U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies?

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Geldig paspoort of identiteitskaart. Voor EU-burgers is er geen visum vereist. Sinds de toetreding van Zwitserland tot Schengen in december 2008, zijn personencontroles aan de grens in principe afgeschaft. Aangezien Zwitserland geen lid is van de douane-unie met de EU wordt de controle op waren en goederen evenwel in stand gehouden.

Welke taal wordt er gesproken?

De moedertaal van ongeveer 20% van de Zwitsers is Frans (Suisse romande). Circa 7% (voornamelijk in Ticino) heeft Italiaans als moedertaal. 1% is Reto-Romaans (in een deel van Graubünden). De rest, of ongeveer 70% van de bevolking, is Duitstalig. De Franstalige Zwitser spreekt Frans, de Duitstalige Zwitser Duits en soms ook Frans, bij de Italiaanssprekende Zwitser kan men terecht met Italiaans, Frans en/of Duits. De Reto-Romaan spreekt ook Duits. Vele Zwitsers zijn ook het Engels machtig. Ze verwachten echter doorgaans, indien de gesprekspartner vragende partij is, in hun moedertaal aangesproken te worden.

Wat is het uurverschil met België?

Zwitserland heeft dezelfde tijd als ons land en volgt ook de zomer- en wintertijd.

Reizen naar Zwitserland

Zwitserland kent een gematigd klimaat. De winters zijn er ietwat strenger dan bij ons, maar ook in deze periode is het zeer goed mogelijk zakenreizen te ondernemen. Ook in de winter worden de grote wegen (behoudens de alpenpassen, die dan gesloten zijn) meestal sneeuwvrij gehouden. Wanneer men in de winter met de eigen wagen reist, is het niettemin aan te bevelen winterbanden te monteren en sneeuwkettingen mee te nemen, want secundaire wegen worden niet meer geruimd. De Zwitserse spoorwegen zijn waarschijnlijk de best georganiseerde ter wereld en veel zakenlui maken er gebruik van. Bijna elk dorp is met de trein te bereiken. Trein en huurauto laten zich ook goed combineren.

Reizen in Zwitserland

Van de luchthaven naar het centrum

Met openbaar vervoer of taxi. De belangrijkste drie luchthavens, Zürich, Bazel en Genève, bevinden zich op minder dan 25 km van het stadscentrum.

Verplaatsingen in de stad

Het openbaar vervoer in iedere Zwitserse stad is uitstekend georganiseerd met hoge frequenties en grote mate van stiptheid.  

Reizen naar andere steden

Ook het interstedelijk vervoer is uitmuntend georganiseerd. Een uitgebreid netwerk van postbussen verzekert de verbindingen naar meer afgelegen plaatsen.

  • www.sbb.ch - De website van de Zwitserse spoorwegen verstrekt naar reisinformatie voor de trein tevens inlichtingen over het weer op de plaats van bestemming, over vrije hotelkamers en over het huren van een auto.
  • www.tcs.ch - De website van de Zwitserse automobielclub bevat een routeplanner en informeert ook over de toestand van de wegen.

Hotels in Zwitserland

Beschikbaarheid: voldoende in alle klassen
Kwaliteit: uitstekend in de 4- en 5-sterrenklasse. Ook de 2- en 3-sterrenklasse is doorgaans goed maar kan, vooral in de stedelijke agglomeraties, wel eens tegenvallen.

Betalen in Zwitserland

De meeste betaalkaarten zijn algemeen gebruikelijk in hotels, restaurants en winkels. Met een Belgische EC kaart kan geld uit de muur gehaald worden. De gebruikelijke munt is de Zwitserse frank (CHF). Men kan echter bijna overal met euro betalen of euro uit de muur halen.

Werkuren in Zwitserland

Zijn zeer uiteenlopend.
Richttijden van maandag t/m vrijdag:

  • Kantoren: ca. 08.00u-12.00u en 13.30u-17.30u.
  • Banken: in de steden meestal doorlopend van 09.00u-16.00u (op sommige dagen tot 18.00u).
  • Overheidskantoren: ca. 08.30u-11.30u en 13.30u-16.30u.
  • Winkels: meestal 09.00u-18.30u (met middagpauze buiten de stedelijke agglomeraties). Sommige winkels zijn open tot 20.00u (verschillend van stad  tot stad en van winkel tot winkel).

Op zaterdag zijn de meeste winkels tot 16.00u of 17.00u geopend. Op zondag zijn de meeste winkels gesloten, met uitzondering van shops in benzinestation en in grotere treinstations.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Vaste feestdagen:
1 januari (Nieuwjaarsdag)
2 januari (Bertholdsdag)
1 mei (Dag van de Arbeid)
1 augustus (Nationale feestdag)
25 en 26 december (Kerstmis)

Variabele feestdagen:
Goede Vrijdag
Paasmaandag
OLH Hemelvaart
Pinkstermaandag

Variabele feestdagen per kanton of stad: zo heeft bijvoorbeeld de stad Zürich als extra feestdagen Sechseläuten en Knabenschiessen. Typisch voor de stad Genève is de feestdag Jeûne Genevois.

De schoolvakanties verschillen van kanton tot kanton. De zomervakanties vallen overwegend in de maanden juli en augustus. Tussen Kerstmis en Nieuwjaar zijn de meeste kantoren gesloten.

Nuttige adressen

Ambassade van België in Zwitserland

Ambassade van België
Weltpoststrasse 4, Postfach 8, CH - 3000 Bern 15
T: +41 31 350 01 50 | F: +41 31 350 01 65
E-mail: bern.consular@diplobel.fed.be
Website: https://switzerland.diplomatie.belgium.be/nl

Ambassade van Zwitserland in België

Ambassade van de Zwitserse Confederatie
Place du Luxembourg 1
1050 Bruxelles
T: +32 2 285 43 50 | F: +32 2 230 45 09
E-mail: bruxelles@eda.admin.ch
Website: www.eda.admin.ch/bruxelles

Gemengde Kamers van Koophandel

Zwitserse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg
Rue du Mail 13-15
B – 1050 Bruxelles
T: +32 2 649 87 87 | F: +32 2 649 80 19
E-mail: info@chambredecommercesuisse.com
Website: www.chambredecommercesuisse.com

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Zwitserland