U bent hier

Marktstudie ‘De economie van Arizona’

De staat Arizona, in het zuidwesten van de VS, heeft een bloeiende economie. Grenzend aan Californië in het westen, Nevada en Utah in het noorden, New Mexico in het oosten en buurland Mexico in het zuiden, telt Arizona 7,42 miljoen inwoners. Zijn economie is de 19de grootste van de 50 Amerikaanse staten, met een reëel BBP dat momenteel op $ 338,77 miljard ligt.

In het verleden was Arizona sterk afhankelijk van "the five C's": copper, cotton, cattle, citrus and climate, ofte koper, katoen, vee, citrus en klimaat (toerisme). Sommige daarvan zijn vandaag nog steeds belangrijk, maar zoals de meeste staten genereert Arizona nu het grootste deel van zijn inkomsten uit de dienstensector.
 
Industriële productie is ook belangrijk, met bijvoorbeeld een uit de kluiten gewassen lucht- en ruimtevaart- en defensie-industrie. Daarnaast laat de tech-sector een geweldige groei zien. In de afgelopen jaren hebben chipreuzen zoals Intel en TSMC er zwaar geïnvesteerd in grote nieuwe fabs en onderzoekscentra, waardoor sommigen Arizona het nieuwe "Semiconductor Central" van de VS zijn gaan noemen.
 
Arizona onderstreept graag hoeveel goedkoper het is dan de kolos naast de deur, Californië, qua arbeidskosten, vastgoedprijzen en andere belangrijke parameters. Gekende bedrijven uit Vlaanderen in de automobiel-, bouw- en chemische sector hebben zich hier al gevestigd.
 
Ons rapport in bijlage schetst het macro-economische portret van Arizona, beschrijft zijn belangrijkste sectoren, kijkt naar zijn handelscijfers, en dan vooral naar zijn import en export van/naar België en de EU-27. We hopen dat het inspiratie kan bieden aan Vlaamse bedrijven die een oogje hebben op het westen van de VS.

13 maart 2022

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in