U bent hier

Aanvragen Bijzondere Exportsteun en Starterspakket Internationalisering openen op 5 oktober 2020

Midden juni lanceerden we ons Corona Exit-plan. Voor de steunmaatregelen ‘Bijzondere Exportsteun’ en ‘Starterspakket Internationalisering’ start de aanvraagperiode op 5 oktober 2020. De voorwaarden en modaliteiten zijn ondertussen vastgelegd. FIT organiseert vier gratis webinars om kandidaten hierin te begeleiden.

De coronacrisis heeft in de Vlaamse buitenlandse handel lelijk huisgehouden. Sinds de lockdown in maart 2020 tonen de cijfers van de Nationale Bank dat Vlaamse exporteurs maand na maand stevige klappen incasseren. Wachten tot de coronacrisis voorbij is, is af te raden. Want net nu moeten internationale ondernemers creatief zijn, doelmarkten aanboren en hun internationale aanwezigheid versterken. Voorlopig vooral virtueel, maar dat schept zelfs extra opportuniteiten. Bij digitaal contact springen exporteurs immers efficiënter om met budget, tijd en mankracht.
 

Breed steunpakket – permanent en ad hoc

Naast de bestaande financiële steunmaatregelen en huidige dienstverlening, wil FIT met het Corona Exit-plan het tij keren en Vlaamse kmo’s kansen bieden in deze crisistijden. Zo kunnen ze onder voorwaarden dankzij het ‘Reboot your export’-pakket tegen voordelige kosten en versoepelde betalingsvoorwaarden deelnemen aan FIT-groepsstanden op internationale (vak)beurzen of niche-evenementen. Ook deelnames aan virtuele beurzen behoren tot de mogelijkheden.
 

Voor 650 startende en ervaren exporteurs

Binnen het Corona Exit-plan zijn er specifieke steunmaatregelen voor startende en ervaren Vlaamse exporteurs.

  • Bijzondere Exportsteun: 500 ervaren exporteurs met minstens 5 VTE’s op de loonlijst, een exportaandeel van minstens 20% en een positief eigen vermogen, kunnen eenmalig een subsidie van € 5.000 aanvragen.
  • Starterspakket Internationalisering: 150 startende exporteurs die nog nooit eerder een subsidie van FIT hebben ontvangen, kunnen eenmalig een subsidie van € 7.000 aanvragen.

Webinars om aanvraag in goede banen te leiden

Vanaf 5 oktober 2020 tot uiterlijk 28 oktober 2020 kunnen kandidaten hun project indienen. Per doelgroep – ervaren en startende exporteurs – organiseert FIT een webinar om deze nieuwe en zijn bestaande financiële steunmaatregelen toe te lichten. Ook wil FIT inspireren om creatief na te denken over nieuwe, andere opportuniteiten en het exportplan eventueel aan te passen.  Tot slot helpt FIT om dit praktisch in een volledig projectdossier te gieten. Per doelgroep zijn er twee webinars voorzien:

Op 22 september 2020:

Op 24 september 2020:


Grondige voorbereiding is cruciaal

Voor beide nieuwe steunmaatregelen is de datum waarop de aanvraag wordt ingediend van belang voor de beoordeling. Daarom raadt FIT kandidaten sterk aan om op voorhand te testen of ze al kunnen inloggen met hun elektronische identiteitskaart om de financiële steun via MyFIT tijdig aan te vragen. Ze moeten namelijk de nodige rechten hebben om in naam van de onderneming subsidies aan te vragen en te beheren.  

Doe de test hier en raadpleeg het stappenplan

Voor hulp hierbij kan u contact opnemen met de Vlaamse infolijn op het gratis nummer 1700.

16 september 2020