U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Voeding en dranken

Hoewel de liberaliseringstrend zich voortzet, blijft Zwitserland een afgeschermde markt voor levensmiddelen. Vooral onze, toch niet onbelangrijke, vlees- en vleeswarensector is hiervan het slachtoffer. Ook de import van groenten en fruit is sterk gecontingenteerd.

Bioproducten kunnen rekenen op een stijgende populariteit. Tijdens de coronacrisis bleef dit segment opmerkelijk groeien, enerzijds omwille van de stijgende bezorgdheid over de gezondheid, anderzijds ook door het verbod op aankooptoerisme in het buitenland (Frankrijk of Duitsland) tijdens de coronacrisis. Concrete cijfers over de verdere groei tijdens de coronacrisis worden pas verwacht in het jaarverslag 2021 van de sector. Het biosegment groeit al een aantal jaren op rij. In 2019 is de markt voor biologische landbouwproducten met 5,6% gestegen t.o.v. 2018 en bereikt nu een omzet van CHF 3,2 miljard. De totale omzet steeg tot een marktaandeel van 10,3% (drie jaar geleden was dit 9%). In Zwitserland is 15,3% van alle landbouwbedrijven een gecertifieerd bio-bedrijf, wat neerkomt op 7.465 ondernemingen waarvan 93% (of 6.962) het label "Knospe-betriebe" hebben omdat ze de richtlijnen van Bio Suisse volgen. In 2019 telde Bio Suisse 243 nieuwe registraties. In 2019 kregen 2.300 bedrijven en producenten in het buitenland een Bio Suisse-certificaat. De import ervan is evenwel slechts toegelaten wanneer de Zwitserse producenten zelf te weinig productie hebben. De verwerking van deze producten gebeurt hoofdzakelijk in Zwitserland. Import per luchtvracht is verboden. Het belang van de biovoeding uit zich ook duidelijk in het bestedingspatroon van de Zwitserse consument. Zo koopt 56% van de consumenten dagelijks of meerdere malen per week biologische producten en geven ze CHF 360 (t.o.v. CHF 320 in 2017) per inwoner uit. In alle productgroepen is deze toename vast te stellen en hebben dit type producten aan marktaandeel gewonnen. Voor eieren, vers brood en groenten ligt het marktaandeel boven 27%. Ook de vraag naar convenience producten groeit bovengemiddeld. Verder liggen fairtradeproducten erg goed in de markt. Zwitsers hechten, meer dan inwoners van andere landen, belang aan de herkomst van producten en aan een eerlijk loon voor de lokale producenten. 

De introductie van een nieuw product vergt doorgaans publiciteitskosten die een kmo niet, of heel moeilijk, kan opbrengen. De Zwitserse detailhandelsketens werken echter vaak met huismerken: hier zijn wel kansen voor Vlaamse bedrijven. De eisen liggen over het algemeen zeer hoog. Enkele recente successen van Vlaamse exporteurs tonen echter aan dat de hinderpalen niet onoverkomelijk zijn.

  • Een marktstudie opgesteld door ons kantoor in Zürich belicht de Zwitserse foodretail (2019). Deze studie kan gratis gedownload worden via onze website

Meer weten

  • bier.swiss - Schweizerische Bierbrauerverein: deze vereniging publiceert statistieken, zowel van de Zwitserse als de Europese markt. Men vindt er eveneens links naar hun leden en zelfs naar niet-leden.
  • www.fial.ch - Föderation der Schweizerischen Nahrungsmittel-Industrien: deze federatie is een overkoepelende organisatie van meerdere sectorale verenigingen uit de voedingswarenindustrie.
  • www.bio-suisse.ch - Bio-Suisse: hier wordt een overzicht gegeven van producten en merken met hun richtprijs. Er is ook een zoekmachine voorhanden om adressen van handelaars terug te vinden. Deze website wordt nog vervolledigd met persartikels en -communiqués.
  • www.gemuese.ch of www.legumes.ch of www.verdura.ch - Federatie van Zwitserse groentenproducenten: deze vertegenwoordigt de Zwitserse producenten van verse, opgeslagen en bewerkte groenten. De website biedt veel marktinformatie alsook inlichtingen over de Zwitserse groentesector.
  • www.swissfruit.ch - Schweizerischer Obstverband: hier vindt men zowel algemene informatie over fruitsector, als gespecialiseerde vakinformatie.
  • www.bauernverband.ch - 'Zwitserse boerenbond': hier vindt men informatie over de marktprijzen, alsook statistieken en publicaties. Er wordt eveneens een overzicht gegeven van recente en gearchiveerde persberichten.

Internationale organisaties

In Zwitserland is er een zeer groot aantal internationale organisaties gevestigd, waarvan er 22 hun hoofdkantoor in Genève hebben, 2 in Bern en 1 in Bazel, 78 hebben een zetel in Genève. Ongeveer 250 ngo’s die advies geven aan de VN hebben eveneens hun zetel in Zwitserland. Daarnaast zijn er meer dan 170 staten vertegenwoordigd via een missie of permanente vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties en andere internationale organisaties, zoals de Wereldhandelsorganisatie (WTO) of de Ontwapenings-conferentie (CD). In Genève zijn ook meer dan 400 ngo's gevestigd, waaronder 250 met raadgevende status bij de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties (ECOSOC). Bijna 30.000 medewerkers dragen vanuit Geneve bij tot de internationale samenwerking.

