U bent hier

Spanje in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Koninkrijk Spanje
Hoofdstad
Madrid (3,2 miljoen inwoners)
Oppervlakte
504.845 km² (= 17 x België)
Aantal inwoners
47.129.000 inwoners
Staatshoofd
Koning Felipe VI
Regeringsleider
Premier Pedro Sánchez (PSOE)
Taal
Spaans
Munt
Euro Wisselkoers
Belangrijke steden
Barcelona (1,6 miljoen), Valencia (792.000), Sevilla (700.000), Zaragoza (682.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
1.418 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
29.675 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

De Spaanse economie heeft in 2022 zwaar te lijden gehad onder de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, maar ook onder andere door het langzame herstel van de COVID-19 crisis.  Dit zorgde voor een stijgende inflatie van + 8.3%. Desondanks er een daling verwacht wordt van de inflatie (IMF: 2023 + 4.4%; 2024: +2.3%), blijft de economische situatie in Spanje complex. De aanhoudende inflatiedruk zorgt voor verstrenging van het monetair beleid, die de economische activiteit en investeringen bemoeilijkt.  

Het Spaanse bbp is in 2022 met 5.5% gegroeid (zelfde cijfer als in 2021) en de groei wordt voorspeld op een +1.4% in 2023 en +2.0% in 2024 volgens de cijfers van het IMF. Dit is in aanzienlijk hoger dan het Europese gemiddelde. Dit heeft een positief effect voor onze Vlaamse bedrijven, de invoer is met ongeveer 35% gestegen en de uitvoer naar Spanje met ongeveer 24%.

Hoe de Spaanse economie in 2023 zal verlopen blijft onzeker. Er blijven duidelijke neerwaartse risico’s, alhoewel het er op lijkt dat de recessie aan het afremmen is. De verwachte cijfers van 2023 voorspellen echter een lage groei die de vraag van de arbeidsmarkt, huishoudens en bedrijven via consumptie en investeringen sterk kan beïnvloeden. Dit in combinatie met de hoge inflatie en aanscherping van de financiële voorwaarden zorgen voor uitdagingen in de komende jaren.

Het land verwacht een stimulans van de economische activiteit dankzij de Spaanse overheid die begin 2022 maatregelen had genomen om de gevolgen van de hoge energieprijzen te voorkomen. Hiermee wordt er verwacht dat de kerninflatie pas volgend voorjaar zal dalen. Bovendien is de NextGenerationEU fonds (750 miljoen EUR) een unieke opportuniteit om terug nieuw leven in de Spaanse economie te blazen. Zo wordt er gestreefd naar een duurzame, digitale en veerkrachtige economie. De kansen voor Vlaamse bedrijven in Spanje liggen dan ook in de digitalisering, hernieuwbare energiebronnen, biotechnologie en het duurzaam vervoer. De overheid biedt in het bijzonder financiële steun en aandacht aan kmo’s, publieke administraties en nationale digitale vaardigheden via het España Digital 2025 plan (11 miljard EUR). Met dit plan ligt de missie op het herstel van de economie, de productiestructuur en de werkgelegenheid, evenals de digitale transformatie van de overheid. Volgens het 'National Statistics Institute' (INE) steeg de werkloosheid in het vierde kwartaal in 2022 naar een 12.87%, wat de laagste ooit was sinds 2008. Op heden blijft de jeugdwerkloosheid echter op 29,6% in Spanje, ver boven het Europees gemiddeld van 15%.

Hoe het ook zij, Spanje blijft een van de belangrijkste speler in de wereldeconomie. Een aantal relevante facts & figures:

  • De 14e grootste economie ter wereld en de 5e grootste economie in de EU: bbp ter waarde van 1,3 miljard EUR; 
  • 14e exporteur ter wereld van commerciële diensten in 2022; 
  • 2e land wereldwijd in internationale toeristenaankomsten en in ontvangsten (2e in Europa); meer dan 71 miljoen internationale toeristen in 2019 en de inkomsten daaruit bereikten meer dan 87 miljoen EUR;
  • 11e meest aantrekkelijke land voor directe buitenlandse investeringen (FDI) en de 15e grootste outbound FDI onder de soevereine landen in 2022;
  • Totale bevolking van 47 miljoen waarvan 5 miljoen buitenlanders zijn; 
  • 21 van de grootste Spaanse bedrijven zijn opgenomen in de Forbes Global 2000 grootste bedrijven ter wereld.
Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Spanje