U bent hier

Uruguay in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 16/03/2020

Om de verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, besloot de Uruguayaanse overheid het inreisverbod te versterken. Vluchten uit Europa worden vanaf vrijdag 20 maart volledig geannuleerd.
Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Uruguay
Hoofdstad
Montevideo (1,71 miljoen inwoners)
Oppervlakte
176.215 km² (= 5,8 x België)
Aantal inwoners
3,4 miljoen
Staatshoofd
President Luis Lacalle Pou
Regeringsleider
President Luis Lacalle Pou
Taal
Spaans
Munt
Uruguayaanse Peso (UYU) Wisselkoers
Belangrijke steden
Montevideo (1.429.279 inwoners), Canelones (485.000 inwoners), Maldonado (140.000), Salto (123.000), Colonia (119.000), Paysandu (113.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
61 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
17.688 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Ondanks de zwakke economische groei in de regio slaagt Uruguay erin om het economisch een pak beter te doen dan zijn buurlanden. Dat dankt het land aan zijn sterke instellingen en voorzichtig macro-economisch beleid. Wel zorgde de recessie in Argentinië voor een daling van het aantal toeristen in Uruguay in het zomerseizoen op het zuidelijke halfrond. In een context van een gematigde maar stabiele economische groei in Uruguay groeide het bbp in 2018 met 1,61%. 

Voor 2019 wordt een groei van 1,9% verwacht. Door de monetaire crisis in Argentinië devalueerde de Uruguayaanse peso in 2018 met 12%. Dit had ook gevolgen voor de prijzen op de binnenlandse markt, waardoor de inflatie op jaarbasis boven de vooropgezette vork van 3-7% bleef (7,96% in 2018). De regering haalde haar begrotingsconsolidatiedoelstelling niet. Het begrotingstekort bedraagt ongeveer 4% van het bbp. Het saldo op de lopende rekening verslechtert en is nu negatief (-0,7% van het bbp).

De belangrijkste exportproducten zijn pulp (20%), rundvlees (19%), zuivelproducten (8%) en sojabonen (6%). China blijft de belangrijkste exportbestemming voor Uruguayaanse goederen (26%), gevolgd door de EU (18%).

Een voorzichtig, conservatief macro-economisch beleid en de bereidheid om in te zetten op markt- en productdiversificatie in de dominante land- en bosbouwsectoren, zorgden ervoor dat het land beter bestand is tegen regionale schokken. Ook heeft Uruguay werk gemaakt van de diversificatie van zijn exportmarkten om minder afhankelijk te zijn van zijn grootste handelspartners Brazilië en Argentinië. Die vertegenwoordigden in 2018 respectievelijk maar 12% en 5% van de export. De grootste handelspartners zijn momenteel China (26%) en de EU (18%).

Arbeidsmarkt

Binnen het kader van gematigde groei is de economie nauwelijks in staat om nieuwe banen te creëren. De werkloosheidsgraad bedroeg in september 2018 8,7%, tegenover 7,9% een jaar eerder. Daarom worden er kanttekeningen geplaatst bij de lage productiviteit van de economie en bij de structuur van de Uruguayaanse arbeidsmarkt, de instanties voor arbeidsbemiddeling en het loonbeleid van de regering.

Wisselkoers en concurrentievermogen

Door de monetaire crisis in Argentinië devalueerde de Uruguayaanse peso, maar minder dan de Argentijnse en Braziliaanse valuta. De productiekosten van Uruguay lopen in deze regionale context steeds hoger op, waardoor het land aan concurrentiekracht inboet. De impact van de devaluatie op de binnenlandse prijzen zorgde voor een stijging van de inflatie op jaarbasis (twaalf maanden tot november) tot 8,5%.

Begrotingssituatie

De regering haalde haar begrotingsconsolidatiedoelstelling niet, waardoor het begrotingstekort is opgelopen tot bijna 4% van het bbp. Uruguay wist zijn investeringsrating te behouden. Maar omdat verwacht wordt dat de regering in 2019 het begrotingstekort niet tot 2,5% zal kunnen terugdringen, liggen er een aantal structurele beperkingen in het verschiet. Namelijk voor investeringen in infrastructuur, integratie in de mondiale waardeketen en opleiding en capaciteitsopbouw. Dat kan verhinderen dat de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen worden bereikt.

Het land presteert sterk op institutioneel vlak: vertrouwen in de regering, weinig corruptie, een beleid gebaseerd op consensus, de belofte om institutionele procedures te versterken enzovoort. Daarom staat het sterk om zijn sociaal pact te verlengen en beleidsmaatregelen te nemen om deze tekortkomingen weg te werken.

De onderhandelingen tussen Mercosur en de EU lopen. De EU wil nog altijd een ambitieus, alomvattend en evenwichtig akkoord met Mercosur sluiten. Beide partijen bevestigden opnieuw hun sterk politiek engagement om een akkoord te sluiten, maar gaven aan dat er technisch nog werk aan de winkel is. Dit jaar (in oktober 2019) vinden in Uruguay presidents- en regeringsverkiezingen plaats.

Meer informatie:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Uruguay