U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Commerciële scheepvaart

De maritieme sector levert een belangrijke bijdrage aan de economie van Trinidad en Tobago en speelt een sleutelrol in de ondersteuning van zowel de energie- als de niet-energiesectoren.

Trinidad en Tobago's connectiviteit met regionale en wereldwijde markten, een gezonde exportbasis, hoogopgeleide arbeidskrachten, een levendige energiesector, lage brandstofprijzen en politieke stabiliteit zijn enkele van de factoren die dit land tot een aantrekkelijke locatie voor maritieme diensten maken.

Trinidad en Tobago heeft twee grote vrachthavens; Port of Point Lisas en Port of Port of Spain, die behoren tot de meer ontwikkelde havens in het Caribisch gebied. Het land beschikt ook over faciliteiten voor de afhandeling van vloeibare en droge bulkladingen en LNG-afhandelingsfaciliteiten (liquefied natural gas).

Trinidad en Tobago ligt op 2.200 kilometer afstand van het Panamakanaal. De uitbreiding van het Panamakanaal die in 2016 werd voltooid, bood een grote toename van het aantal nieuwe Panamax-schepen in de regio.

De regering van Trinidad en Tobago (GORTT) heeft de maritieme sector aangewezen als een van de sectoren voor verdere ontwikkeling. Hierdoor wordt vanuit de overheid steun geboden voor de sector. Enkele belangrijke incentives voor de ontwikkeling van de industrie zijn de volgende:

  • Het importeren van rechtenconcessies
  • Trainingstoelagen
  • Btw-vrijstellingen

Creatieve sector

In deze nieuwe economie gebaseerd op innovatie en globalisering erkennen progressieve leiders dat creativiteit het wereldwijde concurrentievermogen stimuleert. Bijgevolg zullen die landen die een omgeving kunnen ontwikkelen en bevorderen waarin creativiteit kan floreren, in staat zijn economisch succes te boeken.

De regering van de Republiek Trinidad en Tobago erkent dit nieuwe economische paradigma. Haar interesse in de creatieve industrie komt voort uit de behoefte van het land om zijn economie te diversifiëren, weg van een overmatige afhankelijkheid van inkomsten uit de petrochemische sector. De volatiliteit van de grondstoffensector en de dienstensector in het licht van de recente wereldwijde recessie heeft ook de urgentie onderstreept waarmee mono-economische benaderingen van ontwikkeling moeten worden verbeterd. De creatieve industrie presenteert zichzelf als een van de potentiële gebieden die de toekomstige inspanningen op het gebied van duurzame ontwikkeling ondersteunen.

Ook voor de creatieve sector voorziet de regering steun.

Vrijetijdsindustrie

Vrijetijdsvaartuigen of -zeilen worden gezien als een subsector binnen de maritieme sector. Deze sector wordt als een van de kansrijke sectoren beschouwd vermits de strategische geografische locatie van Trinidad en Tobago onder de orkaanriem voor opslagdoeleinden en de beschikbaarheid van eersteklas yachtreparatie- en onderhoudsdiensten.

Op dit moment zijn er ongeveer 180 bedrijven in heel Trinidad die zich richten op de yachtindustrie en met ongeveer 140 bedrijven in Chaguaramas. In totaal zijn er acht yachthavens die ongeveer 470 ligplaatsen op het water bieden, evenals accommodatie voor ongeveer 1000 jachten op het land. De subsector is exportgericht met meer dan 70% tot 80% van zijn verkopen naar tijdelijke yachten.

In termen van werkgelegenheid zijn ongeveer 1.700 personen voltijds tewerkgesteld. Op basis van een economische effectbeoordeling van 2013 schat men dat de yachtsector jaarlijks ongeveer TT $ 30 miljoen bijdraagt ​​aan de economie.

Meer informatie over de kansrijke sectoren vind je op de website van het ministerie van Handel en Industrie: http://tradeind.gov.tt/ en op de website van InvesTT aangaande de non-energy sectoren: www.investt.co.tt .

Specifieke vraag of probleem?

De dienstverlening van Flanders Investment & Trade voor Trinidad en Tobago is beperkt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Trinidad en Tobago