U bent hier

Marktstudie ‘Kanaal Seine-Noord-Europa - De missing link van het Europese Seine-Schelde-Netwerk’

Al eeuwen droomt men van een waterweg tussen de Seine en Noord-Frankrijk die voldoet aan de noden van de tijd. Naar aanleiding van het Kanaal van Saint-Quentin schrijft Benoit-Louis de Rive dat men sinds het begin van de 18de eeuw begrijpt dat het in het algemeen belang van Frankrijk zou zijn om een grote waterweg te bouwen die het zuiden met het noorden van het land verbindt.

De eerste noemenswaardige waterweg op dat traject is het Kanaal Crozat dat de Somme en de Oise vanaf de 18de eeuw verbond. Maar al snel werd dat kanaal vervangen door het Kanaal van Saint-Quentin, dat verder bouwde op het traject en nog meer noordelijk ging, richting Cambrai. Hierdoor werden vanaf 1809 Somme en Oise verbonden met de Schelde. Dit kanaal werd heel druk bevaren. Als antwoord op de toenemende verzadiging kwam daar in 1965 het Canal du Nord bij.

Het Kanaal van Saint-Quentin is uitgerust voor spitsen of péniches. Het Canal du Nord staat spitsen, konvooien van spitsen en Canal-du-Nordschepen toe. Door het beperkte laadvermogen en de traagheid van dit type schepen zorgen deze kanalen voor een opstopping op een van de meest drukke trajecten van Europa. Het Kanaal Seine-Noord-Europa moet hier een antwoord op bieden en wordt onderdeel van het Europese TEN-T-project, de Seine-Scheldeverbinding. De geplande oplevering is in 2027. Het is dankzij dit Europese project en de Europese steun dat dit project mogelijk kan worden gemaakt.

De aanloop naar de realisatie van het Kanaal Seine-Noord-Europa was een komen en gaan van twijfels en onzekerheden. Politieke keuzes, verkeerd geraamde kosten en strategische belangen leken lang het project lam te leggen. Door de Europese steun en onder andere het doorzettingsvermogen van de regio Hauts-de-France zal dit project normaal gezien binnenkort het levenslicht zien.  

Deze studie geeft een algemeen overzicht van de realisatie van het toekomstige Kanaal Seine-Noord-Europa. Hierdoor zal de impact van het kanaal op Vlaamse bedrijven kunnen worden ingeschat. Bovendien is het bedoeld als handig naslagwerk om de opportuniteiten te zien voor Vlaamse bedrijven met betrekking tot de realisatie van het kanaal.

9 mei 2019

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in