U bent hier

Exporteren naar Zwitserland

CORONAVIRUS

Midden december 2021 blijft de coronasituatie in Zwitserland kritisch: met een incidentie van 1.400 per 100.000 inw. over de afgelopen 14 dagen, scoort Zwitserland duidelijk slechter dan de buurlanden Duitsland (800) en Oostenrijk (700); het aantal covidpatiënten op de ic-afdelingen overschreed per midden december de kritische drempel van 300 en men verwacht dat het aantal nog zal stijgen naar 350-400 tegen eind 2021. Dat wordt problematisch, want Zwitserland heeft niet zo veel ic-bedden. De Federale Regering verstrengde de afgelopen 2 weken tweemaal haar coronamaatregelen: eerst op 3/12/2021 en nadien op 17/12/2021. Zwitserland schakelt in navolging van buurlanden Duitsland en Oostenrijk, met enkele weken vertraging, over op de 2G-regel, die in voege trad vanaf 20/12/2021. Meer details in de rubriek ‘Nieuws’. Blijft de vraag of Zwitserland de politieke moed zal hebben om, net zoals Duitsland en Oostenrijk, een vaccinatieplicht in te voeren. Allicht zal het land vroeg of laat verplicht zijn om dat te doen, al is het maar om de lage vaccinatiegraad (slechts 67%, vergelijkbaar met Oostenrijk) op te krikken.
OPGELET! Vanaf maandag 20/12/2021 gelden opnieuw andere coronamaatregelen voor reizigers die uit België aankomen: personen die uit België inreizen moeten een coronacertificaat en negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Enkel personen die niet genezen of gevaccineerd zijn, moeten een tweede PCR-test laten afnemen tussen de 4de en 7de dag na inreizen in Zwitserland. Wie Zwitserland inreist moet ook een Einreiseformulier (PLF) invullen.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
Commercieel risico (A tot C)
A
C
Commercial risk is B

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Zwitserland

Blijf op de hoogte over alles in Zwitserland

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kiest u zelf de landen waarover u op de hoogte gehouden wilt worden.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in

Acties en events

Uw gezondheid en veiligheid primeren. Dit event gaat door onder voorbehoud van de evolutie van COVID-19. Vitafoods Europe is de belangrijkste beurs wereldwijd die zich toespitst op gezonde en functionele voeding, waaronder zowel voedingsingrediënten en -supplementen, nutriënten als parafarmaceutica vallen.

Inschrijven voor deze actie is niet meer mogelijk.

Doelsector
Voeding en dranken
Doelmarkt
Zwitserland
Wanneer
Van dinsdag 10 mei 2022 tot donderdag 12 mei 2022
Waar
Geneva, Zwitserland
Organisatie
Flanders Investment & Trade

Marktstudies

Veel Vlaamse bedrijven ontdekken het potentieel van de Zwitserse markt voor de uitvoer van hun producten en diensten. Wat dat laatste betreft, geldt er bij het uitvoeren van werken in Zwitserland een vrij complexe regelgeving. Deze studie geeft u een overzicht van de reglementering hieromtrent.

Innovatie is een van de motoren die de Zwitserse economie gezond en competitief houdt. Het land creëert hiervoor een breed draagvlak en zet in op ondernemingen, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, maar evenzeer op de overheid (zowel federaal, kantonnaal als gemeentelijk). Dergelijke investering legt het land geen windeieren, wat ook blijkt uit rankings over innovatie waar Zwitserland telkens bovenaan de lijst staat.

Nieuws

Vanaf maandag 20/12/2021 gelden opnieuw andere coronamaatregelen voor reizigers die uit België aankomen: personen die uit België inreizen moeten een coronacertificaat en negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Verder moeten personen die niet genezen of niet volledig gevaccineerd zijn een tweede PCR-test laten afnemen tussen de 4de en 7de dag na inreizen in Zwitserland. Wie Zwitserland inreist moet ook een Einreiseformulier (PLF) invullen.

ILMAC, de Zwitserse industriële vakbeurs voor chemie en life sciences, vond plaats op 19-21 oktober 2021 in Bazel. Wilt u weten of ILMAC ed. 2021 Bazel de moeite waard was om te bezoeken en waarop de focus lag? Lees dan het bijhorende beursverslag.