U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Identiteitskaart of geldige verblijfsvergunning (Spanje maakt deel uit van de Schengen-zone)

Welke taal wordt er gesproken

Spaans (+ plaatselijk Catalaans, Baskisch of Galicisch)

Wat is het uurverschil met België

Geen

Reizen naar Spanje

Brussels Airlines, Vueling, Ryanair, Air Europa en Iberia verzorgen dagelijks verschillende vluchten vanuit Brussel en Charleroi op Madrid en/of Barcelona en enkele andere (toeristische) steden zoals Bilbao (3 vluchten per dag), Málaga of Sevilla. Daarnaast hebben de voornaamste Spaanse steden een luchtverbinding met Madrid en Barcelona. Jetairfly heeft vanaf april 2015 drie keer per week (woensdag, vrijdag en zondag) rechtstreekse lijnvluchten vanuit Antwerpen naar Barcelona. Ook Palma, Alicante en Malaga worden door Jetairfly aangevlogen.   

Reizen in Spanje

Van de luchthaven naar het centrum

Zowel de luchthaven van Madrid als die van Barcelona (www.aena.es) met links naar alle Spaanse luchthavens, beschikken over goede bus- en taxiverbindingen met de stad. In Barcelona verbindt de Aerobús de luchthaven om de 5 minuten met het stadscentrum, er zijn haltes op strategische plaatsen in het centrum. De rit duurt ongeveer 35 minuten en kost 5,90 euro (enkele rit), 10,20 euro (heen en weer, 15 dagen geldig). In Madrid is er ook een Exprés Aeropuerto (tegen 5 euro) en een metroverbinding tussen de luchthaven en het centrum en in Barcelona is er bovendien een rechtstreekse treinverbinding.

In Madrid geldt sinds 1 januari 2014 een standaardtarief van 30 euro (zonder supplementen) voor verplaatsingen van en naar de luchthaventerminal vanuit het centrum (binnen de M-30 ring). Daarbuiten geldt een minimumtarief van 20 euro en loopt de meter verder vanaf dit minimum. In dit geval worden ook supplementen aangerekend.

In Barcelona moet niet betaald worden voor bagage die in de koffer vervoerd wordt en evenmin voor handbagage die de passagier bij zich houdt. Taxi’s rekenen wel een supplement aan van 4,20 euro van en naar de luchthaven. Voor ritten vanuit de bus- en treinstations Sants, França en Nord alsook voor ritten die vertrekken vanuit de nieuwe beursgebouwen in L’Hospitalet wordt 2,10 euro supplement aangerekend. De kostprijs van een rit vanuit het stadscentrum naar de luchthaven of vice versa bedraagt ongeveer 30 à 35 euro. Wie in de luchthaven een taxi neemt betaalt minstens 20 euro ook al is een nabijgelegen hotel de bestemming. De tarieven en supplementen moeten aangeduid zijn op een zelfklever in de taxi. Taxi’s worden niet beschouwd als luxevervoermiddelen en zijn opmerkelijk goedkoper dan in België. Taxi’s met een groen licht of een bordje “libre-lliure” zijn beschikbaar en kunnen overal op straat aangehouden worden. BTW en fooi zijn inbegrepen in de prijs maar afronden naar boven toe is gebruikelijk.

Verplaatsingen in de stad

De grote steden beschikken alle over een dicht, goedkoop en efficiënt netwerk van openbaar vervoer. In grootsteden valt de prijs van taxi's meestal best mee in vergelijking met wat in Vlaanderen doorgaans aangerekend wordt.

Reizen naar andere steden

De Spaanse spoorwegen hebben intercityverbindingen met vrijwel alle uithoeken van Spanje en een hogesnelheidstrein verbindt Madrid en Barcelona, de twee belangrijkste economische regio’s van het land. De reistijd over de afstand van 650 km bedraagt minder dan drie uur.

De laatste jaren is er ook flink geïnvesteerd in het wegennetwerk en bijna alle autowegen zijn goed geasfalteerd. Hier en daar begint de kwaliteit van het wegdek te lijden onder de besparingen. Er wordt tol geheven in Catalonië en Baskenland en ook, maar in mindere mate, in andere delen van het land. Gezien de grote oppervlakte van het land zijn de afstanden tussen steden dikwijls lang en vermoeiend om af te leggen. Op vierbaanswegen geldt een snelheidslimiet van 120 km/uur, evenals op snelwegen en tolwegen.

Hotels in Spanje

Hotels in steden zoals Madrid en Barcelona kunnen, vooral tijdens periodes van belangrijke (zakelijke) gebeurtenissen, zeer duur uitvallen. De prijzen voor een hotelkamer tijdens het Mobile World Congress in Barcelona zijn in dat verband legendarisch hoog.

