U bent hier

Zakendoen in Zimbabwe

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

 • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
 • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
 • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
 • Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
 • Als kmo kunt u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Rechtstreeks

De markt zelf bewerken is moeilijk. Zimbabwe is een markt dat, zoals vele Afrikaanse markten, een hoog niveau van marktkennis vereist. Bezoek de klant of partner persoonlijk en wees alert voor fraude en oplichting.

Via een tussenpersoon

Lokale marktkennis is nodig bij het bewerken van de Zimbabwaanse markt. Deze kennis kan gevonden worden bij een agent of distributeur. Een lokale agent of investeerder kent de markt en kan u adviseren bij uw exportplannen. Er moet bij de keuze van agent of distributeur gelet worden op de betrouwbaarheid en de sectorspecifieke kennis.

Een bedrijf opstarten ter plaatse

De meest gebruikte ondernemingsvormen zijn:

 • Private Business Corporation (PBC)
 • Private Limited Company (PLC)
 • Public Limited Company
 • Trust Company

Relevante websites:

 • 'Doing business' van de Wereldbank biedt een overzicht over het opstarten van een bedrijf in Zimbabwe. 
 • Zimbabwe Investment Authority (ZIA) wil buitenlandse investeringen en lokale investeringen promoten en bevorderen. ZIA heeft een One Stop Investment Shop gecreëerd om investeringen te versnellen en te vergemakkelijken. De belangrijkste functie is investeringsstrategieën plannen en implementeren met als doel investeringen door binnenlandse en buitenlandse investeerders aan te moedigen. Zimbabwe heeft een "One Stop Shop Investment Centre (OSSIC) die informatie voorziet over de procedures om te investeren in Zimbabwe. Op deze website vindt u de vereisten om een onderneming in Zimbabwe op te starten terug. 

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

Om uw handelspartner te vinden kunt u beroep doen op de lokale kamer van koophandel

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico's

Door de ondergang van de Zimbabwaanse dollar en de economische crisis is er in Zimbabwe een tekort aan cash. Dat heeft geleid tot betalingen met bankkaarten. Enkel kleine aankopen gebeuren nog contant. 70% van de betalingen gebeurt vandaag elektronisch.  

Indien mogelijk, vóór de verzending van de goederen of diensten een aanbetaling en, in voorkomend geval, een volledige betaling eisen.

Delcredere | Ducroire verzekert bedrijven en banken tegen politieke en commerciële risico's van internationale handelstransacties die vooral betrekking hebben op kapitaalgoederen, industriële projecten, aannemingswerken en diensten. Daarnaast werkt Delcredere voor deze risico's samen met banken op basis van risk-sharingschema's. Delcredere verzekert ook politieke risico's verbonden aan directe investeringen in het buitenland en financiert rechtstreeks handelstransacties van beperkte omvang. Ongeacht de krediettermijn kan door Delcredere echter geen dekking worden verleend voor exporttransacties naar Zimbabwe.

Tips bij het zakendoen

 • Mannen dragen best een donker kostuum met das en vrouwen conservatievere outfits (geen rokken tot boven de knieën, geen jurken zonder mouwen…). Een professionele look is belangrijk.
 • Begroet elkaar door de hand te schudden. Begroet eerst de persoon die het dichtst bij u staat en vervolgens de personen die verder van u staan. Indien business cards woren uitgewisseld dan geef je uw kaartje met uw rechterhand terwijl je de ander z'n kaartje ontvangt met je linkerhand.
 • Leer enkele standaardzinnen in de lokale taal zoals goeiemorgen en goeieavond.
 • Kom op tijd op uw afspraak. Dat is een vorm van respect tegenover uw handelspartner.
 • Neem een rustige houding aan tijdens onderhandelingen.
 • Een goede kennis van het Engels is onontbeerlijk om zaken te doen in Zimbabwe.
 • Bouw een lokaal netwerk op.

Duurzaam internationaal ondernemen

De Wereldbank geeft jaarlijks een document (CPIA) vrij dat de vooruitgang van landen uit Sub-Sahara-Afrika onder de loep neemt. Het beoordeelt het beleid en institutionele ontwikkelingen: https://www.worldbank.org/

Ook de Mo Ibrahim Foundation kan een belangrijke bron van informatie zijn. De organisatie geeft jaarlijks een uitgebreid rapport uit over de evoluties van het leiderschap en bestuur in Afrika: http://mo.ibrahim.foundation/

De website van Transparancy International publiceert jaarlijks een 'Corruption Perception Index' en geeft een indicatie van de betrouwbaarheid van overheden en zakendoen in het algemeen: https://www.transparency.org/              

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Zimbabwe