U bent hier

Zakendoen in Tunesië

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

  • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
  • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
  • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
  • Aan de hand van de Exportmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
  • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico's

In principe zijn alle gangbare betalingsvormen mogelijk met Tunesië, zoals open account, cash against documents of letter of credit (L/C). De meeste transacties gebeuren met een documentair krediet (L/C).

Het is volgens de Tunesische wetgeving niet toegestaan vooruitbetalingen of aanbetalingen te doen, voor de kredietopenende bank de handelsdocumenten heeft ontvangen en er zekerheid is dat de goederen zich onder Tunesisch douaneverband bevinden. Vooruitbetaling door een Tunesische importeur is wel mogelijk als de buitenlandse exporteur bij zijn bank een garantie stelt voor hetzelfde bedrag, de zogenoemde 'caution de restitution d'accompte'. Dit is een waarborg dat de aanbetaling wordt teruggestort als de goederen niet geleverd zouden worden.

De betaling van diensten gebeurt op basis van een contract waarin de diensten gespecificeerd worden. Het Tunesische bedrijf moet autorisatie vragen voor betaling bij de Centrale Bank van Tunesië en legt aan zijn lokale bank de volgende documenten voor:

  • factuur
  • een speciale aanvraag (formulaire F2, demande complémentaire) voor de Centrale Bank van Tunesië
  • een brief waarin wordt gespecificeerd voor welke diensten betaald moet worden

Na autorisatie van de Banque Centrale de Tunisie kan er betaald worden.

Tips bij het zakendoen

Tunesiërs doen zaken met iemand die ze kennen en respecteren. Investeer dus voldoende tijd in het opbouwen van een goede persoonlijke relatie met uw zakenpartner.

De Franse invloed op het zakenklimaat is nog duidelijk merkbaar. Verwacht dus hoffelijkheid en formaliteit. Een handdruk vormt de normale wijze van begroeting. Als een vrouw geen aanstalten maakt om zelf haar hand uit te steken, houd u het beter bij een beleefde hoofdknik.

Een meeting begint pas na de nodige smalltalk. Frans is de commerciële taal bij uitstek. Zorg dus ook voor Franstalige documentatie, brochures en website.

De dresscode is eerder formeel. Zeker bij een eerste meeting worden mannen geacht een pak met das te dragen. Dames moeten er attent op zijn dat de armen en de benen tot aan de knie bedekt zijn.

Afspraken worden op voorhand gemaakt. U doet er goed aan de afspraak enkele dagen op voorhand te bevestigen. Hou er rekening mee dat e-mail bij bepaalde bedrijven en administraties nog niet helemaal is ingeburgerd. Een afspraak maken via de telefoon zal dus meer effect hebben.

De warme zomermaanden en de vastenmaand ramadan zijn geen goede periodes om een zakenreis te ondernemen.

Beslissingen worden over het algemeen traag genomen. Heb dus geduld, probeer de zaken niet te overhaasten en geef vooral geen blijk van uw ongeduld, want dit kan als een belediging opgevat worden. Toon respect voor uw zakenpartner en probeer situaties te vermijden die hem of haar in verlegenheid kunnen brengen.

Tunesiërs hebben het soms moeilijk om openlijk nee te zeggen. Zorg dus dat er geen misverstanden bestaan.

Relatiegeschenken worden op prijs gesteld. Alcoholische dranken laat u beter achterwege, als u niet absoluut zeker bent dat uw partner alcohol drinkt. Ook zijn Tunesiërs bijzonder gevoelig voor een uitnodiging voor een bezoek aan uw bedrijf of een professionele beurs in Europa.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Tunesië