U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Textiel

Textielproductie speelt sinds jaar en dag een hoofdrol in de Tunesische economie. De industrie draagt voor 20% bij aan het bbp van het land en zorgt voor
2,2 miljard euro per jaar aan exportopbrengsten. Er zijn meer dan 1600 textielbedrijven in Tunesië, die 30% van de werkgelegenheid in de industrie vertegenwoordigen .
De textielindustrie was de best presterende productiesector in het land in 2019, met een exportwaarde van 7,7 miljard TD.

De afgelopen jaren kreeg Tunesië af te rekenen met toenemende concurrentie uit lageloonlanden die konden profiteren van internationale handelsakkoorden. Overheid en vakbonden sloegen daarom de handen in elkaar en ondertekenden in 2019 een pact om de aantrekkelijkheid van Tunesische goederen op de exportmarkt te verbeteren. De overeenkomst heeft tot doel om tegen 2023:

  • 50.000 nieuwe banen te creëren,
  • het aandeel van de Europese markt met 4% te verhogen, 
  • de export te stimuleren tot 4 miljard euro,
  • en Tunesië te positioneren bij de de top-vijf van exportlanden naar de EU.

Het is aannemelijk dat Tunesië in de toekomst meer aandacht zal besteden aan de ontwikkeling van duurzame waardeketens en de recyclage van textielafval. De sector is klaar om gebruik te maken van de initiatieven die zijn opgezet ter bevordering van een circulaire economie, zoals Med Test III, een door de EU gefinancierd programma en
uitgevoerd door UNIDO, de VN-Organisatie voor Industriële Ontwikkeling, eind 2019.

Agrovoeding

De Tunesische voedingsindustrie telt 1064 bedrijven, goed voor 18,5% van het industriële weefsel. Een vijfde van die bedrijven exporteert ook naar het buitenland. Tunesië is een van de belangrijkste exporteurs ter wereld van olijfolie, dadels en tomaten. De sector stelt meer dan 71.000 mensen tewerk.

Tunesie zet sterk in op de ontwikkeling van biologische landbouw. De landbouwoppervlakte voor bioproducten wordt uitgebreid tot 500.000 ha, goed voor een jaarlijkse productie van 265.000 ton, waarvan 80% bestemd is voor de export. Daarmee is Tunesië de tweede grootste exporteur van bioproducten van het Afrikaanse continent.

Daarnaast gaat veel aandacht naar onderzoek en ontwikkeling. Zo is in de competentiepool van Bizerte de technopool 'Agro'Tech' specifiek gericht op de agrovoedingssector. De technopool strekt zich uit over 45 ha, telt 31 partners zowel uit binnen- als buitenland en een industrieel netwerk van meer dan 100 bedrijven.

Luchtvaart

De ontwikkeling van de Tunesische luchtvaartindustrie heeft het afgelopen decennium een hoge vlucht genomen. In 4 industriële clusters stellen een 70-tal bedrijven meer dan 9.000 mensen tewerk. Vooral El-Mghira ten zuiden van de hoofdstad Tunis, profileert zich nadrukkelijk als aeropool, een geïntegreerd industrieel platform dat zich uitstrekt over een oppervlakte van 200 ha. Activiteiten spitsen zich toe op:

  • engineering en design,
  • onderhoud van vliegtuigen,
  • productie van luchtvaarttoestellen en -systemen,
  • oppervlaktebehandeling,
  • elektronica ...

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Tunesië