U bent hier

Marktstudie ‘De Turkse financiële sector’

Consultancy Deloitte heeft voor het Turkse agentschap dat buitenlandse investeerders moet aantrekken, een rapport geschreven over de financiële sector in het land.

Zo’n rapport toont de sector wellicht alleen van zijn mooiste kant – anders lok je geen investeerders – maar het bevat in elk geval een pak interessante informatie over de Turkse financiële dienstensector.

De Turkse financiële sector is in de periode 2002-2015 een van de belangrijkste sectoren geweest inzake Directe Buitenlandse Investeringen (DBI) in Turkije: in die 14 jaar kwam er liefst 48 miljard USD aan DBI naar deze sector.


Dat is voor een groot deel te danken aan de nieuwe regelgeving en de structurele hervormingen die de overheid – onder impuls van het Internationaal MuntFonds (IMF) - implementeerde nadat een financiële crisis in 2000 en 2001 het land aan de rand van de afgrond had gebracht.

De geslaagde hervormingen zetten niet alleen de Turkse economie weer op de sporen maar gaven ook een boost aan het vertrouwen van internationale banken en verzekeraars om zich op de Turkse markt te begeven.

Het bankwezen is binnen de Turkse financiële sector goed voor meer dan 70 procent van de totale financiële diensten. Maar ook de verzekeringen en andere financiële activiteiten in Turkije hebben een aanzienlijk groeipotentieel .

De Turkse banksector telt 34 depositobanken, 13 investerings- en ontwikkelingsbanken en 5 zogenaamde “participatie-banken” (die bankieren volgens de regels van ‘islamic finance’).  Bij 21 van hen is er een aanzienlijke buitenlands participatie in het kapitaal.

Een groeiend volume van leningen en gunstige liquiditeitsvoorwaarden dragen bij tot een gezonde groei van de financiële dienstverlening in Turkije. De sector heeft een sterke kapitaalstructuur en steeds groeiende activa. Dat zorgt voor bescherming tegen schommelingen of schokken die zouden kunnen voortvloeien uit turbulente (internationale) marktomstandigheden.

De Turkse verzekeringsmarkt is nog niet zo sterk ontwikkeld (slechts 1,4% van het BBP) in vergelijking met andere gelijkaardige landen. Maar dat betekent tegelijkertijd dat er significant  potentieel is voor nieuwe verzekeraars die zich hier zouden komen vestigen om een aandeel in te pikken van de relatief onontgonnen Turkse verzekeringsmarkt.

Turkije heeft, in een internationale conjunctuur die gunstig was voor “emerging markets”,  sinds 2002 een sterke economische groei gekend, deels aangezwengeld door de jonge en dynamische bevolking, die in toenemende mate behoefte heeft aan financiële diensten en producten.

Een belangrijke motor voor de Turkse financiële sector is uiteraard de solide economie die in de periode sinds 2002 groeide met gemiddeld bijna 5 procent per jaar.

De economische groei van Turkije resulteerde in een inkomensgroei en een groeiende middenklasse met stijgende koopkracht.

De Turkse economie, in expansie, kende ook een enorme toename van internationale transacties, wat de financiële activiteit verder aanzwengelde.

Turkije heeft specifieke economische doelen vooropgesteld tegen 2023, de honderdste verjaardag van de Turkse Republiek. Eén van deze doelstellingen is om van Istanboel een internationaal  financieel centrum te maken.

Of dat lukt valt af te wachten, maar de ambitie is er in elk geval.

Het rapport van Deloitte en ‘Invest in Turkey’ (in presentatievorm) vindt u op volgende webpagina:

http://www.invest.gov.tr/en-US/infocenter/publications/Documents/FINANCIAL.SERVICES.INDUSTRY.pdf

18 maart 2016

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in