U bent hier

Marktstudie ‘OESO: Logistics sector in Indonesia’

Zuidoost-Azië, één van de snelst groeiende regio's ter wereld, heeft in grote lijnen een economisch groeimodel omarmd dat is gebaseerd op internationale handel, buitenlandse investeringen en integratie in regionale en mondiale waardeketens. Om dit momentum te behouden, zijn echter bepaalde hervormingen nodig om de economische en sociale duurzaamheid van de regio te versterken. Dit omvat onder meer het verminderen van belemmeringen voor concurrentie en markttoegang om innovatie, efficiëntie en productiviteit te helpen bevorderen. De logistieke sector speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van economische ontwikkeling. Afgezien van zijn bijdrage aan het BBP van een land, heeft een goed ontwikkeld logistiek netwerk een impact op de meeste economische activiteiten. Een efficiënt logistiek systeem kan het concurrentievermogen van een land verbeteren, de internationale handel vergemakkelijken en de connectiviteit verbeteren om consumenten beter van dienst te zijn en te voldoen aan de behoeften van regionaal geïntegreerde productiefaciliteiten voor betrouwbare levering van input en output. De OESO Competition Assessment Reviews: Logistics Sector in Indonesia, uitgevoerd in het kader van het ASEAN Competition Action Plan, beoordeelt de impact van regelgeving op de concurrentie in de sector. Dit rapport behandelt de vijf belangrijkste subsectoren van de logistieke markt: vrachtvervoer, inclusief vervoer over de weg, binnenvaart en zee, en spoor; vrachtvervoer; opslag; bezorgdiensten voor kleine pakketten; en diensten met toegevoegde waarde. Tegelijkertijd heeft de OESO de impact van staatsbedrijven op de concurrentie in Indonesië beoordeeld in de OESO Competitive Neutrality Reviews: Small Package Delivery Services in Indonesia. De OESO-beoordeling is uitgevoerd in overleg met de Indonesische autoriteiten en lokale belanghebbenden, en met de steun van het ASEAN-secretariaat en het ASEAN-programma voor economische hervorming onder het Britse Foreign, Commonwealth & Development Office (Britse regering). De beoordeling geeft prioriteit aan 57 wetgevingsteksten en identificeert 56 regelgevende belemmeringen waar wijzigingen kunnen worden aangebracht om de concurrentie in de logistieke sector te bevorderen.

Dit is vooral belangrijk voor Indonesië, waar logistiek momenteel ongeveer 5% van het BBP van het land uitmaakt. Dit rapport biedt beleidsaanbevelingen die de Indonesische regering kunnen helpen om structurele en regelgevende tekortkomingen in deze sector aan te pakken. Deze structurele hervormingen zijn nog dringender geworden, aangezien de Indonesische economie naar verwachting met ongeveer 2,4% zal krimpen in 2020 (vergeleken met 5% groei in 2019) als gevolg van de COVID-19-pandemie, waarbij inperkingsmaatregelen ernstige gevolgen hebben voor economische activiteiten zoals export en toerisme. Deze beleidsaanbevelingen dragen bij aan hervormingen die de Indonesische economie kunnen helpen terug te keren naar duurzame groei en het scheppen van banen door het concurrentievermogen te vergroten, investeringen aan te moedigen en de productiviteit in de logistieke dienstensector te stimuleren, met gevolgen voor de hele economie en voordelen voor de consumenten.

7 juli 2021

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in