U bent hier

Zuid-Korea in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 05/01/2021

Zuid-Korea heeft mede dankzij het uitgebreid testen en social awareness campagnes, de uitbraak van het coronavirus COVID-19 grotendeels onder controle. Na de opstoot in mei en augustus werd in de hoofdstedelijke regios (met de steden Seoel en Incheon en de provincie Gyeonggi - goed voor ongeveer de helft van de Koreaanse bevolking) beslist om terug te keren naar de strengere normen van voorheen: alle openbare plaatsen, waaronder discotheken en clubs, religieuze instellingen, musea, theaters en parken werden gesloten. Desondanks is met de ingang van de winter het aantal besmettingen opnieuw gestegen en zijn de regels verder verstrengd met als belangrijkste een verbod op samenkomsten van meer dan 4 personen. De meeste winkels en restaurants zijn wel open gebleven.
Daarnaast wordt er nog steeds hard getracht om geïmporteerde gevallen zo goed als uit te sluiten. Hiervoor geldt een verplichte quarantaine van 14 dagen na aankomst in Korea. De visumplicht voor niet-essentiële reizen werd terug afgeschaft (aangezien de quarantaine al bijzonder ontradend werkt).

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en in het dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republic of Korea
Hoofdstad
Seoul - 9,963 miljoen inwoners (2018)
Oppervlakte
99.720 km² (= 3,3 x België)
Aantal inwoners
51,418 miljoen (2018)
Staatshoofd
President Moon Jae-in
Regeringsleider
Premier Lee Nak-yeon
Taal
Koreaans
Munt
Koreaanse Won Wisselkoers
Belangrijke steden
Busan (3,467 miljoen inwoners), Incheon (2,76 miljoen), Daegu (2,2 miljoen), Daejeon (1,5 miljoen), Gwangju (1,5 miljoen) (2018)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
1.647 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
31.846 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Zuid-Korea is de vierde grootste Aziatische economie (na Japan, China en India). In slechts vier decennia voltrok zich ‘het Mirakel op de Han rivier’. In de jaren '60 had het land nog een BBP vergelijkbaar met dat van een ontwikkelingsland. Vandaag is het een bijzonder sterke, exportgerichte marktspeler. Zuid-Korea is lid van de G20. Deze Aziatische tijger is 's werelds 11e grootste economie. In 2019 bedroeg het BBP van Zuid-Korea 1.497 miljard EUR. Een groei met 2% t.o.v. 2018. Het BBP per inwoner in 2019 bedroeg 30.067,2 EUR (+ 5,5%).

Waar het BBP in 2010 met nog bijna 6,5% groeide, zakte die de afgelopen jaren onder de 3%. In 2018 steeg het BBP met slechts 2,71% en in 2019 met 2%. De mindere economische groei was gedeeltelijk te wijten aan de daling van de wereldwijde handel en het opkomende protectionisme. Dit oefende een grote invloed uit op de Koreaanse economie. Aangezien het land over relatief weinig natuurlijke rijkdommen beschikt is de economie hoofdzakelijk aangewezen op export. Na enkele mindere jaren kende Zuid-Korea in 2017 de hoogste groei van de exportcijfers ooit in een jaar: +15,8%. Dit hoofdzakelijk dankzij de sterk toegenomen verkoop van halfgeleiders  (chips), petrochemicaliën en de kapitaalintensieve scheepsbouw. Deze lijn werd in 2018 verder doorgetrokken. Dat jaar groeide de export met nog eens 5,5%. Dit zorgde voor een handelsoverschot van 63,87 miljard Eur. Zuid-Korea was op die manier de 6e grootste exporteur ter wereld.

In 2019 viel de export echter terug met 10,3%. Als belangrijkste redenen wees het Koreaanse Ministerie van Handel en Industrie (MOTIE) op externe factoren als het handelsdispuut tussen U.S.-China, de Japanese export restricties tegen Korea, de Brexit, de Hong Kong crisis en de inzinkingen in de sectoren van de halfgeleiders en de petrochemicaliën.

En toen kwam 2020 en de Corona-crisis.

COVID-19

Hoewel er nooit een lock-down werd ingevoerd, heeft de open Koreaanse economie sterk te lijden onder de verminderde consumentenvraag, de verstoring van de globale waardeketen en het verlies van afzetmarkten.

Het eerste kwartaal van 2020 kromp het Zuid-Koreaanse BNP met 1,4% t.o.v. het voorgaande kwartaal. Het tweede kwartaal viel nog verder terug met 3,2%. De eerste cijfers voor het derde kwartaal duiden alweer op een herstel, met een groei van 1,9%. Dit t.o.v. het tweede kwartaal. In vergelijking met het derde kwartaal 2019 is er een terugval van 1,3%.

Sinds de uitbraak van de corona-crisis heeft de regering van Zuid-Korea reeds 3 keer een bijkomend budget voorgesteld. Dit voor een totaal economisch herstelpakket van meer dan 100 miljard euro. De plannen voorzien in steun voor kmo’s en zelfstandigen, en een vangnet voor conglomeraten. Kmo’s en zelfstandigen kunnen een beroep doen op staatsgaranties en -leningen. Een groot deel wordt geïnjecteerd in de financiële markten.

De verschillende herstelpakketten moeten zuurstof geven aan bedrijven en KMO’s en hen o.a. helpen om te gaan met de schok op de arbeidsmarkt en zich schrap te zetten voor het komende economische herstel.

Begin mei kondigde president Moon de “Korean New Deal” aan. Het herstelpakket omvat grootschalige investeringen en de agressieve uitbouw van nieuwe groeimotoren.

De focus ligt op digitalisering doorheen de gehele economie, met als drie pijlers:

de uitbouw van digitale infrastructuur
ondersteuning van sectoren die online of zonder fysiek contact opereren
de digitalisering van infrastructuur

Naast de digitalisering zijn de 2 andere pijlers ontwikkeling van een Groene Economie en het verbeteren van het sociale vangnet.

De strategie moet in het post-COVID-19 tijdperk de economie uit het slop halen en broodnodige jobs creëren.  Op die manier tracht de overheid van Korea de leidende digitale grootmacht te maken en zijn industrie klaar te maken voor een ‘low carbon’-tijdperk.

Verwachtingen

Ten gevolge van de COVID-19 pandemie en verschillende externe factoren (o.a. de handelsoorlog tussen Amerika en China én het conflict met Japan) gaat het Korean Development Institute (KDI) ervan uit dat de Koreaanse economie in 2020 met 1,1% zal krimpen.

Op basis van de opnieuw aantrekkende goederen export (mede dankzij een positieve trend voor de semiconductors) en het verwachte geleidelijke herstel van de wereldeconomie voorspelt KDI voor 2021 alweer een groei met 3,1%. Ook de interne privé-consumptie zou in 2021 opnieuw groeien na een terugval in 2020. 

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Zuid-Korea