U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies?

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

De coronapandemie zorgde voor extra sanitaire voorwaarden om het land te betreden. Meer informatie vindt u via de website IATA - International Travel Document News www.iatatravelcentre.com/world.php 

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u makkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Belgische burgers, die naar Wit-Rusland willen reizen, zijn verplicht een visum aan te vragen bij de consulaire afdeling van de Ambassade van Wit-Rusland in Brussel.

Opgelet: U hebt GEEN visum nodig voor een verblijf van maximum 30 kalenderdagen op voorwaarde dat men via Minsk National Airport in- en uitreist, zie ook verder.

Alle informatie betreffende de visumvereisten leest u op de website van de consulaire afdeling:

Molièrelaan 192
1050 Brussel
T: +32 2 340 02 96 | F: +32 2 340 02 87
Openingsuren van 10u00 tot 12u00 op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

http://belgium.mfa.gov.by/en/consular_issues

De visumaanvrager moet een visumformulier invullen en dit indienen samen met:

  • Internationaal paspoort minstens 90 dagen geldig na datum van terugkeer;
  • Recente pasfoto;
  • Uitnodiging van een Wit-Russische partner, instantie of een visumondersteuning (fax wordt aanvaard);
  • Ziekteverzekering.

Daarnaast moet ook een consulaire fee betaald worden. Normaal gezien kan het visum een week later (5 werkdagen) worden opgehaald. Ook een expressbehandeling (48 uur) is mogelijk, mits betaling van een dubbele fee.

Er bestaan ook firma’s die de visumafhandeling voor u kunnen regelen: reisbureaus of visumkantoren, maar ook daar is de verwerkingstijd 1 week.

Tijdens het verblijf in Wit-Rusland moet u uw paspoort en visum altijd bij u hebben. Ook wordt best een kopie van het paspoort en visum gemaakt en apart bewaard.

Nieuwe regeling die visumvrije toegang verleent tot Wit-Rusland: 

Visumvrije toegang geldt voor burgers van 39 Europese landen, waaronder alle EU-landen, alsook o.m. Brazilië, Indonesië, de Verenigde Staten en Japan. Dit wil zeggen dat burgers van de bovenvermelde landen, Wit-Rusland visumvrij kunnen betreden voor maximaal 30 kalenderdagen via Minsk National Airport. Na 5 dagen moet u zich wel registreren bij de migratiedienst. Indien u in een hotel verblijft, doet het hotel dit in uw plaats.

Om Wit-Rusland visumvrij te kunnen betreden, moeten buitenlanders over een geldig paspoort of een ander reisdocument beschikken, alsook over een geldsom gelijkwaardig aan 42 roebels voor elke dag van het verblijf en een medische verzekering die in Wit-Rusland geldig is.

Visumvrij reizen geldt niet voor mensen die met vluchten vanuit Rusland naar Wit-Rusland reizen of die van plan zijn naar Rusland te reizen.

Het decreet is in werking getreden vanaf 11 februari 2017. Wit-Rusland heeft onlangs ook de kost van langlopende visa voor Europese burgers verlaagd.

Meer wetenbelgium.mfa.gov.by/en/consular_issues/

Welke taal wordt er gesproken?

De officiële talen in Wit-Rusland zijn het Wit-Russisch en het Russisch. Hoewel de toestand merkbaar aan het veranderen is, spreekt de meerderheid van de Wit-Russen geen vreemde taal. Voor veel Belgen mag de kennis van een tweede of derde taal dan een evidentie zijn, Wit-Russen zijn bijzonder fier een tweede taal te kennen. Bij onderhandelingen en communicatie met een Wit-Russische partner komt er vooralsnog vaak een tolk aan te pas.

Wat is het uurverschil met België?

In Minsk is het twee uur later dan in Brussel in de winter (winteruur in België) en 1 uur later in de zomer (zomeruur in België). Voor 2022 is er geen verandering tussen winter- en zomeruur gepland in Wit-Rusland.

Reizen naar Wit-Rusland

De nationale luchtvaartmaatschappij van Wit-Rusland is Belavia. Normaal gezien zijn er rechtstreekse vluchten van en naar Wit-Rusland (duur twee uur en veertig minuten) maar gezien de laatste politieke ontwikkelingen worden die momenteel niet uitgevoerd. Gelieve de laatste informatie te checken via de site van Belavia (https://en.belavia.by). In de zomervakantie blijken verder nogal wat vluchten volgeboekt te zijn met schoolkinderen in het kader van hulpprogramma’s voor de slachtoffers van de Tsjernobyl-ramp.

