U bent hier

Spanje in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Koninkrijk Spanje
Hoofdstad
Madrid (3,2 miljoen inwoners)
Oppervlakte
504.845 km² (= 17 x België)
Aantal inwoners
47.129.000 inwoners
Staatshoofd
Koning Felipe VI
Regeringsleider
Premier Pedro Sánchez (PSOE)
Taal
Spaans
Munt
Euro Wisselkoers
Belangrijke steden
Barcelona (1,6 miljoen), Valencia (792.000), Sevilla (700.000), Zaragoza (682.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
1.427 miljard USD (594 miljard USD in België)
BBP/Capita
30.104 USD (51.247 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

De Spaanse economie heeft in 2020 zwaar te lijden gehad onder de Covid-19-pandemie, maar ook onder andere, meer structurele en reeds lang bestaande problemen, waardoor zij één van de zwaarst getroffen landen in de EU is geweest. Het Spaanse bbp is in 2020 met 11% gedaald, hoewel voor 2021 een groei van ongeveer 5% wordt verwacht (IMF: 2019 +2%; 2020: -11,1%; 2021: +5,9%; 2022: + 4,7%).

Een deel van het Spaanse probleem is de grote economische afhankelijkheid van de toeristische en de horecasector. Huishoudens hebben ook hun consumptie sterk teruggeschroefd en geven minder geld uit aan vrijetijdsbesteding en reizen. Dit heeft uiteraard gevolgen voor Vlaamse bedrijven die in Spanje willen internationaliseren. De invoer is met ongeveer 33% gedaald en de uitvoer met ongeveer 38%. Ook de particuliere investeringen zijn met 24% gedaald.

Er wordt opnieuw een relevante economische groei verwacht vanaf de tweede helft van 2021. De Nationale Bank van Spanje voorspelt echter dat de economie pas in 2023 het niveau van vóór het coronavirus zal bereiken, aangezien de beperkende maatregelen in 2021 nog aanwezig zullen zijn en in 2022 zullen beginnen te verdwijnen. De verlofregelingen ERTE (wat in België ‘technische werkloosheid’ is) blijven zeker tot september 2021 van kracht.

Spanje verwacht op een enorme stimulans voor de economie dankzij het EU-fonds voor het herstel van het coronavirus (140 miljard euro in 3 jaar, aan leningen en subsidies). Publiek-private samenwerking en investeringen zullen van cruciaal belang zijn bij de uitvoering van de EU-fondsen, net als financiële steun voor bedrijven, in het bijzonder de KMO’s. De kansen voor Vlaamse bedrijven in Spanje liggen in de digitalisering, hernieuwbare energiebronnen en het duurzaam vervoer. Verwacht wordt dat de bouwsector de economie in 2021 aanzienlijk zal aanjagen als er minder beperkingen in verband met Covid-19 zijn, en dat het één van de sectoren met de grootste groei in het komende jaar zal zijn, net als de exportsector. Het herstel zal niet alle autonome regio's of sectoren op dezelfde manier stimuleren. Handel, vervoer en horeca, die het zwaarst door de crisis zijn getroffen, zullen ook het langst nodig hebben om zich te herstellen. Het Institute of Economic Studies (IEE) voorspelt dat de werkloosheid kan oplopen tot 19% wanneer degenen die in 2020 inactief zijn geweest (ERTE), weer op zoek gaan naar werk. Op heden is de jeugdwerkloosheid nog steeds 40% in Spanje, aldus de Europese Commissie.

Hoe het ook zij, Spanje blijft een van de belangrijkste speler in de wereldeconomie. Een aantal relevante facts & figures:

  • De 13e grootste economie ter wereld en de 4e grootste economie in de EU: bbp ter waarde van 1,4 miljard euro; 
  • 11e exporteur van commerciële diensten wereldwijd en 16e exporteur van goederenhandel in 2019; 
  • 2e land wereldwijd in internationale toeristenaankomsten en in ontvangsten (1e in Europa); meer dan 83 miljoen internationale toeristen in 2019 en de inkomsten daaruit bereikten meer dan 100 miljard euro;
  • 11e grootste economie in termen van geaccumuleerde inbound FDI (751 miljard US$) en 13e in outbound FDI in de wereld in 2019;
  • Totale bevolking van 47 miljoen waarvan 5 miljoen buitenlanders zijn; 
  • 25 van de grootste Spaanse bedrijven zijn opgenomen in Forbes Global 2000 grootste bedrijven ter wereld
Meer weten
  • www.bde.es – website van de Nationale Bank
  • www.ine.es – website van het Nationaal Instituut voor de Statistiek

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Spanje