U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het Reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u makkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Gezien de vele wijzigingen kan best naar onze https://www.flandersinvestmentandtrade.com/export/nieuws/coronavirus-de-toestand-zuid-korea kijken voor de laatste stand van zaken.  

Bij twijfel dient u de ambassade of het consulaat van het land van bestemming te contacteren.

Welke taal wordt er gesproken

De nationale taal is het Koreaans maar in de zakenwereld spreekt men over het algemeen (maar dit is dikwijls heel relatief) wat Engels, de één natuurlijk al beter dan de andere. Met het lezen van de Engelse taal (fax- en emailberichten) gaat het wel wat beter. In uitzonderlijke gevallen – wanneer echt niemand in het bedrijf Engels spreekt – is het gebruik van een tolk aan te bevelen.

Wat is het uurverschil met België

  • Tijdens de zomertijd: +7 uur
  • Tijdens de wintertijd: + 8 uur

Reizen naar Zuid-Korea

Er zijn geen rechtstreeks verbindingen Brussel-Seoel maar de volgende Europese maatschappijen doen Seoel (Incheon International Airport) aan: Air France, KLM, Lufthansa, Finnair, Czech Airlines, Turkish Airlines, British Airlines...

De Koreaanse luchtvaartmaatschappijen Korean Air en Asiana doen verschillende Europese luchthavens aan zoals Amsterdam, Parijs, Frankfurt, Londen, Milaan...

Vanuit Seoel (Incheon) zijn er regelmatige vluchten naar Beijing, Shanghai, Hong Kong, Tokyo, Osaka, Bangkok, Manila, Singapore, Ho Chi Minh, Jakarta, enz.

Reizen in Zuid-Korea

Van de luchthaven naar het centrum

Voor transport tussen de stad en Incheon International Airport kan men een taxi nemen maar de rit van 1u15’ tot 1u30’ (naargelang het tijdstip van de dag en de weersomstandigheden) zal minstens KRW 100.000 tot KRW 140.000 kosten, exclusief het tolgeld van KRW 8.000 voor de expresweg.

Voor transport tussen de stad en de luchthaven van Gimpo heeft men de keuze tussen een luxe taxi (zwarte taxi met geel daklicht) tegen ongeveer ± KRW 45.000 per rit of een kleinere (grijze en oranje) taxi tegen ongeveer ± KRW 35.000. De rit neemt op z’n best 45’ in beslag. Bij regen of tijdens de piekuren neemt men best een marge.

Voor verplaatsingen luchthaven – hotel - luchthaven (verzeker u ervan dat u naar de juist luchthaven gaat: Incheon is internationale luchthaven en Gimpo is de nationale luchthaven) kan u daarom best opteren voor één van de zeer comfortabele KAL (Korean Air) bussen of andere airport limousine bussen die de luchthaven en de belangrijkste hotels aandoen op zeer regelmatige tijdstippen i.e. minstens drie per uur. Biljetten voor de bus, enkele reis hotel–Incheon International Airport (of omgekeerd) kosten KRW 15.000. Afhankelijk van waar u opstapt, duurt de rit 1u – 1u30.

Vanaf december 2010 bestaat de mogelijkheid om ook per trein van de luchthaven van Incheon tot Seoul Station te rijden. Een ticket voor de AREX Express Train bedraagt KRW 13.300. De reistijd bedraagt 43 minuten.

U kan ook de metro naar de luchthavens Gimpo of Incheon nemen. De rit naar Incheon duurt bijna een uur. De rit kost u afhankelijk van uw vertrekplaats +- KRW 5.000 – KRW10.000.

Verplaatsingen in de stad

In de stad treft men kleine blauwe/grijze en oranje taxi’s aan alsook grotere zwarte taxi’s (luxe taxi). Deze laatste zijn duurder. Instapgeld voor de gewone taxi’s is 3000 KRW. Alle taxi’s zijn normaal zeer netjes en zijn in beide gevallen uitgerust met een meter. Ga ervan uit dat taxichauffeurs, op de heel enkele uitzonderingen na, geen woord Engels begrijpt. Daarom neemt u best een plannetje mee met uw bestemming erop met het adres in het Koreaans. Wanneer Flanders Investment & Trade Seoel voor u een afsprakenprogramma opmaakt dan zijn dergelijke plannetjes steeds bij het programma gevoegd.

Er is ook een metro met een dicht netwerk die rijdt vanaf 5u30 tot ongeveer middernacht (www.smrt.co.kr/main/index/index002.jsp)

Verplaatsingen met eigen (huur)wagen zijn in elk geval sterk af te raden. Het is moeilijk om de verkeerssignalisatie en de wegwijzers te begrijpen, wegenkaarten zijn enkel in het Koreaans en op de man of vrouw in de straat kan men niet rekenen voor richting aanwijzingen. Vraag uitdrukkelijk naar een Engelstalige GPS. Het kan zijn dat je moet bijbetalen voor deze dienst.

Reizen naar andere steden

Vliegtuig
Voor verplaatsingen in het binnenland moet men naar Gimpo Airport (in plaats van Incheon). De binnenlandse vluchten worden aangeboden door Korean Air, Asiana of locale low cost maatschappijen. Een binnenlandse vlucht is relatief goedkoop.

Hogesnelheidstrein KTX
Voor verplaatsingen in het binnenland is het gebruik van de hogesnelheidstrein aan te raden. Het is gemakkelijk, goedkoop en snel. Een treinrit naar Busan duurt net geen 3 uur.

