U bent hier

Marktstudie ‘Innovation & Technoparks in the Volga Federal District’

Het Volga Federal District bevindt zich op een belangrijk knooppunt in Rusland: hier kruisen de wegen tussen noord en zuid met deze die het westen en het oosten van het land met elkaar verbinden. Traditioneel is machinebouw er een belangrijke economische activiteit, maar ook automotive, lucht- en ruimtevaart, petrochemie, scheepsbouw, olie en gas, bouw, transport en logistiek, farma en gezondheid, voedselverwerking en ICT en R&D zijn sectoren die sterk aanwezig zijn. Alles bij elkaar genomen genereert het district 15% van het Russische bbp. 

Er zijn ongeveer 2.200 bedrijven actief in sectoren waar innovatie een grote rol speelt, terwijl een 700-tal bedrijven zich specifiek toelegt op onderzoek en ontwikkeling. Daarbovenop komen ook nog een aantal zeer kwaliteitsrijke onderwijsinstellingen. In de Russian Regional Innovation Development Index zitten zowel Tatarstan als Nizjnij Novgorod in de landswijde top 5. In de RIA Rating zien we hen terugkeren in de top 5, terwijl andere onderdelen van het district (Samara, Perm en Oeljanovsk) allen in de top 10 staan. 

Elk onderdeel van het district - regio of republiek - voert een eigen innovatiebeleid dat vaak gelinkt kan worden aan de lokale inspanningen om buitenlandse investeringen aan te trekken. De overheid biedt actieve steun aan de ontwikkeling van zogenaamde technoparken waarbinnen niet zelden ook innovatieclusters actief zijn. In de studie vindt u een overzicht van deze parken per regio of republiek en hun focussectoren. We laten u ook - kort - kennismaken met een aantal belangrijke projecten die in het district op stapel staan. 

We brengen voor u ook de USP in kaart die het district gebruikt om buitenlandse partners aan te trekken. Kansen voor Vlaamse bedrijven situeren zich o.m. in het aangaan van samenwerkingen met lokale bedrijven en R&D-centra. 

29 december 2020

Interesse in meer?

Wil u, na het lezen van deze studie, de markt diepgaander verkennen?

Neem contact op met ons kantoor in

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in