U bent hier

Afrikaanse Continentale Vrijhandelszone in de startblokken

44 Afrikaanse leiders hebben een overeenkomst getekend om in Afrika een vrijhandelszone op te zetten. De 'African Continental Free Trade Area' of kortweg AfCFTA, zal een van de grootste handelsblokken ter wereld worden als elk land de overeenkomst ratificeert. De cijfers spreken voor zich: een bevolking van maar liefst 1,2 miljard en een gezamenlijk bbp van meer dan 2 triljoen USD.

De vrijhandelszone zal volgens de VN zorgen voor extra groei op het Afrikaanse continent door onder meer een stijging van de totale economische welvaart van 3,6 miljard USD en een stijging in de intra-Afrikaanse handel van 52% tegen 2022.

Het belangrijkste land dat ontbreekt in de vrijhandelszone is Nigeria. Het land is de voornaamste afzetmarkt van Vlaanderen in Sub-Sahara-Afrika met een 24ste plaats in de Vlaamse uitvoer van goederen (2016). Ook Zuid-Afrika heeft de vrijhandelsovereenkomst nog niet ondertekend.

Geïnteresseerde lezers kunnen in een recent artikel van Quartz Africa meer details terugvinden over deze nieuwe vrijhandelszone.

23 maart 2018

Bijkomende informatie