U bent hier

Marktstudie ‘Wat zijn de motivatoren en demotivatoren van Vlaamse bedrijven om handel te voeren in Spanje?’

Het doel van deze marktstudie is om een antwoord te formuleren op de vraag “Wat zijn de motivatoren en demotivatoren van Vlaamse bedrijven om handel te voeren in Spanje.” Om hierop een antwoord te vormen, werd een grondig onderzoek uitgevoerd op basis van studies, online documenten, artikels en diepte-interviews.

Dit onderzoek werd volbracht door gebruik te maken van desk- en field research. Om tot bovenstaand resultaat te komen werd het deskresearch onderverdeeld in 7 delen. Eerst en vooral werd het profiel van de Spaanse economie weergegeven. Daarna werden de economische betrekkingen tussen Vlaanderen en Spanje onderzocht. Vervolgens werden de Belgische bedrijven in Spanje opgelijst en werden de sectoren vergeleken. Dit werd dan in verband gebracht met de Spaanse troeven. Hieruit kon een business analyse van de Spaanse markt worden gedistilleerd. Uiteindelijk werd er afgesloten met de motivatoren en demotivatoren om handel te voeren in Spanje.

Deze onderzoeksvraag wil Vlaamse bedrijven meer zicht geven op de Spaanse markt. De economische crisis van 2008 heeft heel wat schade berokkend. Het doel is om ervoor te zorgen dat Vlaamse bedrijven aan de hand van deze handleiding voor zichzelf kunnen uitmaken of het voor hen al dan niet voordelig is om handel te voeren in Spanje. Voor buitenlandse bedrijven is het nu een goed moment om te investeren of een bedrijf op te richten in Spanje. Het ondernemingsklimaat is nog nooit zo aantrekkelijk geweest als nu.

België en meer algemeen Vlaanderen heeft een goede handelsrelatie met Spanje en dit zal zo blijven. De Vlaamse producten die het meest in de smaak vallen in Spanje zijn chemische en farmaceutische producten, machines en vervoermaterieel. Bedrijven die actief zijn in de voeding en servicesector zullen het meeste succes kennen op korte termijn. Op dit ogenblik bevinden deze sectoren zich in een groei. Bedrijven die actief zijn in de technologische sectoren zoals biotechnologie, IT maar ook de auto-industrie zullen eerder op lange termijn succes kennen. Dit zijn ook de sectoren waarbij er het meest in wordt geïnvesteerd in Spanje.

20 augustus 2018

Interesse in meer?

Wil u, na het lezen van deze studie, de markt diepgaander verkennen?

Neem contact op met ons kantoor in Madrid

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in