U bent hier

Zakendoen in Uruguay

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).

Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.

Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.

Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.

Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Rechtstreeks

Een rechtstreekse aanpak is mogelijk. Uruguay heeft een liberaal importstelsel. Er zijn geen quota.

Sommige producten zoals geneesmiddelen en cosmetica, medische apparatuur, chemische producten en voedingsproducten moeten geregistreerd worden op het Stadhuis van Montevideo (Bromatologie) en/of bij het Ministerie van Volksgezondheid. De verdeling gebeurt hoofdzakelijk door tussenkomst van invoerders/distributeurs die doorverkopen aan de grote distributieketens of kleinhandels. Het handelsagentuur is minder populair, maar bestaat wel voor bepaalde producten (farmaceutische, chemische en diergeneeskundige producten).

Via een tussenpersoon

Marktbenadering via een invoerder/distributeur komt het vaakst voor. Gezien de beperkte omvang van de markt, volstaat één invoerder/distributeur. In de sector van ‘duty free shops’ wordt steeds meer rechtstreeks aangekocht door grote ketens zoals Dufry, Neutax, DFA (voor voedingsproducten zoals chocolade, koekjes of bier). 

Een bedrijf opstarten ter plaatse

De verschillende soorten bedrijfsvormen in Uruguay zijn gelijkaardig aan deze in België. Het is mogelijk een nieuwe juridische entiteit op te richten, of een filiaal van een buitenlandse onderneming op te zetten.  In het geval van de oprichting van een nieuwe juridische entiteit, zijn de meest gebruikte vormen van onderneming de naamloze vennootschap en de vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.

Andere, minder gebruikelijke zakelijke vormen zijn partnerschappen, commanditaire vennootschappen, coöperatieven, buitenlandse filialen, partnerschappen, economische belangengroepen en eenmanszaken.

Dankzij het programma "onderneming op één dag" kunnen naamloze vennootschappen, vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid en eenmanszaken in één stap opgericht worden, wat tijd en geld bespaart.

Meer weten

http://agesic.gub.uy/innovaportal/v/2465/17/agesic/requisitos_y_modelos.html (website in het Spaans)

Communicatiekanalen

Uruguay kent een performant en wijdverspreid telecommunicatienetwerk. Er dan ook volop gebruik gemaakt van digitale communicatiekanalen. WhatsApp is veruit het populairst en wordt ook meer en meer  gebruikt voor interne en externe communicatie van Uruguayaanse bedrijven. Telegram wordt bijna niet gebruikt. Facebook ziet het aantal gebruikers al bijna 3 jaar afnemen, maar Instagram groeit snel. Het is het platform dat het meeste interactie toelaat en is het meest relevante platform om op aanwezig te zijn. Het is het ideale communicatiekanaal om een publiek te bereiken tussen 18 en 34 jaar oud dat niet meer zo actief is op traditionele media.

E-commerce in Uruguay zit nog in een vroeg stadium, maar groeit snel. Het trekt almaar meer consumenten aan, met name jongere consumenten en digitaal onderlegde volwassenen. Bijna een miljoen Uruguayanen maken ondertussen gebruik van e-commerce. Vooral huishoudelijke apparaten en apparatuur, gevolgd door kleding, schoeisel en elektronica worden via e-commercekanalen verkocht. De lockdown als gevolg van de COVID-19-pandemie zorgde voor nieuwe consumptiegewoonten en betekent een belangrijke stimulans voor de onlineverkoop. Er wordt verwacht dat e-commerce ook na deze uitzonderlijke situatie zal blijven groeien. Veel Uruguayaanse bedrijven die nog geen gebruik maakten van e-commercekanalen, zijn ondertussen op de kar gesprongen en zullen dat ook in de toekomst blijven doen.

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

Wij raden steeds aan om eerst een prospectiereis te maken, die onontbeerlijk is om de markt te leren kennen en rechtstreeks in contact te komen met mogelijke klanten.

Het kantoor in Uruguay kan een programma op maat organiseren met afspraken met potentiële klanten (twee of drie dagen volstaan). Zij kunnen ook informatie verschaffen over o.a. de lokale markt, de mogelijkheden voor uw bedrijf, de lopende of toekomstige aanbestedingen en offerteaanvragen.

Deelname aan economische zendingen kan ook helpen om een partner of lokale klant te vinden. Bijkomend kan een deelname aan grote internationale beurzen zoals Medica, Sial, ISM, etc er ook voor zorgen dat u Uruguayaanse klanten ontmoet die regelmatig deze beurzen bezoeken op zoek naar nieuwe producten en diensten.

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico's

Het meest gebruikte betaalmiddel bij handelstransacties blijft het documentair krediet (L/C) met een gemiddelde betaaltermijn van 120 dagen.

Tips bij het zakendoen

De gebruiken lijken erg op wat men in Europa vaststelt inzake handels- en zakelijke relaties. De culturele verschillen zijn niet groot, en men kan zich er makkelijk aan aanpassen. De Europese cultuur is erg aanwezig in Uruguay en uit zich door een houding die dicht aanleunt bij de onze in de zakenwereld.

Eerste contact en conversatie:

  • Schud de hand van de persoon die u voor het eerst ontmoet, en spreek die persoon met "u" aan.
  • Het gesprek begint altijd met de uitwisseling van visitekaartjes. Ook al wordt het Engels soms gebruikt, toch wordt het altijd meer geapprecieerd als u Spaans spreekt (of tenminste een inspanning daarvoor doet bij het eerste contact en vervolgens gebruik maakt van een tolk).

Kledingcode en sociale code, stiptheid en formaliteit:

  • Gelieve verzorgde kleding te dragen, bij voorkeur een donkerkleurig pak/mantelpak.
  • Kom op tijd en respecteer de termijnen.
  • Probeer een sfeer van vertrouwen te creëren wanneer u een relatie (hoe oppervlakkig ook) opbouwt met uw gesprekspartner. Kom nooit rechtstreeks tot de kern van de zaak.
  • Het gebeurt regelmatig dat een onderhandeling voortgezet wordt in een informeler kader bij een maaltijd (in het bijzonder een lunch).
  • Elke vergadering moet (twee weken) op voorhand gepland worden en kort voor de voorziene datum bevestigd worden.
  • Vermijd de maanden januari en februari, want dan is het zomervakantie. Vermijd ook de eerste twee weken van juli en de periode van de eindejaarsfeesten.

Zakenlunches:

Cocktails en lunches zijn gebruikelijk. Over het algemeen wordt het diner gekozen om een zaak of akkoord af te ronden. De uitnodigingen voor een diner thuis zijn zeldzaam en worden als een eer beschouwd. 

Duurzaam internationaal ondernemen

Uruguay bevindt zich in de eerste fase van het maatschappelijk verantwoord ondernemen, niet alleen omwille van het beperkte aantal activiteiten die door de lokale bedrijven georganiseerd worden, maar ook door de beperkte kennis van de burgers over activiteiten inzake MVO. De meeste acties inzake MVO zijn gericht op de werknemers. De industriële sector, in het bijzonder de milieu-industrie, zijn in grotere mate betrokken bij de MVO-praktijken. Naast de industriële sector zijn ook de dienstensectoren de meest moderne en innoverende sectoren met het grootste aantal georganiseerde MVO-activiteiten in Uruguay.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Uruguay