U bent hier

Wet- en regelgeving

Invoerrechten en -documenten

Hoewel Zweden als lidstaat van de Europese Unie dezelfde wet- en regelgeving volgt als de andere lidstaten, maakt Zweden een uitzondering voor de invoer van vers runds- en varkensvlees, incl. gemalen vlees en gevogelte, uit andere EU-landen. Zweedse importeurs moeten erop toezien dat dit vlees niet alleen gecontroleerd is volgens de EU-regels, maar dat het ook onderzocht is op salmonella in het land van de importeur. Deze regel geldt niet voor vlees uit Finland en Noorwegen aangezien deze landen dezelfde salmonellaregelgeving hebben als Zweden.

Meer weten

Producteisen

Sanitaire en fytosanitaire belemmeringen

Voor handel binnen de EU bestaan gemeenschappelijke sanitaire en fytosanitaire maatregelen (SPS). Dit vereenvoudigt de handel in levende dieren, fokmateriaal, voedsel, dranken, diervoeders, planten en houtproducten op de interne markt. Soms bestaan evenwel strengere nationale regels in de lidstaten, zoals hierboven aangeduid in Zweden rond de salmonellacontrole voor vleesimport.

Meer weten

Normen en certificering

SIS (Swedish Standards Institute) is een non-profitorganisatie die gespecialiseerd is in nationale en internationale standaards en certificeringen.

Meer weten

  • www.sis.se: website van Swedish Standards Institute

Handelsbelemmeringen

Binnen de interne EU-markt mogen er in principe geen handelsbelemmerende maatregelen bestaan. Vindt u dat de overheid van een andere EU-lidstaat tegen dat principe zondigt? Worden de interne marktregels verkeerd toegepast? Dan kan u terecht bij het Enterprise Europe Network. Dit netwerk geeft advies bij klachten van bedrijven tegen andere bedrijven of tegen overheidsadministraties.

Specifieke vragen over reglementering?

Contacteer onze specialisten via reglementering@fitagency.be.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Zweden