Vanuit Brussel zijn er meerdere mogelijkheden om via een tussenstop naar Minsk te vliegen:

De internationale vluchten komen aan in de luchthaven Minsk 2, op zo’n 40 km van het stadscentrum.

Reizen in Wit-Rusland

Van de luchthaven naar het centrum

De luchthaven Minsk 2 ligt op zowat 40 km van het stadscentrum. Een taxirit duurt ongeveer 40 minuten en kost +/- € 25.

Verplaatsingen in de stad

Minsk beschikt over een niet heel groot, maar goed georganiseerd metronet (29 stations), verspreid over het centrum van de stad. Voor verplaatsingen in de stad kan ook gelift worden en met de bestuurder een prijs afgesproken worden, maar wellicht is het beter gebruik te maken van een taxi. Er zijn ondertussen ook verschillende apps beschikbaar waarmee vlot een taxi in Minsk kan besteld worden. 

Reizen naar andere steden

De tweede luchthaven Minsk 1 is in het centrum gelegen en doet de korte binnenlandse vluchten naar Brėst, Grodno, Vitebsk en Gomel.

Je kan ook met de trein of met de bus reizen binnen Wit-Rusland.

Meer weten

www.belarus.by/en/travel/transport-in-belarus

Hotels in Wit-Rusland

Er zijn de laatste jaren heel wat nieuwe hotels bijgekomen. Die zijn meestal van vrij goede kwaliteit en vaak centraal gelegen en dus goed bereikbaar. In andere steden van Wit-Rusland is dat minder of helemaal niet het geval en is de buitenlandse bezoeker nog vaak aangewezen op hotels (hoogstens 3 sterren), die uit de Sovjetperiode dateren. De kamers en service zijn altijd correct, maar nogal rudimentair en de kwaliteit stemt niet altijd overeen met de prijs (tussen USD 70 en 160 per nacht).

Volgende hotels zijn in het centrum van Minsk gelegen:

Voor mensen die langer dan twee nachten verblijven, kan het een goed alternatief zijn om een appartement te huren. Hou er in dat geval zeker rekening mee dat u zich binnen de vijf dagen bij de autoriteiten (OVIR) moet registreren (in het hotel gebeurt dit automatisch), zo niet kunnen er problemen zijn aan de paspoortcontrole.

Betalen in Wit-Rusland

De nationale munt van Wit-Rusland is de roebel (BYR). In het dagelijkse betalingsgebruik worden enkel Wit-Russische roebels aanvaard en geen andere valuta. Wisselkantoren zijn in alle grote steden aanwezig. Er zijn ook bankautomaten waar geld uit de muur gehaald kan worden.

Het gebruik van kredietkaarten is in Wit-Rusland tot op vandaag minder frequent en populair dan bij ons. In de grotere steden kunnen kredietkaarten gebruikt worden, zeker in hotels. Kredietkaarten als American Express, Visa en Mastercard worden aanvaard. Ook meer en meer restaurants en bars nemen kredietkaarten aan.

Werkuren in Wit-Rusland

  • Staatsorganisaties: van 9.30-10.00u tot 17.00–17.30u.
  • Privébedrijven: van 9.00 tot 18.00–19.00u.

Voltage, Stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u op de site www.worldstandards.eu/electricity/ 

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Een overzicht vindt u hier.

De eerste 10 dagen van januari en de eerste dagen van mei valt het zakelijke leven stil. Tijdens die periodes is het niet aan te raden naar Minsk te reizen voor zaken of activiteiten met betrekking tot de Wit-Russische markt te plannen.

Nuttige adressen

Ambassade van België in Wit-Rusland

Er is geen Belgische Ambassade in Wit-Rusland. De Ambassade in Moskou is bevoegd voor Wit-Rusland.

Belgische Ambassade in Moskou
Ulitsa Malaya Moltchanovka, 7
121069 Moskou
Rusland

Openingsuren en sluitingsdagen:
van maandag tot vrijdag 
9 u. - 17.30 u. / Pauze van 13 u. - 14 u.

Ambassadeur Marc Michielsen
T: +7 495 780 03 31 | F: +7 495 780 03 32
T: +7 495 763 55 42: noodnummer buiten de openingsuren
Moscow@diplobel.fed.be
www.diplomatie.be/moscownl (Nederlands)

Ambassade van Wit-Rusland in België

Ambassade Belarus
Molièrelaan 192
1050 Brussel

Chargé d'affaires Ekaterina Shatokhina

T: +32 2 340 02 70 | F: +32 2 340 02 87
http://belgium.mfa.gov.by/en 

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Wit-Rusland