Men doet er goed aan steeds zijn paspoort op zak te hebben.

Hotels in Zuid-Korea

De voornaamste hotels in of nabij de stad (ten noorden van de Han rivier): Grand Hyatt, Hilton, Koreana, Lotte, Shilla, Sofitel Ambassador, Seoul Plaza, Westin Chosun, President Hotel.

De voornaamste hotels in Kangnam of ten zuiden van de Han rivier: Grand InterContinental, COEX InterContinental, Novotel Ambassador, Ramada Renaissance, Ritz Carlton, Amiga en J. W. Marriott.

Op alle hotelrekeningen verschijnt een 10,5% service charge en 10,5% taks, de twee samen: 21%. Het kantoor van Flanders Investment & Trade te Seoel kan belangrijke kortingen verkrijgen bij de meeste hotels, maar dan dient u wel te reserveren via het kantoor van Flanders Investment & Trade te Seoel.

Een overnachting in Korea is duur. Zonder ontbijt en exclusief taksen, in één van de hotels hierboven ligt de prijs tussen KRW 170.000 en KRW 280.000.

Betalen in Zuid-Korea

Het gebruik van alle bekende internationale kredietkaarten is zeer verspreid en wordt overal aanvaard, behalve voor kleinere bedragen.

De munteenheid is de Koreaanse won (KRW of W). Muntstukken van 10, 50, 100, 500 won. Biljetten van 1.000, 5.000, 10.000 won en 50.000 won.

De won is geen vrij convertibele munt. €1 is ongeveer W1.450. Kijk op www.oanda.com voor de koers van de dag.

Werkuren in Zuid-Korea

Bedrijven: Zijn open van 09.00 tot 18.00 uur, met een middagpauze van een uur om 12.00.

Winkels: Open, 7 dagen op 7, van 10u00 ‘s morgens tot 20u00 uur ‘s avonds. De meeste supermarkten zijn open tot middernacht. De meeste Department Stores nemen een sluitingsdag tijdens de week, in vele gevallen op maandag. Supermarkten zijn sinds kort 1 zondag op de 2 gesloten of een dag in de week.

Banken: Open van 09u30 tot 16u30 van maandag tot vrijdag. Slechts sommige banken zijn open op zaterdagmorgen. Men kan wel steeds de bank binnen om de ATM’s te gebruiken.

Communicatie in Zuid-Korea

Internet is overal beschikbaar in Korea. Vele plaatsen bieden zelfs gratis Wi-Fi aan.

De vaste telefoon werkt uitstekend, ook internationaal. Hetzelfde geldt voor fax en e-mail.

De landencode voor Zuid-Korea is +82 en de zonecode voor Seoul is 2. Om vanuit Zuid-Korea naar Vlaanderen te bellen draait men de internationale code 001 (Korea Telecom als carrier) ofwel 002 (voor Dacom), gevolgd door 32 voor België en daarna het gewenste zone- en abonneenummer. De telefoongidsen in Seoel verschijnen helaas alleen in Koreaans.

Opgepast: ‘Handphones’ of ‘Cellphone’ in het lokale jargon. De lokale toestellen zijn allemaal van het CDMA type van Qualcomm met geen ruimte voor een SIM-kaart! Mobilofoons voor GSM (Europa, VSA en Australië en andere landen) of van het CDMA-type dat in de VS wordt gebruikt werken hier niet (en omgekeerd), hoeveel ‘banden’ de GSM dan ook moge hebben. Indien gewenst is het best een mobilofoon te huren bij aankomst, in de inkomhal van Incheon (Seoul) International Airport. Deze telefoons hebben een slot voor uw persoonlijke SIM-kaart, zodat u uw eigen telefoonnummer kan blijven gebruiken.

Modernere telefoons of smartphones kunnen roaming hebben in Korea (Mobistar en Proximus cliënten). Dus check uw toestel bij aankomst op de luchthaven alvorens er eentje te huren.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

http://english.visitkorea.or.kr/enu/AK/AK_EN_1_5_2.jsp

Nuttige adressen

Ambassade van België in Zuid-Korea

23, Itaewon-ro 45-gil, Yongsan-gu
Seoul 140-893
Republic of Korea        
T: +82 2 749 03 81 / 84 | F: +82 2 797 16 88
E: seoul@diplobel.fed.be
Website: www.diplomatie.be/seoulnl

Ambassade van Zuid-Korea in België

Terhulpsesteenweg 175
B–1170 Watermaal-Bosvoorde
T: +32 2 675 57 77 | F: +32 2 675 52 21
E: eukorea@mofat.go.kr
Website: https://overseas.mofa.go.kr/be-en/index.do

Meer informatie over Zuid-Korea

  • www.korea.net/main: Deze website werd gelanceerd door de Korean Culture and Information Services (KOCIS). Op deze website staat algemene information over het land zoals economie, toerisme, events, overheid,...
  • www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ks.html: de CIA publiceert over ieder land een dossier met gedetailleerde cijfers over aardrijkskunde, maatschappij, economie, energie, communicatie, ...
  • www.bbc.com/news/world-asia-pacific-15289563: op het landenprofiel van Zuid-Korea op de website van de BBC nieuwsdienst krijg je een overzicht van de basisgegevens van het land en meer informatie over de politieke leiders. De tijdlijn geeft een beknopt overzicht van de hedendaagse geschiedenis van het land.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Zuid-Korea