U bent hier

Marktstudie ‘World Economic Outlook - Global manufacturing downturn, rising trade barriers’

Zoals ieder jaar in oktober licht het IMF in zijn World Economic Outlook (WEO) de wereldeconomie door en maakt het ook zijn prognoses erover wereldkundig.

Dit jaar kijkt de WEO aan tegen een wereldeconomie die zowat over heel de lijn aan het vertragen is met voor 2019 een groeiprognose van amper 3% - een percentage dat overigens al een keer naar beneden toe werd herzien — en meteen ook het laagste groeipercentage sinds de wereldomspannende financiële crisis van 2008-2009.
Die krappe groei ligt een pak lager dan de 3,8 % stijging die de wereldeconomie in 2017 nog had laten zien. Een matige groei als deze is het gevolg van alsmaar meer handelsbarrières die worden opgeworpen, toenemende onzekerheid omtrent handel en geopolitiek en een aantal macro-economische factoren eigen aan opkomende markten, maar ook structurele factoren als een lage productiviteitsgroei of ingrijpende demografische factoren - zoals een verouderend bevolkingspatroon - in geavanceerde economieën.
 

Voor 2020 geldt voor de wereldeconomie een iets betere groeiprognose van 3,4 %, een percentage dat 0,2 procentpunten naar onderen werd bijgesteld in vergelijking met de aprilprognoses van het IMF.  
Anders dan bij de groeivertraging die geografisch zowat overal lijkt te zullen doorzetten, zal het herstel vanaf 2020 precair van aard zijn en allerminst breed gedragen of egaal gespreid: bij de geavanceerde economieën zou in 2019 and 2020 de groei zelfs verslappen tot 1,7 %, terwijl voor opkomende en ontwikkelingsmarkten verwacht wordt dat de groei er meer vaart zal krijgen van 3,9% in 2019 tot zelfs 4,6% in 2020.

Zowat de helft van het verwachte herstel in 2020 kan toegeschreven worden aan een verbeterende economische situatie of een stilaan uitdiepende recessie in felgeplaagde opkomende markten als Turkije , Argentinië en Iran. Voor het overige zou de wereldeconomie ook nog een zetje kunnen krijgen van het economische herstel in die landen waar in 2019 de groei aanzienlijk op de rem is gegaan tegenover 2018, zoals Brazilië, Mexico, India, Rusland en Saoedi-Arabië.


Opvallend aan de fletse groei in 2019 is de sterke en de geografisch wijdverbreide vertraging van de maakindustrie en de wereldhandel. Zo ging het wereldhandelsvolume tijdens de eerste jaarhelft van 2019  amper 1% vooruit, het zwakste cijfer sinds 2012.

Daar hebben de volgende factoren zeker de hand in: hogere tarieven en een aanhoudende onzekerheid omtrent handelsbeleidsmaatregelen hebben de investeringsbereidheid en de vraag naar internationaal verhandeld kapitaalgoed een knauw gegeven.
Met name de automobielnijverheid heeft het bepaald moeilijk en dat zowel aan de aanbod- als aan de vraagzijde. 
De productie en de verkoop van wagens liep sterk terug in 2018 met wereldwijd 3% minder verkochte wagens. Die vraag kromp ook al doordat China de fiscale voordelen voor elektrisch aangedreven wagens heeft teruggeschroefd. Ook moeten assemblagelijnen aangepast om zich te schikken naar nieuwe emissienormen in de eurozone – in Duitsland vooral - en in China.
Bovendien nemen consumenten in hun koopgedrag een meer afwachtende houding aan en stellen ze aankopen vaak uit om mee te zijn met de nieuwste technologieën én conform de wijzigende en verstrengende emissienormen in een markt waar ook over een andere soort van autogebruik wordt nagedacht en b.v. autodeelprojecten op poten worden gezet.

Dat en veel meer kunt u nalezen in het lijvige IMF-rapport, World Economic Outlook, October 2019.

24 oktober 2019

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in