U bent hier

97 Vlaamse spelers mee op economische missie naar het VK

Van 8 tot 12 mei trekt een Belgische economische missie naar het VK onder leiding van prinses Astrid. Ook heel wat Vlaamse bedrijven nemen deel, samen met Flanders Investment & Trade (FIT) en Vlaams minister-president Jan Jambon, om er zakelijke kansen te spotten tijdens activiteiten zoals bedrijfsbezoeken en netwerkevenementen.
 

Wat houdt de missie in?

Het programma draait onder meer rond de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK. Maar ook bepaalde kansrijke sectoren komen specfiek aan bod. Denk aan innovatieve niches als cleantech en lifesciences, die hoog op de Britse politieke agenda staan én waar tal van Vlaamse spelers in uitblinken. Ook is er aandacht voor enkele traditionele sterkhouders van onze economie, zoals de voedingsindustrie.

Dat de thematische klemtonen in de smaak vallen, is te merken aan de opkomst. Maar liefst 170 professionals uit 97 Vlaamse bedrijven, federaties en instellingen trekken er mee op uit. Op hun agenda staan naast sectorspecifieke evenementen ook seminaries en workshops, bedrijfs- en retailbezoeken en netwerkevenementen. Voor de deelnemers werd bovendien een programma op maat opgesteld door het lokale FIT-team in Londen.


Vlaanderen en het VK als trouwe handelspartners

De internationale handel tussen Vlaanderen en de Britten scheert al decennia hoge toppen. Een tendens die zich ook na de Brexit voortzet ondanks de praktische uitdagingen. Zo bedroeg de Vlaamse uitvoer naar de overkant van het Kanaal in 2021 bijna 24 miljard euro: goed voor 6,25% van de totale export uit Vlaanderen. Dat maakt van het VK onze op drie na belangrijkste exportmarkt. 


UK4Explorers: extra ondersteuning voor kandidaat-exporteurs

Van de Vlaamse delegatie in het VK nemen ook 13 bedrijven deel aan UK4Explorers, het begeleidingstraject van FIT en UNIZO. Via dit traject krijgen Vlaamse exporteurs die nog niet aanwezig zijn op de Britse markt extra ondersteuning op maat voor, tijdens én na de missie.


Volg de missie op de voet

Via www.flanderstrade.be/backtobusiness hoeft u niets te missen van de prinselijke missie naar het VK en krijgt u een zakelijke blik achter de schermen in de Britse markt. Nieuwsberichten, getuigenissen van Vlaamse exportbedrijven die het ver schoppen op Britse bodem en zelfs een reeks inzichtrijke vlogs: u ontdekt het er allemaal.

5 mei 2022