U bent hier

Nieuws

ILMAC is sinds 1959 de enige Zwitserse industriële vakbeurs voor chemie en life sciences, die alle industriële toepassingen van proces- en laboratoriumtechnologie toont. De beurs richt zich op specialisten uit de sectoren: farmacie, chemie, biotechnologie, voeding en dranken, cosmetica en andere industrieën. Ondanks deze diversiteit kan ILMAC gemakkelijk in één dag worden bezocht. De editie in Lausanne (7-8 oktober) focust op Franssprekend Zwitserland en was de eerste in haar branche, sinds de lockdown. Meer info vindt u in het beursverslag. 

De tweejaarlijkse beurs Swissbau in Basel is hét platform voor de Zwitserse bouwsector. Net zoals het overgrote deel van de beurzen het moeilijk hebben om zowel exposanten als bezoekers aan te trekken, moet ook Swissbau zich aanpassen en met nieuwe concepten komen om haar aantrekkelijke positie te behouden.

COVID-19 houdt ook lelijk huis in Zwitserland, dat midden januari 2021 ca. 500 besmettingen per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen telt. Sinds het begin van de uitbraak telt het land ca. 500.000 besmettingen en 8.000 doden. Het Zwitserse Ministerie van Gezondheid (BAG) voerde al op 6 juli 2020 een quarantaineplicht in voor inreizenden uit landen op de rode lijst, maar België verdween gelukkig van die 'rode lijst' per 23/11/2020. Maar sinds midden oktober 2020 nemen de besmettingen in Zwitserland terug toe. De Bundesrat (de Federale Overheid) verstrengt daarom regelmatig de coronamaatregelen. Zo werd op 13/01/2021 besloten om de sluiting van restaurants en vrije tijdscentra te verlengen tot einde februari 2021. Bovendien geldt vanaf 18/01/2021 de verplichting om thuis te werken en moeten handelszaken, die geen voedingsmiddelen aanbieden, ook dicht. Net zoals in het voorjaar van 2020, gaat Zwitserland dus opnieuw in lockdown. Meer info over de laatste maatregelen vindt u hier: Bundesamt für Gesundheit BAG News

Vitafoods is als grootste Europees nutraceutical event een marktzetter. Ze organiseert met haar beurs een platform waar ze alle community's, gaande van producenten van grondstoffen, afgewerkte producten, distributeurs, dienstverleners tot eindverbruiker samenbrengt met het doel de gezondheid van steeds meer mensen duurzaam te bevorderen.

De sectoren verpakking, logistiek en distributie hebben meerdere raakvlakken en zijn nauw met elkaar verbonden. Een goede reden voor de Belgische beursorganisator Easyfairs om het aanbod van de drie sectoren samen te brengen op één plaats tijdens de Empack, Packaging Innovations en Logistics & Distribution beurs in Zürich.  

De vakbeurs 'architect@work Zürich' was aan haar vijfde editie toe. In een tijd dat veel beurzen het moeilijk hebben om zowel exposanten als bezoekers aan te trekken, houdt architect@work goed stand. Dat is grotendeel te danken aan het uniek en goed doordacht concept dat de beursorganisatoren aanbieden. Dit wordt ten zeerste gesmaakt door de exposanten en de vakbezoekers.

De Baumag beurs presenteert zich als een gespecialiseerd platform voor bouwmachines en -werktuigen. Niettegenstaande het hier om een klassieke sector gaat, speelt de beurs volop in nieuwe tendenzen, waaronder digitalisering. Dit legt de beurs geen windeieren, want al meerdere edities op rij, is ze telkens volgeboekt.

In een rij van zeven steden in drie Duitstalige landen heeft de Blickfang-beurs in Zürich zich sedert meerdere jaren een vaste plaats weten te veroveren als trefpunt voor design van mode, accessoires en juwelen. Andere Blickfang-beurzen, zoals Blickfang-Köln, richten zich dan weer meer op meubeldesign.

De Blickfang-beurzen onderscheiden zich van soortgelijke beurzen doordat de tentoongestelde producten op een shopping-platform kunnen worden aangeboden, meestal door de ontwerpers zelf.

In de loop van haar 21-jarige geschiedenis heeft de beurs Vitafoods in Genève zich steeds verder geïnternationaliseerd en gespecialiseerd. Zo trekt de beurs intussen bezoekers en exposanten aan uit de hele wereld. Daarnaast ziet de beurs een rol voor zich weggelegd in de zich snel ontwikkelende industrie van de voedingsingrediënten, waarin innovatie een cruciale factor is en sectoroverschrijdend is naar domeinen als farmaceutica en cosmetica.

Over de jaren heen ontwikkelde de beurs Giardina zich tot een combinatie van een thematische beurs, een tentoonstelling en een event dat tuingerelateerde trends in de kijker stelt, voor zowel vakbezoekers als het grote publiek.

Gezien het koopkrachtig publiek dat Giardina aantrekt, zijn de getoonde producten van hoge kwaliteit (vaak uit het premium segment) en worden er diverse showtuinen opgebouwd.