U bent hier

Zakendoen in Singapore

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

  • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
  • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
  • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
  • Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
  • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Singapore is een mature en ontwikkelde markt. De manier van zakendoen is gelijklopend als in de Westerse wereld, maar er zijn uiteraard ook Aziatische invloeden. Omdat Singapore een multi-etnische maatschappij is met Singaporezen (etnisch Chinezen), Indiërs en Maleisiërs zijn de gewoontes dan ook verschillend. Het is in ieder geval belangrijk persoonlijk aanwezig te zijn op regelmatige tijdstippen of, indien dit niet mogelijk is, een lokale loyale partner te vinden die de relatie onderhoudt. Persoonlijk contact en dito netwerken zijn dan ook legio in Singapore.

Omwille van de persoonlijke netwerken, is het gemakkelijkst prospectie te beginnen via een lokale referentie of een lokaal contact. Eenmaal men een lokaal contact kent, gaan de deuren gemakkelijker open. Een referentie kan ook zijn dat men bijvoorbeeld  levert aan een moederbedrijf of een concurrent.

Een tweede mogelijkheid is deel te nemen aan een lokale beurs. Singapore is een 'beurzenstad' en bedient de lokale regio. Zowat elke sector organiseert een professionele beurs in Singapore. Belangrijke beurzen zijn o.a.  Singapore Air Show (aerospace), Singapore International Water Week (clean tech), World City Summit, CommunicAsia (ICT, telecom, televisie) en Food & Hotel Asia (voeding), ITB Asia...

Tenslotte is het ook mogelijk beroep te doen op het FIT netwerk. FIT heeft een database van contacten en werkt ook regelmatig op B2B programma's voor Vlaamse bedrijven. Noteer echter wel dat afsprakenprogramma's minimum 3 weken op voorhand moeten aangevraagd worden. Voor Singapore is de planning belangrijk, omwille van de uitgesproken regionale hub functie zijn zakenmensen regelmatig op reis. "Met de deur in huis vallen" (ie een paar dagen op voorhand een afspraak forceren) wordt niet gewaardeerd.

Marktaanpak

Rechtstreeks

Rechtstreeks leveren aan klanten is mogelijk, maar dit gebeurt meestal slechts in zeer specifieke sectoren. Wanneer uw product of dienst veel service of after-sales dienstverlening vereist, is  het aangeraden te werken met een lokale partner. Sectoren waar rechtstreekse leveringen courant voorkomen zijn bv. de chemiesector (grote hoeveelheden), de voedingssector (bv. verhandelen van vleesproducten) en basismaterialen (bv. bouwmaterialen).

Via een tussenpersoon

Het werken met een agent of distributeur komt courant voor in Singapore en is het gevolg van het kleine (onzichtbare) netwerk van relaties en tussenpersonen in verschillende sectoren. Singapore is klein en in vele sectoren is er een ieder-kent-iedereen status.

Indien men start met een nieuwe distributeur of agent, is het nuttig eerst een aantal referenties van klanten en leveranciers na te vragen. Deze kunnen eenvoudig aangevraagd worden aan de distributeur. Om de financiële toestand van de partner te kennen, is het ook nuttig dit na te gaan via een standaard commercieel credit rating agentschap (bvb. Dun & Brad Street, Equifax).

Een andere (goedkopere) mogelijkheid om uw partner financieel te evalueren, kan door de registratie na te gaan via ACCRA, het agentschap verantwoordelijk voor de registratie van bedrijven. Basisinformatie is beschikbaar op het internet (www.accra.gov.sg). Het agentschap vraagt een bijdrage die met een kredietkaart kan betaald worden.

Noteer ten slotte dat Singapore een zeer kleine stadstaat is. Het is dus mogelijk om een agent te vinden die verschillende uiteenlopende producten verdeelt - en dat geldt zeker in de voedingsector - of die bereid is om verschillende concurrende producten te verdelen.

Digitale communicatiekanalen

79% van de bevolking gebruikt sociale media (4,6 miljoen), dat is ongeveer evenveel als in België maar het gebruik is veel intensiever (meer dan het dubbel). Het is dus uitermate belangrijk dat bedrijven hun sociale media verzorgen met kwaliteitsvolle inhoud en met correct gebruik van het Engels.  De meest populaire sociale media zijn:

