U bent hier

Marktstudie ‘The Russian Beer Market’

Russen lusten wel een biertje, gemiddeld zet elke Rus jaarlijks 54 liter weg. De bierproductie kende een flinke daling tussen 2014 en 2017 omwille van strengere regelgeving en de stagnerende koopkracht, maar de voorbije jaren is de lokale productie vrij stabiel. De studie stelt de belangrijkste marktspelers en de belangrijkste brands aan u voor. 

Interessant voor onze brouwers met een blik op het oosten is het feit dat de import van bieren in de lift zit. België is - na Duitsland, Tsjechië en Mexico - de vierde grootste leverancier van buitenlandse bieren. Het zal niet verbazen dat het leeuwendeel van de export Moskou en de omringende Moskou regio als bestemming heeft. Beiden zijn goed voor maar liefst 70% van de afzet. In zowel de stad als de regio vinden we ook tal van distributeurs die met hun netwerken een veel groter deel van het land bestrijken waardoor de bieren in een geografisch veel uitgestrekter gebied aan de man of vrouw gebracht worden.

Er vallen vandaag een viertal trends waar te nemen. Ten eerste kennen ambachtelijke bieren een stevige groei. Massaproducten verliezen aan populariteit ten voordele van craft beers en dit is de grote spelers niet ontgaan want nu zetten deze ook meer in op authentiekere smaken en variëteiten. Er zijn in Rusland ongeveer 560 kleine ambachtelijke brouwerijen actief en we zetten de belangrijkste voor u op een rijtje. 

Ten tweede zitten niet-alcoholische bieren in de lift, alhoewel hun marktaandeel vandaag nog erg klein is. De hang naar een gezonde levensstijl, mede gepromoot door de overheid, zorgt ervoor dat meer Russen hun toevlucht nemen tot dranken zonder alcohol. 

Ten derde kan men stellen dat er een zekere polarisering plaatsgevonden heeft in het consumentengedrag waarbij bierdrinkers ofwel uitwijken naar duurdere varianten ofwel net kiezen voor de goedkoopste opties. Bij dit alles lijken de bieren uit het middensegment de grootste verliezers. Anderzijds verliest u ook beter niet uit het oog dat Rusland een prijsmarkt is waar de lokale consumenten wel veeleisender geworden zijn. Een modale Rus wil vandaag een zo goed mogelijke kwaliteit tegen een zo gunstig mogelijke prijs. 

Als laatste trend valt op dat het retailverkoopskanaal sinds de uitbraak van de pandemie aan belang gewonnen heeft. Niet onlogisch aangezien de horeca tijdens de eerste golf een tijdlang de deuren moest sluiten, maar ook nadien lijken de Russen minder te consumeren in bars en restaurants. De retail heeft duidelijk aan slagkracht en vertrouwen gewonnen, nieuwe concepten werden geïntroduceerd (bijvoorbeeld de shop next door) en de ketens beginnen nu werk te maken van eigen private label bieren. 

Er zijn ook wel wat (potentiële) uitdagingen te vermelden. Zo wordt over nieuwe wetgeving gedebatteerd die een minimumprijs wil invoeren in de retailsector. Dit kan o.m. de prijzen onder druk zetten en leiden tot het gebruik van minder kwaliteitsvolle grondstoffen. Een tweede uitdaging betreft het mogelijk invoeren van specifieke labelingvereisten en tenslotte zouden nieuwe technische regulaties brouwers van ambachtelijke bieren in last kunnen brengen.

29 december 2021

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in