U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Welke reisdocumenten hebt u nodig

  • Paspoort met een minimumgeldigheid van 6 maanden te rekenen van datum van aankomst.
  • Visum wordt aan de grens/luchthaven uitgereikt.

De houders van een Belgisch paspoort kunnen hun visum verkrijgen bij hun aankomst op de luchthaven tegen betaling van USD 30 voor een single entry en 45 USD voor een double entry.

Welke taal wordt er gesproken

Zimbabwe heeft drie officiële talen: Shona (meest gesproken), Ndebele (op één na meest gesproken) en Engels (gebruikt voor officiële zaken). Shona en Ndebele zijn geen eenvoudige talen om te leren, maar vrijwel iedereen spreekt Engels. Daarnaast zijn er 13 minderheidstalen namelijk: Chewa, Chibarwe, Kalanga, Koisan, Nambya, Ndau, Shangani, gebarentaal, Sotho, Tonga, Tswana, Venda en Xhosa.

Wat is het uurverschil met België

 Zimbabwe valt in tijdzone UTC +2. Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil. Tijdens onze wintertijd is het in Zimbabwe 1 uur later.

Reizen naar Zimbabwe

Het grootste deel van de internationale vluchten naar Zimbabwe landen op het vliegveld van hoofdstad Harare. Naast Harare zijn Bulawayo en Victoria Falls nog twee luchthavens. Vanuit Brussel zijn er geen directe vluchten naar Harare. Je vliegt met minimaal 1 tussenstop en de minimale vliegduur (inclusief tussenstop) is 14 uur.  

Reizen in Zimbabwe

Van de luchthaven naar het centrum

De internationale luchthaven Harare ligt op 15 km afstand van het centrum. De reistijd is ongeveer 25 minuten. Het is aan te raden om een taxi te nemen en dit via het hotel te regelen.

Verplaatsingen in de stad

Openbaar vervoer is onbetrouwbaar. Reizigers worden sterk afgeraden zich te verplaatsen met de lokale minibusjes. Deze zijn veelal overladen, slecht onderhouden, dikwijls niet verzekerd en het rijgedrag van de chauffeurs is vaak roekeloos. Ook het treinverkeer is onvoldoende ontwikkeld en slecht onderhouden. De grote hotels hebben over het algemeen een taxiservice, die een betere garantie voor uw veiligheid biedt. Men houdt beter geen taxi op straat tegen.

Reizen naar andere steden

Openbaar vervoer is onbetrouwbaar. Reizigers worden sterk afgeraden zich te verplaatsen met de lokale minibusjes. Deze zijn veelal overladen, slecht onderhouden, dikwijls niet verzekerd en het rijgedrag van de chauffeurs is veelal roekeloos. Ook het treinverkeer is onvoldoende ontwikkeld en slecht onderhouden. Er zijn binnenlandse vluchten tussen Harare, Buluway en Victoria Falls met Air Zimbabwe. Deze luchtvaartmaatschappij heeft echter een slechte reputatie. De grote hotels hebben over het algemeen een taxiservice, die een betere garantie voor uw veiligheid biedt. Men houdt beter geen taxi op straat tegen.

Hotels in Zimbabwe

Er is een voldoende ruim aanbod aan hotels in steden als Harare. Veel hotels zijn echter erg verouderd. Door de nieuwe politieke wind kan hier verandering in komen. De hotelsector in de afgelegen gebieden is onderontwikkeld. Er is een tekort aan mid-range opties en een beperkte aanwezigheid van top hotelketens. In Harare is er voldoende keuze voor hotels.  

Betalen in Zimbabwe

Betalingen gebeuren in Amerikaanse dollars en Zuid-Afrikaanse randen. De Zimbabwaanse Dollar heeft zijn waarde volledig verloren en wordt niet meer gebruikt. Betalen met een internationale kredietkaart is in sommige gevallen mogelijk. Bij de bank Barclays kan men doorgaans ook met een internationale kredietkaart US dollars  afhalen (maximaal USD 400). Zorg ook dat u een kleine hoeveelheid cash geld op zak heeft bij aankomst aangezien u vaak verschillende bankautomaten moet proberen alvorens u geld kan afhalen.

Werkuren in Zimbabwe

De werkuren in Zimbabwe zijn van 8u tot 17u.

Communicatie in Zimbabwe

GSM verkeer functioneert al is er op sommige plaatsen in het binnenland geen netwerk beschikbaar. Bij sommige lokale mobiele operatoren zijn internationale gesprekken soms moeilijk tot onmogelijk. In geval van crisis kan dit netwerk niet meer ter beschikking staan.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

De lokale feestdagen en vakantieperiodes kunt u hier raadplegen.

Nuttige adressen

Ambassade van België in Zimbabwe

De Belgische Ambassade te Harare werd gesloten op 30 september 2006 en de bevoegdheden werden overgeheveld naar de Ambassade te Pretoria.

Bevoegde ambassade Pretoria

Straatadres:

Leyds Street 625 - Muckleneuk

0002 Pretoria

Zuid-Afrika

Postadres:

29 Bishoff Avenue, Newlands,

7700 Cape Town

Zuid-Afrika

Tel: +27 12 440 32 01

Fax: +27 12 440 32 16

E-mail: Pretoria@diplobel.fed.be 

Website: http://southafrica.diplomatie.belgium.be

Ereconsulaat Harare

Straatadres:

88 Fife Avenue

Harare

Zimbabwe

Postadres:

P.O. Box HR 10066

Harare

Tel: +263 4 792 521/13

Fax: +263 4 792 522

E-mail: panamex@mweb.co.zw

Ambassade van Zimbabwe in België

Adres:

Zimbabwean Embassy in Brussels

Belgium Square Josephine Charlotte 11

1200 Bruxelles

Belgium

Tel: (+32) 2.762.58.08

Fax: (+32) 2.762.96.05 (+32) 2.775.65.10

E-mail: zimbrussels@skynet.be

Gemengde Kamers van Koophandel

Adres:

Kamer van Koophandel België - Luxemburg - Afrika - Caraïben-Pacific (CBL-ACP)

Montoyerstraat 24

1000 Brussel

Tel: +32 2 512 99 50

E-mail: cbl.acp@skynet.org

Website: www.cblacp.org

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Zimbabwe