  • Whatsapp – voor het maken van afspraken, opvolging,… mensen zullen ook antwoorden buiten de kantooruren en in het weekend, maar uit beleefdheid is het toch belangrijk rekening te houden met het uurverschil. Hoewel e-mail nog steeds gebruikt wordt in bedrijfscommunicatie, wordt er meer en meer Whatsapp gebruikt voor korte berichten of voor een snelle opvolging.
  • Facebook – zowat iedereen (98%) die op sociale media is in Singapore, heeft een Facebook account (4,5 miljoen op 5,8 inwoners). Het wordt gebruikt voor zowel sociale contacten als commercieel, bedrijfspagina’s , sales platform, … Facebook Messenger wordt door de helft gebruikt.
  • Youtube – hetzelfde geldt als voor Facebook, zowat iedereen die op sociale media is, gebruikt Youtube (4,3 miljoen of 93% van de social media users) zowel als entertainment, als voor bedrijfsfilmpjes, opleidingen,… In vergelijking, in België is dat minder dan 3% (https://gs.statcounter.com/social-media-stats/all/belgium ).
  • Instagram – wordt gebruikt door 62% van de sociale media gebruikers (in België is dat minder dan 10%), het wordt gebruikt voor zowel marketplace, als een brand awareness,… en de gemiddelde leeftijd is iets jonger dan Facebook.
  • LinkedIn, WeChat, Twitter, skype, Pinterest, Line worden door ongeveer een derde van de sociale media gebruikers gebruikt (in vergelijking, in België is - buiten Twitter dat door net geen 5% wordt gebruikt - geen enkel gebruikt door meer dan 1%).
  • Zoom is het meest populaire platform voor conference calls sinds Covid19, en wordt door zowel bedrijven als overheid gebruikt. Teams wordt ook gebruikt maar is minder verspreid dan Zoom.

Meer info over het gebruik van sociale media in Singapore is te vinden op https://mediaonemarketing.com.sg/social-media-marketing-singapore-guide/

Een bedrijf opstarten ter plaatse

Singapore wordt beschouwd als een van de gemakkelijkste landen ter werreld om zaken te doen. Voor het opstarten van een bedrijf staan ze consistent in de top vier (na Nieuw-Zeeland, Australië en Canada.)

De eenvoudigste manier is een bijhuis (subsidiary) opstarten. In het geval van een bijhuis is er een aparte juridische structuur en heeft het Vlaamse bedrijf aandelen en is de aansprakelijkheid beperkt tot de waarde van het kapitaal van het bedrijf. De oprichtingsvoorwaarden en procedure zijn goed beschreven op de website van ACCRA (Accounting & Regulatory Authority). Een van de belangrijkste eisen in de reglementering is dat er minimum een lokale directeur en secretaris wordt benoemd (ie met Singaporese of Permanent Resident) status. Omwille van deze vereiste is de buitenlander de facto gedwongen om een lokaal accounting kantoor, advocaat, consultant te gebruiken om het nieuwe bedrijf op de rails te zetten. Er is geen minimum kapitaal vereist (opstart is minimum 1 SGD), maar omdat er steeds een bank nodig is voor de werking van een bedrijf, is de vereiste de facto 50.000 SGD startkapitaal (noodzakelijk nadat de rekening 6 maanden open is).

Voor de opstart van het bedrijf zijn de volgende formaliteiten nodig:

  1. Gelegaliseerde kopie van de oprichtingsakte van het moederbedrijf
  2. Gelegaliseerde kopie van de oprichtingsakte van het moederbedrijf dat ook het adres en de directeur aangeeft
  3. Brief en documenten waarmee het moederbedrijf  de toelating geeft voor de oprichting van het bijhuis
  4. Paspoort en adresgegevens van de aangeduide directeuren van het bedrijf
  5. Het geregistreerde adres van het bedrijf
  6. Artikelen van oprichting van het bijhuis

Noteer dat alle documenten dienen opgesteld te zijn in het Engels. De totale kost is ongeveer 350 SGD. Technisch gezien kan een bedrijf ook opgericht worden via een online applicatie. (www.bizfile.gov.sg)

Een alternatief is een filiaal ('branch") op te starten. De procedure is gelijklopend, juridisch is het hoofdhuis echter volledig aansprakelijk voor de schulden van het filiaal.

Tenslotte is het ook mogelijk een representatief kantoor op te richten. Een representatief kantoor is enkel mogelijk voor bepaalde activiteiten (marktonderzoek, haalbaarheidsstudies of liaison werk voor het hoofdkantoor in het buitenland). Rep kantoren zijn niet toegelaten voor bvb. import & export, leasing van gebouwen, ze kunnen geen facturen opstellen of een service geven tegen een ereloon. Een rep kantoor moet jaarlijks hernieuwd worden en kan maximaal 3 jaar in werking zijn. Een rep kantoor oprichten is goedkoper ( 200 EUR) en moet ook gereigstreerd worden bij het export agentschap IE Singapore (www.iesingapore.gov.sg).

Noteer dat Singapore een Investeringagentschap heeft, nl. Economic Development Board (www.edb.gov.sg).  Dit agentschap werkt enkel op grote investeringsprojecten en verwijst bij contact steeds naar lokale partners indien een klein bedrijf (een klein bedrijf volgens Singaporese normen is 25 werknemers of minder).

