U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Voeding

Slovenië is met 2 miljoen inwoners een relatief kleine markt. Maar de vrij hoge koopkracht maakt dat exclusievere voedingsproducten, waartoe heel wat Vlaamse exportproducten behoren, voor een almaar grotere massa bereikbaar zijn. In de regel zijn alle westerse merken overal verkrijgbaar.

Ook al is de Sloveense markt open voor Vlaamse voedingsproducten, toch is er bij basisvoedingsproducten een op het nationalistische gevoel geïnspireerde tendens tot voorkeur voor eigen producten. ‘Buy Slovenian’ wordt steeds gebruikt in advertenties op TV. Zelfs buitenlandse discounters (bv. Lidl, Hofer, Eurospin) proberen er de gunst van de koper te winnen door te beklemtonen dat ze erg veel Sloveense voedingsproducten verkopen. Een Vlaamse voedingsbedrijf dient dus te beseffen dat de concurrentie hard zal zijn overal waar er Sloveense alternatieven bestaan (dat geldt vooral voor vlees en zuivelproducten). De kunst is derhalve om de Sloveense markt te veroveren met specifieke  producten die de Slovenen niet hebben (zoals bv speciaalbieren, pralines) of met producten die goedkoper zijn dat die van eigen Sloveense bodem.

Slovenië is het meest zelfvoorzienend in vlees (80.9% in 2019) en tarwe (74,1% in 2019) en het minst wat fruit en groenten betreft (respectievelijk 44% en 41,7%). Sloveense invoerders tonen veel interesse voor nieuwe leverancierskanalen.

Biologisch voedsel is al jaren in opmars in Slovenië, steeds meer mensen zijn bereid om een hogere prijs te betalen voor producten die op een duurzamere wijze geproduceerd worden. 

Er zijn 3 grote types van mogelijke kanalen te definiëren:

Verkoop rechtstreeks aan de supermarkten

Voor snel roterende goederen verkiezen de supermarkten rechtstreeks in te voeren. Private labels worden steeds populairder. Voor minder snel roterende producten of nicheproducten wordt eerder gewerkt via een invoerder/distributeur, die zorgt voor voorraadbeheer, etikettering, promotie, enz.

De belangrijkste supermarkten zijn: met 30% marktaandeel is Mercator marktleider (sinds eind 2015 in handen van de Kroatische Agrokor), de tweede plaats wordt ingenomen door Spar Slovenija (23% marktaandeel) en de derde door Tuš (10%). Daarnaast is ook Leclerc aanwezig met twee hypermarkten. Discountwinkels spelen een steeds belangrijkere rol in de markt. Ze hebben naar schatting meer dan 30% marktaandeel. In de laatste 10 jaar werd ca 20% marktaandeel van Mercator afgenomen door discounters. Alleen al door de toename in het aantal winkels zijn Lidl en Hofer (deel van de Aldi groep) de koplopers wat betreft groei: Lidl heeft 60 winkels in Slovenië, Hofer 84.

Verkoop via de verdelers van topmerken

Een klein aantal bedrijven, zoals Magistrat International en Merit International, hebben zich gespecialiseerd in de distributie van topvoedingsmerken. Gezien hun sterke marktpositie en eventuele conflicten met bestaande producten in hun gamma, zijn deze bedrijven veelal kieskeurig in het aannemen van extra vertegenwoordigingen.

Verkoop via groothandelaars/distributeurs

Het gros van de voedingsimport verloopt via kleinere distributeurs, die in de regel met 5 tot 20 personen de vertegenwoordiging, promotie en distributie van producten van 2 tot 5 fabrikanten voor hun rekening nemen. Omdat ze al ettelijke jaren ervaring hebben, vergt het wel wat overtuigingskracht om hen te overhalen uw producten toe te voegen aan hun portefeuille.

Meer weten:

Hout- en meubelindustrie

Na Zweden en Finland, is Slovenië het derde meest beboste land van Europa: liefst 58% van de oppervlakte is bedekt met bos. Dat creëert veel mogelijkheden voor de houtverwerkingsindustrie, die ongeveer 1.055 ondernemingen telt en meer dan 11.000 mensen tewerk stelt. Helaas is de Sloveense houtverwerkingsindustrie nog niet in staat om grotere hoeveelheden hout te verwerken. Volgens de Vereniging voor de Hout- en Meubelindustrie zou het belangrijk zijn om het houtverbruik per inwoner te verhogen, maar voordat Sloveense architecten en hun klanten hout zullen ‘herontdekken’, blijven buitenlandse markten (vooral buurlanden) essentiëel voor lokale bedrijven. Meer dan 50% van de omzet wordt nu gegenereerd door export.