Betalen in Spanje

Betaalkaarten (Maestro, Mastercard, VISA, … ) worden in zeer ruime mate aanvaard. Geld afhalen aan betaalterminals levert ook geen problemen op. Wél is er een limiet van 300 of 400  euro per afhaling en van het dubbele per week, afhankelijk van de bank.

Werkuren in Spanje

De meeste bedrijven in Spanje zijn geopend tussen 9.00u en 13.30u of 14.00u en van 15.30u of 16.00u tot 19.00u. Veel overheidsinstellingen zijn zonder onderbreking geopend van 8.00u tot 15.00u. Een klein aantal bedrijven is ook op zaterdag open. Sommige bedrijven in de dienstensector zijn op vrijdagnamiddag gesloten.

Van 15 juni tot 15 september gaan veel bedrijven over op een zomerrooster van 8.00u tot 15.00u. Fabrieken kennen doorgaans een 40-uren werkweek. Hier zijn de werktijden afhankelijk van de aard van het bedrijf.

De meeste winkels zijn open van 10.00u tot 14.00u en van 17.00u tot 20.00u. Grootwinkelbedrijven en winkelcentra zijn zonder onderbreking geopend van 10.00u tot 22.00u. Afhankelijk van elke autonome deelstaat mogen de winkels als gevolg van de nieuwe Wet op de Handel ('Ley del Comercio') meerdere zondagen per jaar openen. In Madrid bijvoorbeeld zijn veel winkels open op zondag. In Catalonië zijn het vooral de zondagen rond de grote feestdagen en tijdens de koopjesperiode.

Banken zijn van maandag tot en met vrijdag vrijdag open van 8.30u tot 14.00u en in de zomer van 9.00u tot 13.00u. Sommige banken zijn ook op donderdagnamiddag en zaterdagochtend open. 

Communicatie in Spanje

Geen bijzonderheden te melden.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

 • Nieuwjaarsdag: 1 januari
 • Driekoningen (Reyes): 6 januari
 • San José (Sint Jozef): 19 maart in een 7–tal regio’s
 • Witte Donderdag: variabel
 • Goede Vrijdag (Viernes Santo): variabel
 • Tweede Paasdag (Enkel Catalonië): variabel
 • Dag van de Arbeid (Fiesta del Trabajo): 1 mei
 • Officiële feestdag van autonome regio Madrid (enkel Madrid): 2 mei
 • San Isidro (enkel Madrid): 15 mei
 • San Juan (enkel Catalonië): 24 juni
 • Officiële feestdag van Barcelona, La Mercé: 24 september
 • Maria Hemelvaart (Asunción): 15 augustus
 • La Diada - nationale feestdag autonome regio (enkel Catalonië): 11 september
 • Nationale Feestdag Spanje (La Hispanidad): 12 oktober
 • Allerheiligen (Todos los Santos): 1 november
 • La Almudena (enkel Madrid) 9 november
 • Dag van de Grondwet (La Constitución): 6 december
 • Maria Onbevlekte Ontvangenis (Inmaculada Concepción): 8 december
 • Kerstmis (Navidad): 25 december
 • Tweede kerstdag (San Estéban) (enkel Catalonië): 26 december

Heel wat regio’s hebben hun eigen regionale feestdagen.

Nuttige adressen

Ambassades

Ambassade van België in Spanje
Paseo de la Castellana, 18 - 6°
E - 28046 MADRID
T: + 34 91 577 63 00
T: + 34  609 280 041  (Noodnummer buiten de openingsuren)
F: + 34 91 431 81 66
E: madrid@diplobel.fed.be
www.belgica.es - www.diplomatie.be/madridnl

Ambassade van Spanje in België
Wetenschapsstraat 19
1040 BRUSSEL
T: + 32 (0)2 230 03 40
F: + 32 (0)2 230 93 80
E: emb.bruselas@maec.es
www.exteriores.gob.es/Embajadas/BRUSELAS/nl/Paginas/inicio.aspx

Gemengde Kamers van Koophandel

Cámara de Comercio de Bélgica y Luxemburgo en Madrid
Av. del Brasil, 29 - Oficinas
28020 MADRID
Tel: +34 91 563 27 63
E: info@ccble.com
www.ccble.com
Voorzitter: Yves Verhamme
Directrice: María Calvo

Cámara de Comercio Belgo-Luxemburguesa en Barcelona
C/Aribau, 191-193, 3°-1ª
08021 BARCELONA
T: + 34 696 327 192
F: + 34 932 022 218
E: ccblc@ccblc.com
www.ccblb.com/nl/
Voorzitter: Hans Verhelst, CEO van EPS EUROPE (president@ccblb.com)
Directrice: Brigitte Verkinderen  

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Spanje