U bent hier

Marktstudie ‘Agribusiness in Indonesië ’

EIBN heeft een marktstudie gepubliceerd waarin een overzicht wordt gegeven van de landbouwsector in Indonesië en de potentiële kansen voor Vlaamse bedrijven.

EIBN is een samenwerkingsverband van Europese kamers van koophandel en Indonesische partners, in cofinanciering met de Europese Commissie.

De sectoranalyse “Agribusiness” van EIBN geeft een overzicht van de agro-industrie in Indonesië en gaat dieper in op:

  • Tuinbouw en voedselgewassen
  • Vee sector
  • het nationaal beleid en relevante voorschriften
  • de kansen en uitdagingen

Het doel van deze marktstudie is om een overzicht te geven van de landbouwsector in Indonesië en potentiele kansen voor Vlaamse bedrijven aan te halen. De landbouwindustrie is een complexe maar zeer belangrijke sector in de Indonesische economie. De sector droeg in 2017 ruim 13,14% bij aan het BBP, en is daarmee de tweede grootste sector in het land.

De herkozen president, Joko “Jokowi” Widodo, benadrukt de belangrijkheid van deze sector, waarbij zelfvoorziening een belangrijk thema is, met focus op rijst, cassave en suiker, terwijl vandaag de productie vooral gefocust is op mais en sojabonen.
Ondanks lokale productie moeten nog steeds aanzienlijke grondstoffen ingevoerd worden om aan de lokale vraag te voldoen. De verliezen in de voedselproductie kunnen tot 50% oplopen, wat een enorm verlies betekent aan water, energie en meststoffen.

Er zijn grote uitdagingen op vlak van irrigatie, mechanisatie en gebruik van landbouwmachines. De slechte infrastructuur blijft een belangrijke uitdaging voor de Indonesische landbouw.

Melk- en vleesvee zijn meestal in handen van kleinschalige boeren, die dat vee alleen kweken als een vorm van investering of besparing. Het voederen gebeurt meestal met de hand en bestaat uit een mengsel van gras, bijproducten van de landbouw en toegevoegde vitamines.
Indonesië voert fokvee, vee dat vetgemest wordt, levend vee en diepgevroren vlees in, om aan de vraag te kunnen voldoen. Pluimvee is nog steeds het meest geconsumeerde vlees in Indonesië en heeft dan ook het grootste marktaandeel in de veeteelt. Eendagskuikens en voedsel worden meestal lokaal geproduceerd.

De toekomstperspectieven blijven positief. Er is een stijgende vraag naar voedingsproducten gekoppeld aan een jonge en groeiende Indonesische bevolking. De verstedelijking neemt toe; er is een groeiend gezondheidsbewustzijn en veranderende levensstijl en er is een toename in de toeristische- en vrijetijdssector waardoor de consumptiegroei van voeding en dranken zal blijven toenemen, wat een positief effect zal hebben op de groei van de landbouwindustrie.

Er blijven evenwel talrijke uitdagingen bestaan in het zakendoen met Indonesië. Zo zijn er bijvoorbeeld onvoldoende koelopslagfaciliteiten en worden de Indonesische bepalingen, wetten en voorschriften met betrekking tot de handel in landbouwproducten en aanverwante sectoren volop herschreven.
Zo is sedert 17 oktober 2019 de nieuwe halalwetgeving van toepassing, maar zijn er nog talloze onduidelijkheden inzake de uitvoeringsbesluiten. Hierover volgt ten gepaste tijde een aparte studie.

18 november 2019

Blijf op de hoogte

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kan u zelf kiezen over welke landen en sectoren u informatie wil ontvangen.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in