U bent hier

Trinidad en Tobago in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Trinidad en Tobago
Hoofdstad
Port of Spain (34.000 inwoners)
Oppervlakte
5.130 km² (= 0,2 x België)
Aantal inwoners
1,4 miljoen
Staatshoofd
President Christine Kangaloo
Regeringsleider
Eerste minister Keith Rowley
Taal
Engels (officieel), Creools (lingua franca)
Munt
Trinidad and Tobago dollar (TTD) Wisselkoers

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
24 miljard USD (594 miljard USD in België)
BBP/Capita
16.033 USD (51.268 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

De Republiek Trinidad en Tobago is een land gelegen in de zuidoostelijke hoek van de Caribische Zee, voor de kust van Venezuela. Het bestaat uit twee grote eilanden en een aantal kleinere eilandjes. Het grootste eiland is Trinidad; het eiland Tobago is veel kleiner en veel minder bevolkt.

Trinidad en Tobago is de snelst groeiende, meest dynamische geïndustrialiseerde natie in het Engelstalige Caraïbisch gebied. Het land heeft een gunstig economisch klimaat en is de toonaangevende producent van olie en gas. Verder is Trinidad en Tobago een belangrijke exporteur van ammoniak, methanol en ureum.

Het land kan voor Vlaamse bedrijven dienen als springplak naar Latijns-Amerika, de VS, Canada en verder ligt het in de nabijheid van Zuid-Amerika. Trinidad en Tobago heeft dus ook directe toegang tot deze markten. Het is ideaal gelegen als overslagcentrum voor exporteurs en organisaties die voordelen op het gebied van nearshoring zoeken. Het vestigen van een bedrijf biedt organisaties in Trinidad en Tobago een preferentiële toegang tot CARICOM-markten (Caribbean Community and Common Market) en toegang tot andere internationale markten via handelsovereenkomsten.

De laatste vier jaar is een leidende rol weggelegd voor de snelgroeiende aardgassector. De economie profiteert van een lage inflatie en een handelsoverschot. Tot de aantrekkelijke investeringskenmerken van het land behoren de open en vrije markteconomie, de stabiele democratie, hoog opgeleide arbeidskrachten, een van de laagste energiekosten ter wereld en concurrerende investeringsstimulansen.

Trinidad en Tobago investeerde de laatste jaren sterk in innovatie en de ICT-technologie kon met succes worden geïntegreerd. Daardoor werd de economie ook op zijn beurt bevorderd.  Enkele andere troeven van het land zijn onder andere:

  • Een diverse, Engelssprekende bevolking
  • Natuurlijke hulpbronnen
  • Degelijke infrastructuur

CARICOM

De integratie-overeenkomst in het Caribisch gebied is van cruciaal belang voor het werk van het directoraat Handel. Het vormt de basis waarop de meeste activiteiten worden uitgevoerd en waarop handelsbetrekkingen worden opgebouwd. Trinidad en Tobago is lid van de Caribische Gemeenschap (CARICOM) en telt 15 leden.

De Raad voor handel en economische ontwikkeling is de instantie die verantwoordelijk is voor de bevordering van de handel en de economische ontwikkeling van de Gemeenschap. Enkele van de actuele kwesties op de agenda van COTED zijn de volgende:

  • Strategische richting voor groei en ontwikkeling;
  • Regionaal strategisch plan 2015-2019;
  • Zaken met betrekking tot de eengemaakte markt en economie van CARICOM (CSME);
  • Handel in goederen / schorsingen van gemeenschappelijk extern tarief;
  • Regionale normen; en
  • Betrokkenheid private sector

Specifieke vraag of probleem?

De dienstverlening van Flanders Investment & Trade voor Trinidad en Tobago is beperkt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Trinidad en Tobago