U bent hier

ADB - ASIAN Development Outlook 2021

INDONESIA:  ADB Development Outlook (Indonesië vanaf blz 291).

Ondanks de alarmerende wereldwijde impact van COVID-19, kromp de economie matig in 2020 - ten opzichte van sommige van de buurlanden - dankzij goed gecoördineerde en goede gecommuniceerde beleidsmaatregelen, een kleiner aandeel van de getroffen sectoren en een herstel van de grondstoffenprijzen. 

De economie zal naar verwachting herstellen in 2021 en 2022 - hoe sterk, dat zal afhangen van hoe goed de overheid de infectiecurve van COVID-19 kan beheersen, hoe ze haar macro-economische strategie optimaal zal aanpassen en de fiscale maatregelen efficiënt zal aanwenden.

Op middellange termijn blijft de uitdaging hoe de overheid het economisch herstel blijvend zal kunnen ondersteunen en de toekomst zal verduurzamen.

Het volledige rapport schrijft over de economische verwachtingen van alle landen in zowel Centaal Azie, Oost Azie, Zuid Azie, Zuidoost Azie en de Pacific.

In het voorwoord van het rapport schrijft de heer Yasuyuki Sawada, hoofdeconoom bij de  Asian Development Bank het volgende:

“De economische groei wint opnieuw aan kracht in Azië, maar nieuwe COVID-19-uitbraken tonen aan dat de pandemie nog steeds een bedreiging vormt.

Toch is de economische opleving van de regio merkbaar, ondersteund door een herstel van de wereldeconomie en de vooruitgang op het gebied van vaccins.

Voorspeld wordt dat het herstel van de economische groei in de regio in 2021 tot 7,3% zal klimmen, afgezwakt tot 5,3% in 2022.

Zonder rekening te houden met de nieuwe geïndustrialiseerde economieën met een hoog inkomen, wordt voor dit jaar een groei voorspeld met 7,7% en 5,6% voor volgend jaar.

De inflatie - na een marginale daling in 2020 - zal naar verwachting dalen tot 2,3% in 2021 door het verlichten van de druk op de voedselprijzen, met prijzen die naar verwachting met 2,7% zullen stijgen in 2022.

Verschillende neerwaartse risico's wegen op de over het algemeen positieve vooruitzichten.

De grootste risico’s zijn de herop flakkerende COVID-19-uitbraken of vertraagde leveringen van vaccines of  ineffectieve vaccins, waardoor de mobiliteit en het herstel van de economische activiteit opnieuw kunnen verstoord worden.

De hierboven vernoemde risico’s en de andere risico’s worden in de deze ADB-Development Outlook besproken en zijn verontrustend omdat de pandemie de ontwikkeling van Azië en het streven naar meer ecologisch duurzame en rechtvaardige groei heeft vertraagd.

Om weer op dit groeipad te komen, moet er enorm veel gemobiliseerd worden van publiek en privaat kapitaal. De afgelopen jaren waren we getuige van de snelle wereldwijde en regionale uitbreiding van groene en sociale financiering, met name van particuliere bronnen.

Hoewel niet-economische factoren de belangrijkste drijfveren van deze uitbreiding zijn, blijven financiële motieven een belangrijke rol spelen.

Alhoewel het meten van de impact van groene en sociale financiering een uitdaging is, blijkt dat de voordelen die gecreëerd worden op milieu- en sociaal vlak ermee kunnen geassocieerd worden.   

Overheden in Azië hebben voldoende ruimte om duurzame financiering te koesteren door fiscale en regelgevende maatregelen.

Bovenal zal het afdwingen van normen voor het vrijgeven van informatie en impactmeting de groene en sociale financiën doen toenemen.”

Het rapport kan vrij gedownload worden via de website van de Asian Develpment Bank:

Asian Development Outlook (ADO) 2021: Financing a Green and Inclusive Recovery | Asian Development Bank 

29 april 2021