U bent hier

Kansrijke sectoren

Textiel

De textielsector blijft een van de steunpilaren van de Tunesische economie. De sector draagt voor meer dan 4% bij tot het bbp, is goed voor meer dan 25% van de export en stelt 230.000 mensen tewerk. 

Tunesië heeft dan ook een aantal specifieke troeven, waardoor deze sector zich sterk heeft kunnen ontwikkelen. Ook heel wat Vlaamse textielbedrijven hebben de weg naar het land gevonden:

  • geografische nabijheid tot Europa waardoor perfect kan ingespeeld worden op het 'just in time'-principe, eigen aan kleine collecties
  • goed opgeleide en competitieve werkkrachten
  • een goed ontwikkelde professionele opleiding (bv. speciale opleidingen voor ingenieurs en technici)

De sector is nog in grote mate gericht op activiteiten met beperkte toegevoegde waarde. De overheid wil hier graag verandering in brengen. De verdere ontwikkeling van de automotive- en luchtvaartindustrie bieden alvast perspectieven.

Agrovoeding

De Tunesische voedingsindustrie telt 1064 bedrijven, goed voor 18,5% van het industriële weefsel. Een vijfde van die bedrijven exporteert ook naar het buitenland. Tunesië is een van de belangrijkste exporteurs ter wereld van olijfolie, dadels en tomaten. De sector stelt meer dan 71.000 mensen tewerk.

Tunesie zet sterk in op de ontwikkeling van biologische landbouw. De landbouwoppervlakte voor bioproducten wordt uitgebreid tot 500.000 ha, goed voor een jaarlijkse productie van 265.000 ton, waarvan 80% bestemd is voor de export. Daarmee is Tunesië de tweede grootste exporteur van bioproducten van het Afrikaanse continent.

Daarnaast gaat veel aandacht naar onderzoek en ontwikkeling. Zo is in de competentiepool van Bizerte de technopool 'Agro'Tech' specifiek gericht op de agrovoedingssector. De technopool strekt zich uit over 45 ha, telt 31 partners zowel uit binnen- als buitenland en een industrieel netwerk van meer dan 100 bedrijven.

Luchtvaart

De ontwikkeling van de Tunesische luchtvaartindustrie heeft het afgelopen decennium een hoge vlucht genomen. In 4 industriële clusters stellen een 70-tal bedrijven meer dan 9.000 mensen tewerk. Vooral El-Mghira ten zuiden van de hoofdstad Tunis, profileert zich nadrukkelijk als aeropool, een geïntegreerd industrieel platform dat zich uitstrekt over een oppervlakte van 200 ha. Activiteiten spitsen zich toe op:

  • engineering en design,
  • onderhoud van vliegtuigen,
  • productie van luchtvaarttoestellen en -systemen,
  • oppervlaktebehandeling,
  • elektronica ...

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Tunesië