U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u makkelijk informeren en helpen.

Reisdocumenten

Voor een bezoek tot drie maanden volstaat een Belgische identiteitskaart. Sinds 21 december 2007 maakt Tsjechië deel uit van de Schengenzone, waardoor grenscontroles voor personen zijn weggevallen.

Taal

Tsjechisch.

De kennis van het Engels neemt, zeker in de grotere steden, toe maar is nog niet algemeen verspreid. De kennis van het Duits gaat daarentegen achteruit.

Veel mensen kunnen wel een andere taal, maar voelen zich niet zelfzeker genoeg om zich in die taal uit te drukken. Zij zullen dan ook vaak zeggen dat ze enkel Tsjechisch spreken.

Uurverschil

Zelfde tijdszone als België.

Reizen naar Tsjechië

Praag ligt met de wagen op slechts een goede 900 km van Brussel. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die dagelijks vluchten hebben tussen beide hoofdsteden. Ook met het spoor kan U naar Tsjechië reizen.

Reizen in Tsjechië

Van de luchthaven naar het centrum:
  • taxi: een rit van de luchthaven van Praag naar het centrum duurt (als er geen files zijn) normaal ongeveer 30 minuten.
  • openbaar vervoer in Praag.
Verplaatsingen in de stad:

Openbaar vervoer in Praag

Taxi: er zijn verschillende maatschappijen beschikbaar, o.a.:

Reizen naar andere steden (waar relevant):

Dit kan met een auto, al dan niet gehuurd. Alle belangrijke buitenlandse verhuurmaatschappijen zijn aanwezig en een wagen kan dan ook zonder problemen gehuurd worden op de luchthaven Václav Havel (vroeger Ruzyne) (Praag) of in de grote internationale hotels.

Enkele zaken waar U rekening moet mee houden als u met de wagen reist in Tsjechië:

  • De snelheid is beperkt tot 130 km/u op de autosnelwegen, 90 km/u op gewone wegen en 50 km/u in residentiële wijken.
  • Het is verplicht om dag en nacht met de lichten aan te rijden.
  • Bij gebruik van een eigen wagen op de autosnelwegen moet een autowegenvignet aangekocht worden, geldig voor 1 jaar, een maand of 10 dagen. Het Staatsfonds voor Transportinfrastructuur heeft in samenwerking met het ministerie van Verkeer en Waterstaat op 1 januari 2021 een elektronisch vignetsysteem voor snelwegen geïntroduceerd. Dit vignet is verkrijgbaar via de e-shop https://edalnice.cz/en/how-to-buy-an-electronic-vignette/#/trading_places, op deze website vindt men ook een overzicht van verkooppunten en zelfbedieningskiosken waar dit vignet te verkrijgen is. Het vignet kost 1.500 kronen voor 1 jaar (€ 57,5), 440 kronen voor een maand (€ 16,8) en 310 kronen voor 10 dagen (€ 11,8).
  • Noteer ook dat alleen handenvrij GSM-gebruik in de wagen wordt toegelaten.

De meest aangewezen manier om in Tsjechië te reizen, behalve de auto, is de trein.

Er bestaan verschillende treinmaatschappijen, die verschillende lijnen uitbaten.

Een overzicht van de verschillende lijnen.

Tsjechische Spoorwegen: (České dráhy, afkorting: ČD) is, als overheidsbedrijf, het belangrijkste spoorwegbedrijf van Tsjechië.

Leo Express: heeft sinds 2010 een lijn tussen Praag en Ostrava.

RegioJet: is een private spoorwegmaatschappij die opereert in Tsjechië en Slovakije. Ze maakt deel uit van de firma Student Agency. Student Agency zorgt ook voor busdiensten tussen verschillende steden.

Hotels in Tsjechië

Er zijn heel wat verschillende hotels, in alle mogelijke prijsklassen en stijlen. De grote internationale ketens zijn aanwezig, maar er zijn ook goede lokale hotels. Indien nodig kan FIT Praag U enkele aanbevelingen doen.

Betalen in Tsjechië

De Tsjechische kroon (CZK) bestaat uit 100 heller. Deze onderverdeling bestaat nu enkel nog op papier (en op de rekening). De fysieke heller zijn sinds enkele jaren niet meer in gebruik. 1 Tsjechische kroon (CZK) is ongeveer 0,038 € waard. Voor een recente wisselkoers.

De eenvoudigste manier om geld te wisselen, is het opvragen van kronen met een Belgische bankkaart aan een bankautomaat. De talrijke wisselagenten in Praag adverteren vaak met ‘geen wisselkosten’, maar die zitten dan meestal wel in de wisselkoers verrekend.

De introductie van de euro wordt niet onmiddellijk verwacht. Zelfs het voorbereidende werk voor een toetreding tot de eurozone zal niet op korte termijn rond zijn. 

Het gebruik van kredietkaarten vormt geen probleem in de grote centra. Ook daarbuiten is er steeds meer mogelijkheid om met een kredietkaart te betalen. Toch blijft het aangeraden om buiten deze centra contant geld te voorzien.

Werkuren in Tsjechië

De werkuren, zeker voor zakelijke gesprekken, volgen dezelfde regels als in België.

Communicatie in Tsjechië

Telefoneren verloopt zonder noemenswaardige problemen. Belgische GSM’s kunnen hier gebruikt worden. In de zomer 2017 werden de roamingkosten binnen de EU afgeschaft. De Belgische operator moet u binnenlandse tarieven in rekening brengen bij inkomende en uitgaande gesprekken. Operatoren maken echter altijd onderscheid tussen hun eigen simkaarten en buitenlandse kaarten. Voor het bellen naar een Tsjechisch nummer worden de tarieven voor internationaal bellen in rekening gebracht. In de internationale hotels kan gebruik gemaakt worden van een snelle internetverbinding. Hotels bieden nu ook standaard wifi aan en er verschijnen ook meer en meer publieke hotspots. 

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Een overzicht met lokale feestdagen en vakantieperiodes.

Nuttige adressen


Ambassade van België in Tsjechië
Valdštejnská 6, Mala Strana, 11801 Praha 1
Czech Republic
T: +420 257 533 524
F: +420 257 533 750
E: prague@diplobel.be
www.diplomatie.be/prague/
De heer Grégoire Cuvelier, Ambassadeur

Ambassade van Tsjechië in België
Adolphe Buyllaan 154, 1050 Brussel (Elsene)
T: +32 2 641 89 30
F: +32 2 641 89 31
E: brussels@embassy.mzv.cz
www.mzv.cz/brussels
De heer Pavel Klucký, Ambassadeur

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Tsjechië