U bent hier

Nieuws

In December 2021 lanceerde de Europese Unie de Global Gateway strategie, waarin de private sector een cruciale rol werd toegekend. Maar wat is die strategie, en wat is de rol voor de private sector? Nu de uitvoering van de strategie op kruissnelheid komt, kunnen we daarop een antwoord formuleren. Je leest het hier in 9 korte stellingen.

Het Pools Nationaal Centrum voor Onderzoek & Ontwikkeling organiseert samen met Onderzoeks- en Innovatienetwerk van de Europese regio's een mutual learning event rondom de 5 EU-missies op 17 mei. Interessant voor bedrijven die in een triple helix model willen samenwerken met de publieke sector en academische instellingen om de ambitieuze doelstellingen van dit R&D-instrument van de Europese Commissie te realiseren.

Het beëindigen van de COVID-19-pandemie en het vermijden van toekomstige gezondheidscrises is van wederzijds belang voor zowel Afrika als de EU. De Europese Unie,  haar lidstaten en de Europese financiële instellingen mobiliseren middelen om wereldwijd een billijke toegang tot veilige, doeltreffende, kwalitatief hoogstaande en betaalbare vaccins, therapeutica, apparatuur en andere gezondheidsproducten te waarborgen.

Dit initiatief van de Europese Unie is erop gericht alle belangrijke actoren op dit gebied, met inbegrip van de openbare en de particuliere sector, bij het proces te betrekken.

Om deze doelstelling te ondersteunen, organiseert de Europese Commissie een markt- en matchmakingevenement over geneesmiddelen en gezondheidszorg. 
Op maandag 27 juni 2022 kan u deelnemen aan het webinar Future for EU-Africa healthcare. En zowel op maandag 27 als dinsdag 28 juni 2022 kan u deelnemen aan matchmaking meetings.

Op donderdag 23 juni 2022 vindt de vijfde EU-Africa Business plaats. Deze gaat door in het Egmont Paleis te Brussel in hybride vorm. 
Afrikaanse en Europese beleidsmakers, bedrijfsleiders en deskundigen uit het maatschappelijk middenveld zullen deelnemen aan het debat over hoe het potentieel voor handel en investeringen binnen Afrika en tussen de EU en Afrika ten volle kan worden benut. Onderwerpen als agribusiness, digitale transformatie, gezondheid en de overgang naar groene energie zullen er aan bod komen.

De Arabische wereld werd niet gespaard door de COVID-19 pandemie. Naast de menselijke tol, hadden het hoog aantal besmettingen en de verschillende lockdowns een groot effect op de economie. Een herstel werd voorspeld, weliswaar in verschillende snelheden afhankelijk van het land, maar voorspellingen worden alweer naar beneden bijgesteld door het conflict in Oekraïne en de stijgende grondstofprijzen. 

Sinds begin 2022 is de "loi de Finances 2022" van kracht in Tunesië. Deze wet regelt de begroting van Tunesië en er werden enkele grote wijzigingen in opgenomen die een positief effect moeten hebben voor de staatskas. Voor exporteurs naar Tunesië is het belangrijk te weten dat er in deze wet een verhoging van de douanetarieven werd opgenomen op bepaalde producten. Het gaat onder meer over voedingswaren, alcoholische dranken en kledij. 

Strenge lockdownmaatregelen en een reisverbod zorgden ervoor dat Tunesië de COVID-19-pandemie goed onder controle heeft gekregen. Nu de beperkingen versoepeld zijn en de industrie weer aan het werk gaat, is de toeristische sector aangemerkt als de sleutel tot de economische opleving.

De havenautoriteiten van de Tunesische haven van Rades voeren vanaf 1 december 2019 een nieuwe beperking in waardoor alle reefercontainers met importgoederen direct moeten worden opgehaald door de ontvangende partij bij het lossen van het schip.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), het migratieagentschap van de Verenigde Naties, biedt Belgische bedrijven de mogelijkheid om een Tunesische student(e) aan te werven voor een stage van 6 maand. U kan zelf het profiel van de kandidaat mee bepalen. IOM regelt de nodige administratie.

De Europese Commissie en het Centre du Commerce International (ITC) hebben op 30 juni de EuroMed Trade Helpdesk gelanceerd, een gratis online portaal. Interesse in zakendoen met Algerije, Egypte, Jordanië, Israël, Libanon, Marokko, Palestina, Tunesië of Turkije? Neem er dan zeker een kijkje.

Een nieuwe wet moet een investeringsvriendelijker zakenklimaat in Tunesië creëren en zo de economische ontwikkeling van het land stimuleren. Buitenlandse investeringen zijn dan ook broodnodig, wil de Tunesische overheid haar ambitieuze ontwikkelingsplan voor de komende vijf jaar waarmaken.

Op 29 en 30 november 2016 wordt in Tunis het Nationaal Ontwikkelingsplan 2016-2020 gelanceerd. Tijdens een internationale conferentie wordt de aankondiging verwacht van 100 PPP-projecten en investeringsprojecten ter waarde van 90 miljard dollar. Ook u kan hierbij aanwezig zijn!