën op de beurs zijn: uitrusting en technologieën voor de voedings- en drankindustrie, automatisatie in de voedingsproductie, test- en analytische uitrusting, diepvriesuitrusting, uitrusting voor de retail en HoReCa, uitrusting voor magazijnen en logistieke operaties, schoonmaakproducten, commerciële vloerbedekking, IT software voor de voedingssector, landbouwuitrusting, financiële oplossing voor de landbouw enzovoort.

De beurs groeit nog steeds (ook omwille van de importvervanging waardoor de Russische landbouwsector zelf sterk groeit) en neemt ruim 60.000 m² in beslag. Er nemen 860 bedrijven uit 34 landen deel waaronder België), China, Denemarken, Duitsland en Italië die allen een nationaal paviljoen hebben. Voor België is dit de stand van FIT waar 19 Vlaamse bedrijven vertegenwoordigd zijn (de meesten enkel met hun catalogi). Ook Rusland zelf heeft verschillende regionale standen waaronder Chelyabinsk, Kirov, Stavropol, Tula, Tver‘ en Voronezh.

Het profiel van de exposanten is als volgt:

Manufacturers and suppliers of food production equipment – 74%
Manufacturers and suppliers of packaging equipment – 37%
Manufacturers and suppliers of ingredients, additives, spices – 25%
Manufacturers and suppliers of auxiliary equipment – 14%
Manufacturers and suppliers of raw and auxiliary materials – 5%
Assembly/setup/maintenance of equipment – 18%
Design/engineering – 12%
Construction and fitting out of food production facilities – 4%
Food safety, quality control, sanitation and hygiene – 3%
R&D – 2%
Automation, IT – 2%

Er kwamen 24.000 professionele bezoekers opdagen.

De beurs is groot en groeiend, net omdat de Russische landbouw- en voedingsindustrie de laatste jaren belangrijke impulsen krijgt van de staat waardoor verschillende sectoren (graanproductie, productie van kippen en varkens) het erg goed doen, beter dan ooit tevoren. Dit biedt mogelijkheden voor buitenlandse producenten van technologie- en uitrusting omdat de Russische voedselproducerende nijverheid nood heeft aan buitenlandse technologie.

Agroprodmash biedt een goed forum waar beide partijen elkaar kunnen ontmoeten. Het probleem dat door verschillende exposanten wordt aangehaald, is de financiering, technische kennis en de dedouanering. Vaak kunnen de eindklanten niet zelf dedouaneren waardoor de buitenlandse producent dit zelf moet doen (wat ingewikkeld en tijdrovend is) of bezitten ze niet over de nodige technische kennis om de technologie toe te passen (= ook opleiding nodig). Aangezien leningen in Rusland nog steeds erg duur zijn, is het voor een landbouwbedrijf niet eenvoudig om nieuwe apparatuur of technologie te financieren.

Deelenemen aan Agroprodmash moet op een professionele manier; dit wil zeggen dat de vertegenwoordiger op de stand moet aanwezig zijn en dat de documentatie in het Russisch vertaald moet zijn. Het tonen van enkel catalogi is zelden voldoende en idealiter moet de persoon die de stand bemant ook Russisch spreken.

De Russische landbouwsector is aan het moderniseren (met staatssteun) en dit biedt mogelijkheden voor Vlaamse aanbieders van apparatuur, software, know-how en technologie. Agroprodmash is de grootste beurs in Rusland in deze sector (er zijn nog een paar kleinere regionale beurzen zoals Yugagro in Krasnodar: https://www.yugagro.org/en-GB/ ) en het is de meest eenvoudige manier om distributeurs en klanten te ontmoeten aangezien deze sector over het algemeen vrij gesloten is.

Deelname aan een groepsstand is enkel nuttig indien de vertegenwoordiger van de firma zelf aanwezig is en tenminste brochures in het Russisch meeheeft. De stand moet toelaten dat elke deelnemer een eigen minimale ruimte heeft. De beurs op zich blijft interessant en is een goede toegangspoort tot de Russische markt.

11 oktober 2018

Bijkomende informatie