U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies?

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

  • Paspoort minimum 6 maanden langer geldig dan dag van aankomst
  • Visum, bij de grens/luchthaven of vooraf bij ambassade/consulaat. 
  • Een ouderlijke toestemming wordt aanbevolen als de kinderen niet reizen met beide ouders. 

Welke taal wordt er gesproken?

Swahili, Engels

Wat is het uurverschil met België?

Tanzania valt in tijdzone UTC +3.

  • Tijdens onze zomertijd is het in Tanzania 1 uur later.
  • Tijdens onze wintertijd is het in Tanzania 2 uur later.

Reizen naar Tanzania

Tanzania heeft een ruim aanbod aan luchthavens. Vanuit Amsterdam kan er naar Dar es Salaam worden gevlogen met een tussenstop in Kilimanjaro International Airport. Vanuit Brussel zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Tanzania. 

Reizen in Tanzania

Van de luchthaven naar het centrum

De luchthaven van Dar es Salaam (Julius Nyerere International Airport) is op slechts 12 km afstand van het centrum. Door enorme verkeersdrukte wordt er toch gerekend op 1 uur om van de luchthaven naar het centrum te gaan.  

Verplaatsingen in de stad

De grote verkeerswegen bevinden zich in behoorlijke staat. Het zijn vooral de secundaire wegen die problematisch zijn. Vele zijn niet geasfalteerd en zitten vol putten die tijdens hevige regenval onderlopen en zo een aanzienlijk verkeersrisico vormen. De lokale weggebruikers storen zich veel minder aan verkeersregels waardoor aanrijdingen zich dus gemakkelijk kunnen voordoen.

De verkeerssituatie in Dar es Salaam is vaak chaotisch, onder meer door de file-overlast veroorzaakt door openbare werken. Ook bij grote regenval stokt het verkeer, omwille van overstroomde, slecht gedraineerde wegen.

Fietsen in stedelijke agglomeraties, en in het bijzonder Dar es Salaam, wordt om veiligheidsredenen (gebrek aan aangepaste infrastructuur, en onaangepast rijgedrag), ten stelligste afgeraden. Vervoer met dala dala minibusjes, bajaji driewiel-taxis of bodaboda motor-taxis wordt afgeraden, deze transportmiddelen zijn immers onveilig en vaak slecht onderhouden.

De meeste grote hotels bieden een pick-up en drop-off service aan. Er is ook een taxikartel in de luchthaven.  

Reizen naar andere steden

Lokale luchtvaartmaatschappijen zijn veilig en van behoorlijke kwaliteit, maar weinig  betrouwbaar op het vlak van dienstverlening (punctualiteit). Geen enkele opererende luchttransportbedrijf is opgenomen op de lijst van de door de Europese Commissie opgestelde risicolijst .

Er zijn ferryboten die vanaf het vasteland passagiers naar de eilanden brengen. Op sommige van die overzetboten zijn het comfort en de veiligheid beperkt, al werden de laatste jaren modernere hogere snelheid ferries in gebruik genomen die een betere veiligheidsreputatie hebben. Wie gebruik wil maken van de traditionele dhows, dient  zich bewust te zijn van de hiermee verbonden risico’s: vele eigenaars laten zelfs in slechte weersomstandigheden de boten uitvaren, om commerciële redenen. Er worden dan ook geregeld schipbreuken gesignaleerd. De overzetboten op het Victoriameer zijn over het algemeen minder veilig. Dikwijls zijn deze boten overbelast en varen ze uit, ongeacht de weersomstandigheden op het meer.

Treinverkeer is erg onregelmatig en onbetrouwbaar. Er zijn goede busdiensten die het hele land doorkruisen en die behoorlijk functioneren. Vanuit Dar es Salaam vertrekken meerdere keren per dag grote reisbussen naar de grote steden in het noorden en het zuiden van het land. Een lijn heeft zelfs Nairobi en Kampala als eindbestemming. De tarieven verschillen naar gelang van de klasse waarin men reist, maar zijn, de afstanden in aanmerking genomen, tamelijk laag. Er gebeuren wel van tijd tot tijd ernstige ongevallen met deze bussen wegens roekeloos rijden van de bestuurders.

Hotels in Tanzania

In Tanzania is er een ruim aanbod aan hotels van goede kwaliteit.

Betalen in Tanzania

De munteenheid in Tanzania is Tanzaniaanse Shilling. Euro en US dollar (nieuwe dollarbiljetten die dateren van na 2000) zijn vrij converteerbaar in deze lokale munten in de banken of wisselkantoren. Cash is de meest courante betaalwijze. Bank- en kredietkaarten worden hoe langer hoe meer gebruikt maar meestal in supermarkten en internationale hotels. Voor betaling met kredietkaarten wordt een extra kost van 5% aangerekend. De bankautomaten werken goed, men kan er lokale munt ophalen met Visa (met American Express en Master Card stellen zich vaak problemen). Het is aan te bevelen enkel ATMs verbonden aan bankinstellingen te gebruiken, en niet de vrijstaande automaten. Wanneer u met kredietkaart betaalt, blijf dan in de buurt. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 70 344 344). Sinds 17 januari 2011 kunt u niet langer de Maestro-kaart gebruiken in de Tanzaniaanse ATM’s.

Werkuren in Tanzania

  • Overheid: 7u30-15u30 (maandag tot vrijdag)
  • Private sector: 7u30-17u (maandag tot vrijdag)
  • In Tanzania werkt de private sector en de overheid niet op vrijdagnamiddag.

Communicatie in Tanzania

Er zijn diverse telecommunicatieoperatoren actief en mobiele telefoons worden veel gebruikt omdat de netwerken nieuwer zijn dan die van de landlijnen en dus betrouwbaarder. Het is gemakkelijk om een lokaal nummer met belkrediet aan te schaffen. Bovendien zijn in heel het land roamingfaciliteiten aanwezig. Post-paid Belgische abonnementen met roaming kunnen eveneens gebruikt worden.

Internetcafé's zijn verspreid over heel het land.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

https://www.timeanddate.com/calendar/?year=2018&country=115

Nuttige adressen

Ambassade van België in Tanzania

Barack Obama Road, 5 
Dar-es-Salaam, Tanzania 
P.O. Box 9210 
T: +255 22 211 26 88 | +255 22 211 25 03 | +255 22 211 40 25 
F: +255 22 211 76 21 
Noodnummer buiten de openingsuren: +255 75 478 21 56 
E: DarEsSalaam@diplobel.fed.be 
http://tanzania.diplomatie.belgium.be 

Ambassade van Tanzania in België

72 Franklin Roosevelt, 1050 Brussel
T: +32 2 640 6500
F: +32 2 646 8026
E: tanzania@skynet.be

Gemengde Kamers van Koophandel

Kamer van Koophandel België - Luxemburg - Afrika - Caraïben-Pacific (CBL-ACP)
Montoyerstraat 24 | 1000 BRUSSEL
T: +32 2 512 99 50
E: cbl.acp@skynet.org
www.cbl-acp.be

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Tanzania