U bent hier

Zweden in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 09/12/2020

Ook Zweden werd getroffen door het coronavirus COVID-19. Daarom zijn preventieve maatregelen van de Zweedse overheid getroffen om de verspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen een impact hebben op economische activiteiten en op zakenreizen naar Zweden.

Vanaf 14 december gelden er strengere nationale regels en nieuwe algemene richtlijnen over ieders verantwoordelijkheid om COVID-19 te voorkomen. Tegelijkertijd worden de lokale algemene adviezen die in de regio's gelden, ingetrokken. Iedereen in de samenleving heeft de plicht om maatregelen te nemen om de verspreiding van de infectie te voorkomen. Meer info op de website van het Health Authority of Sweden.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Zweden
Hoofdstad
Stockholm (897.700)
Oppervlakte
449.964 km² (= 15 x België)
Aantal inwoners
9.728.498
Staatshoofd
Koning Carl XVI Gustaf
Regeringsleider
Stefan Löfven
Taal
Zweeds
Munt
Zweedse Kroon (SEK) Wisselkoers
Belangrijke steden
Göteborg (533.271 inwoners), Malmö (312.994), Uppsala (205.199), Linköping (150.202)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
531 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
51.687 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

De Zweedse economie bevindt zich nog steeds in een aanslepende laagconjunctuur met hoge werkloosheidscijfers en een lage inflatie als gevolg.

De zwakke ontwikkeling van de Zweedse export draagt ertoe bij dat ook de industrieproductie blijft dalen.
Dit betekent ook dat de arbeidskosten per geproduceerde eenheid relatief gestegen zijn in 2014. Voor dit jaar verwacht men een grotere buitenlandse vraag naar Zweedse producten (+5,2%), wat de productie ten goede moet komen. De zwakke industrieproductie betekent ook dat de capaciteit niet ten volle wordt benut. Dat wijst op een relatief kleinere investeringsbehoefte.

Zowel in de openbare als in de bouwsector nemen de investeringen niettemin toe. De gezamenlijke investeringen in de economie zouden in 2014 met 4,3% en in 2015 met 7,3% stijgen. Volgens een voorzichtige schatting, die rekening houdt met de huidige lage intresten en hoge spaartegoeden, stijgt de consumptie van de huishoudens in 2014 met 2,5% en het beschikbare inkomen met 2,8%. De uitgaven van de Zweedse bevolking worden echter beïnvloed door onder meer de onzekerheid in het buitenland, de hoge werkloosheid en de discussies rond de afbetalingsregeling op hypothecaire leningen.

De lage inflatie en gedempte inflatievooruitzichten hebben ertoe geleid dat de Zweedse Nationale Bank eind oktober de herfinancieringsrente verlaagde tot 0%. Het is de bedoeling de rente op dit niveau te houden tot de inflatie opnieuw stijgt. Volgens berekeningen van de Zweedse Nationale Bank kan de rente pas vanaf midden 2016 langzaam beginnen stijgen.

De Zweedse kroon nam in 2014 met ongeveer 4% in waarde af. Daardoor stegen de prijzen op importgoederen en importdiensten met enige vertraging.

Meer weten

  • www.konj.se: (National Institute of Economic Research): analyses en research over de economische ontwikkeling
  • www.riksbank.se: de Zweedse Nationale Bank

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Zweden