Organisaties van de UNO

Genève:

Bern:

Andere organisaties

Genève:

Basel:

Verder nog 6 quasi-gouvernementele Internationale organisaties, die met Zwitserland een fiscaal akkoord hebben afgesloten:

Meer weten

Binnen- en buitenhuisinrichting

Dit is in Zwitserland een zeer belangrijke sector. De modale Zwitser geeft relatief veel geld uit aan de inrichting van zijn woning, zowel binnen als buiten.

Voor wat de binneninrichting betreft, omvatten de uitgaven zowel de aankoop van meubels, interieurdecoratie als huishoudapparaten. Bijgevolg vindt er een vrij groot aantal beurzen in deze sector, plaats. Zo zijn er de beurzen: Ornaris (tweemaal per jaar), Habitat & Jardin, Bauen & Modernisieren, Blickfang en Heimtexsuisse.

De laatste jaren heeft er zich een steeds groter bestedingspatroon afgetekend voor de aankoop van tuinmeubilair en de aanleg van tuinen en terrassen. Voor dit segment is er jaarlijks de toonaangevende beurs Giardina.

Een andere belangrijke trend is de online-aankoop. De coronacrisis heeft deze trend nog versterkt. In de onlinehandel voor binnen- en buitendecoratie valt geen enkele Zwitserse firma op in tegenstelling tot andere sectoren. IKEA blijft met 20% marktaandeel de onbetwistbare nummer één. Als generalisten met een ruim interieuraanbod volgen dan: Brack (www.brack.ch), Microspot van COOP (www.microspot.ch) en Galaxus (www.galaxus.ch). Het segment meubels en huishoudartikelen komt op plaats vijf, na voeding & dranken, kleding, vrijetijdselectronica en na wat men 'algemeen' noemt. Uit onderzoek en grafieken blijkt dat het huishoudbudget, dat wordt uitgegeven aan de aankoop van meubels en van huishoudartikelen, vrij stabiel blijft. In Zwitserland blijven de (fysieke) marktplaatsen belangrijker dan de globale internetplatforms (zoals Amazon), in tegenstelling tot de buurlanden (bv. Duitsland). De federatie van de onlinehandel VSV vermeldt in haar jaarbalans 2019 dat de online-aankopen stijgen. Ze stelt vast dat het aankopen in het binnenland, in vergelijking tot het toerisme-shopping in de buurlanden, weer toeneemt. Uit de statistieken blijkt dat het prijsverschil in deze sector, met de buurlanden is gedaald en de focus terug bij de klantenservice van de Zwitserse aanbieders ligt. De omzet van de online-aankopen is tussen 2010 en 2018 bijna verdubbeld en de trend blijft stijgen, wat erop wijst dat het budget dat de Zwitser besteedt voor zijn interieur; nog steeds erg hoog is.

  • De marktstudie 'Binnen- en buitenhuisinrichting in Zwitserland (2021)' van ons kantoor in Zürich gaat dieper in op deze sector en de diepgaande ontwikkelingen die deze de laatste jaren doormaakt. Deze studie kan gratis gedownload worden via onze website.

Meer weten

  • www.swisstextiles.ch: de website van de Zwitserse textielfederatie biedt informatie over opleidingen, vacatures, publicaties, alsook statistieken, het jaarbericht, persmededelingen en links naar de leden.
  • www.interieursuisse.ch: interieursuisse is de beroepsvereniging met meer dan 800 leden (decoratiewinkels en ateliers). Deze federatie is opgedeeld in expertgroepen voor binnenhuisinrichting, meubelen, gordijnen, stoffen, tapijten en parket.
  • www.moebelfachverband.ch: de leden van deze federatie zijn gespecialiseerd in de binnenhuisinrichting en de verkoop van meubels, zowel voor binnen als buitenhuis.
  • www.bauen-modernisieren.ch: de beurs 'Bauen & Modernisieren' biedt een uitgebreid platform aan bouwinformatie alsook ideeën voor trendy wonen, zowel voor binnen als buiten.
  • www.giardina.ch: deze beurs is de meest bezochte in zijn segment en toont de laatste trends voor de aanleg van tuinen en terrassen.
  • www.habitat-jardin.ch: voor het Franstalig deel van Zwitserland is dit de belangrijkste beurs voor alles wat met wonen en tuinen te maken heeft.
  • www.heimtexsuisse.ch: de jaarlijkse vakbeurs 'Heimtexsuisse' richt zich op vier segmenten: beddengoed, binnenhuisdecoratie, woonaccessoires en meubelen.
  • www.ornaris.ch: op deze beurs die tweemaal per jaar plaatsvindt (Zürich & Bern) worden nieuwe woonaccessoires en trends getoond voor het seizoen dat volgt.

Andere marktstudies

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Zwitserland