De uitvoer van houten meubelen was in 2019 met 142,7 miljoen euro ca 2% groter dan in 2017, de invoer in 2019 is ten aanzien van 2017 met ca 6% gedaald tot ca 82 miljoen euro. De invoer van houten meubelen uit België bedroeg in 2019 ca 100.000 euro.

Er zijn vier grote meubelverdelers op de markt: Lesnina (www.xxxlesnina.si), dat deel uitmaakt van de Oostenrijkse Lutz-groep, het eveneens in Oostenrijkse handen zijnde Rutar (www.rutar.com/sl), Harvey Norman (www.harveynorman.si) en Mömax (www.moemax.si). De kleinere detailverdelers proberen met exclusiviteit van hun producten en een eigen interieuradviseur te concurreren met de grote meubelgroepen. De grote concurrent van de Sloveense handelaars is IKEA, dat trouwens dit jaar een vestiging in Slovenië plant te openen.

Waar liggen de kansen voor Vlaamse bedrijven? Er is vraag naar uitrusting en technologie op gebied van houtverwerking, onderdelen voor de meubelindustrie, metalen en plastic onderdelen voor deur- en raamproducenten (bijv. deurklinken, scharnieren, deursloten, etc.)  

Meer weten:

Logistiek en transport

M.b.t. transport is het belangrijk te weten dat Slovenië met de haven van Koper over een diepzeehaven beschikt die een belangrijke aan- en uitvoerbasis vormt voor de Slovenen alsook voor de Oostenrijkers, de Hongaren en de Tsjechen. Deze haven is modern uitgerust en vrij dynamisch, bv. in het afsluiten van samenwerkingsakkoorden met andere kleine havens, zoals het Roemeense Constanţa. Op het gebied van wegtransport valt te vermelden dat de Oost-West-snelwegverbinding tussen de haven van Koper naar Maribor via Ljubljana volledig is afgewerkt, net zoals de verbinding van Maribor richting Hongarije. De Noord-Zuid-verbindingsweg vanuit het Oostenrijkse Villach via de Karavanke-tunnel en Ljubljana naar Kroatië is een ander project dat afgerond werd. In de periode 2020-2022 dient nog een tweede tunnel in Karavanke gebouwd te worden.

In de komende jaren is echter een verschuiving van investeringen in weginfrastructuur naar spoorwegen gepland. Hierbij wordt 1 miljard euro voorzien voor de modernisering van bestaande spoorweginfrastructuur (elektrificatie, communicatie- en veiligheidssystemen) maar ook 1 miljard euro voor de verdere ontsluiting van de Haven van Koper.

Het project zou meegefinacierd zijn door de landen van het hinterland (Hongarije, Tsjechië, Polen) en de Europese Investeringsbank. Slovenië hoopt hiermee de cargo te laten stijgen tot 40 miljoen ton/jaar.

Meer info:

Automotive

Met ongeveer 16.000 werknemers in meer dan 250 bedrijven die rechtstreeks actief zijn in de sector (en volgens Eurostat nog vijf keer meer samen met de bedrijven die verbonden zijn met de auto-industrie) heeft Slovenië genoeg gekwalificeerde mensen voor een concurrerende en duurzame automotive-industrie.

Het aandeel van de Sloveense auto-industrie in het bbp bedraagt ongeveer 17%  en zorgt voor meer dan 20% van de totale export. Rond 40% van alle geëxporteerde auto-onderdelen gaat naar Duitse autoproducenten (Audi, BMW, VW, MAN), gevolgd door Frankrijk, Italië en Oostenrijk.

In de handelsbetrekkingen van België met Slovenië, stond de uitvoersector transportmaterieel met een waarde van 40 miljoen euro in de eerste 9 maanden van 2020 (een aandeel van 19,5% in de Belgische totaaluitvoer naar Slovenië) op de tweede plaats (achter de chemische producten).

Outsourcing van engineering helpt autoproducenten de ontwikkelingsgerelateerde kosten te reduceren en Sloveense engineeringbedrijven hebben de reputatie geschikte partners te zijn (o.a. bij ontwikkeling van elektrische en elektronische onderdelen en de bouw van prototypes/proefmodellen). Veel leidende marktspelers in de auto-industrie hebben partnerschappen opgezet met Sloveense bedrijven in de zogenoemde  ‘electronic control unit (ECU) development’ (software coding, hardware design, etc).

In Slovenië is er maar één autoproducent: Revoz d.d. (volledig in handen van Renault group) waar de nieuwe Renault Clio gebouwd wordt.

De belangrijkste autofabrieken in Slovenië zijn: Adria Mobil (trailers en semi-trailers), Akrapovič (uitlaatsystemen), Domel (brushless EC motors, brushed DC motors en andere componenten), Hella Saturnus Slovenija en Hidria AET (elektrische en elektronische uitrusting), Letrika (auto-onderdelen), Rotis (Bearings, gears, gearing and driving elements).

Meer weten:

Andere marktstudies:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Slovenië