U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Energie

Voor de Tanzaniaanse kust werden er aanzienlijke gasreserves ontdekt (volgens schattingen 57 TCF – ‘Trillion Cubic Feet’). De exploitatie hiervan wordt beheerd door de de ‘Tanzania Petroleum Development Corporation’ (TPDC), dat verantwoordelijk is voor het toekennen van licenties aan oliemaatschappijen.  Begin oktober 2016 heeft de regering haar ‘Natural Gas Utilisation Master Plan 2016-2045’ voorgesteld, waarin naast een pijplijn tussen productiezone Mtwara en Dar es Salaam, ook pijpleidingen wordt voorgesteld naar Morogoro, Mbeya, Tabora en Kigoma, alsook een sterk toegenomen gebruik van gas in het huishouden (i.p.v. biomassa). Daarnaast heeft men plannen om gascentrales te bouwen voor de eigen elektriciteitsproductie. Voor de export is er tegen 2025 een LNG (vloeibaar aardgas) terminal gepland in de Regio Lindi. Er wordt ook gekeken naar de ontginning van uranium, onder meer door de Russische firma ATMZ. In augustus 2017 is de eerste steen gelegd van een oliepijpleiding tussen Hoima (OU) en Tanga (TZ), die in 2020 operationeel zou moeten zijn.

Landbouw

De Tanzaniaanse economie blijft sterk afhankelijk van de landbouw, goed voor een groot deel van het bbp en een groot deel van de export. De landbouwsector stelt 80% van de beroepsbevolking te werk. Landbouwproducten zijn koffie, sisal, thee, katoen, pyrethrum, cashewnoten, tabak, kruidnagel, maïs, tarwe, cassave (tapioca), bananen, fruit, groenten: runderen, schapen en geiten.

Toerisme

De Tanzaniaanse toeristische sector is momenteel de op één na hoogste verdiener van buitenlandse valuta in het land, achter de landbouw. De productie van natuurlijke bronnen zoals goud, diamanten en tanzaniet is ook aanzienlijk gegroeid in het laatste decennium en is momenteel de grootste bron van economische groei in Tanzania, goed voor meer dan 3% van het BBP en goed voor de helft van de export uit Tanzania.

De toerismesector in Tanzania begint aan een periode van sterke groei. Het aantal bezoekers zullen in de komende jaren snel toenemen. De groei van de aankomsten zal worden gestimuleerd door de relatief stabiele veiligheidsvooruitzichten. Bovendien zullen de investeringen in hotels en de transportinfrastructuur - die al een van de meest ontwikkelde in de regio is - de aantrekkelijke reputatie van Tanzania als toeristische bestemming ondersteunen.

De toeristische safarimarkt in Sub-Sahara Afrika blijft zeer concurrerend, maar het brede scala aan attracties van Tanzania betekenen dat het de komende jaren een unieke en zeer begeerde toeristische ervaring blijft bieden.

Mijnbouw

Tanzania is Afrika's op drie na grootste goudproducent en heeft met een aanzienlijke capaciteit voor verdere groei. Bovendien is Tanzania een relatief stabiele natie volgens de normen van Sub-Sahara Afrika, met lage niveaus van politieke risico's met betrekking tot misdaad en veiligheid, en arbeids- en logistieke vermogens. Daarnaast is het merendeel van de minerale producten van hoge kwaliteit. Tanzania heeft ook enorme onbenutte steenkoolreserves die buitenlandse investeerders aantrekken.

Er zijn op dit moment weinig grootschalige mijnbouwbedrijven actief in het land, met lage toetredingsbarrières als gevolg. Herstel van de wereldwijde goudprijzen zal de winstgevendheid van de mijnbouwbedrijven vergroten. Er wordt voorspeld dat de gemiddelde wereldwijde goudprijs 1,9% per jaar zal stijgen in 2017-2022 om USD1,400 / oz te bereiken. Ook de uraniummijnbouw kan op de lange termijn worden ontwikkeld. Tanzania moet profiteren van het toegenomen politieke risico in de andere grote goudproducerende landen van Afrika, waaronder Zuid-Afrika en de DR Congo.

Naast deze positieve punten moet er rekening worden gehouden met de fragiele relatie tussen de regering van Tanzania en de mijnbouwbedrijven in buitenlandse handen. Het potentieel van Tanzania als een belangrijke goudproducerende natie en als centrum voor buitenlandse investeringen zou kunnen ondermijnd worden. Een steeds vijandigere investeringsklimaat riskeert buitenlandse mijnbouwgroepen te ontmoedigen - een recente verandering in de mijnbouwwet begunstigt plaatselijke banken en verschillende mijnvergunningen werden begin maart 2018 om milieuredenen ingetrokken. Een gebrek aan ondersteunende infrastructuur betekent een verdere beperking van de groei. Deze onzekerheid heeft ertoe geleid dat sommige buitenlandse operatoren, zoals Acacia Mining, overwegen om hun Tanzaniaanse activiteiten stop te zetten. 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Tanzania