U bent hier

Marktstudie ‘The Japanese agrifood market: current obstacles and growing opportunities for the EU SMEs ’

Dit rapport geschreven door William FOURNEL, in het kader van het MINERVA Fellowship Programme van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation in Tokyo, is gebaseerd op de mogelijkheid om de EU-export van voedingsproducten naar Japan te vergroten. Dit door ten volle te profiteren van de veranderende vraag en de toekomstige inwerkingtreding van de EPA EU-Japan (Economic Partnership Agreement), die de EU-landbouwbedrijven een voorkeursbehandeling zal geven over hun overzeese concurrenten.

De Japanse vraag naar voedingsmiddelen is enorm en evolueert door de snelle vergrijzing van de bevolking. Het binnenlandse aanbod daalt door een kleiner wordende landbouwsector, die elk jaar minder en minder produceert en een sterke behoefte heeft aan staatssteun en protectiemaatregelen tegenover buitenlandse concurrentie. Hoewel Japan sterk afhankelijk is van de import van buitenlandse levensmiddelen, is markttoegang vaak moeilijk voor EU-bedrijven uit de agro- en voedingsindustrie. In deze context staat de EU op de derde plaats in de Japanse invoer van voedingsmiddelen, na de Verenigde Staten en China.

Als zodanig geeft het rapport geen technisch advies over hoe te exporteren naar of te importeren in Japan, daarvoor zijn genoeg andere bronnen beschikbaar. In plaats daarvan zal het zoveel mogelijk de meningen weerspiegelen van EU- en Japanse deskundigen met verschillende achtergronden: handels- en landbouwconsulenten van EU-ambassades, vertegenwoordigers van bedrijfsorganisaties en professionals met een uitgebreide ervaring op de Japanse voedingsmarkt..

Komen in dit rapport aan bod:

  • Een voorstelling van de personen die bijgedragen hebben aan deze studie.
  • Een beschrijving van economische en demografische trends, met inbegrip van recente ramingen van kernindicatoren en bevolkingsprognoses.
  • Een korte analyse van de binnenlandse vraag en het aanbod van voedingsproducten, die verklaren waarom Japan nog jarenlang een netto-importeur van voedingsmiddelen zal blijven.
  • Een beschrijving van belangrijke trends, onderverdeeld in een analyse van consumptiepatronen en een overzicht van de belangrijke marktsegmenten.
  • Een analyse van het Japanse handelsbeleid, van bewijzen van protectionisme tot recente tekenen van openheid van handel, met name gekenmerkt door het recente beginselakkoord dat is bereikt in de EPA-onderhandelingen EU-Japan.
  • Een conclusie gevolgd door verschillende aanbevelingen.
9 februari 2018

Interesse in meer?

Wil u, na het lezen van deze studie, de markt diepgaander verkennen?

Neem contact op met ons kantoor in Brussel

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in