Noteer dat het niet eenvoudig is om een werkvergunning te krijgen in Singapore. De wetten hieromtrent zijn verstrengd en de mogelijkheid om uzelf via een bedrijf tewerk te stellen zijn beperkt. Informatie omtrent de immigratievoorwaarden zijn te vinden op www.mom.gov.sg en www.sca.gov.sg.

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

De beste manier is te werken met bedrijven waar u reeds een referentie hebt. Indien u een bedrijf of klant wilt screenen, kan je gratis informatie krijgen op de website van ACCRA (www.accra.com.sg), of na betaling ook meer financiële data krijgen. Indien je meer informatie wenst, gebruik je standaard commerciële kredietagentschappen (Dun & Bradstreet, Equifax, Transunion, Experian).

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico’s

Singapore is het financiële hart van Zuidoost-Azië; alle vormen van betaling zijn dus mogelijk inclusief documentair krediet. In Singapore worden cheques nog regelmatig gebruikt. Voor internationale betalingen kan men alle vormen gebruiken. Een overzicht van de geaccrediteerde financiële instellingen is te vindenop www.mom.gov.sg.

Tips bij het zakendoen

Kledij: U bevindt zich dicht bij de evenaar met tropische temperaturen. Vandaar dat, tenzij voor officiële en hoogstaande bezoeken, het gebruikelijk is zich “business casual” te kleden, dus een hemd (al dan niet met korte mouwen) en geklede broek. Een das is niet noodzakelijk. Voor een afspraak met overheidsdiensten, afhankelijk van de rang van de persoon, is het gebruikelijk een zomers kostuum te dragen. Indien men een kostuum draagt, is het best ook een das te dragen.

Naamkaartjes: Deze worden beleefd en met beide handen overhandigd/uitgewisseld bij het begin van een gesprek. Breng liefst een grote hoeveelheid mee wanneer je in Singapore bent. Er wordt ook nauwkeurig en voor enkele lange seconden naar de tekst op het kaartje gekeken – dit is een teken van respect voor de functie van de gesprekspartners.

Namen: etnisch Chinese Singaporezen hebben soms christelijke (Westerse) voornamen zoals bijvoorbeeld Joe TAN. Indien niet, hebben ze louter Chinese namen zoals TAN Hsien Yew waarbij TAN de achternaam is (Mr TAN). Soms treft men ook een combinatie van beide aan, zoals Joe Tan Hsien Yew, waarbij Tan de familienaam is, Joe de Westerse voornaam en Hsien Yew de Chinese voornaam. Men zal snel weten hoe men best de lokale gesprekspartner aanspreekt. Het vaakst voorkomend is op basis van de voornaam.

Lokale afspraken: Tenzij in uitzonderlijke gevallen is het niet de gewoonte een potentiële klant (= partner) naar het hotel te laten komen voor een afspraak, maar wel om zich – per taxi/grab/gojek – naar de kantoren van deze klant te begeven. Te laat komen staat bijzonder slecht. Singapore heeft een uitgebreid metronetwerk. Het is handig dit metronetwerk te gebruiken om tijdig op een afspraak te komen gezien het goedkoop (minder dan één euro per trip) en ook efficiënt is (volledig automatisch – geen bestuurders). Noteer trouwens dat er 20.000 taxi’s zijn in Singapore, doch bij regenweer en bij verandering van tariefstructuur (bvb. voor 12 uur ‘s nachts) deze moeilijk beschikbaar zijn. Best is dan ook de taxi te reserveren voor een extra fee. Dit kan bv. via het downloaden van de app “Taxi Booking”, "ComfortDelGro", "Grab" of "Gojek" in de Apple App Store of de Google Play Store.

Voor afspraken met de Singaporese overheid, gelieve te noteren dat alle websites en contacten beschikbaar zijn op een officiele adressenlijst op het internet: http://app.sgdi.gov.sg/

Fooien: Fooien zijn niet noodzakelijk in het hotel of restaurant. Bij grote restaurants of indien u met een groep bent,wordt naast de GST (lokale BTW) van 7% ook een service fee aangerekend van 10 tot 20%. Ook bij taxiritten is geen fooi nodig.  De taxi sector is streng gereglementeerd en de prijzen zijn vast bepaald volgens rit, timing en grootte van de taxi.

Duurzaam internationaal ondernemen

Door het gebrek aan eigen grondstoffen werd Singapore al vroeg geconfronteerd met de schaarsheid aan natuurlijke bronnen. Het land startte daarom al jaren geleden met het zoeken van duurzame oplossingen voor zijn problemen. Het resultaat is dat het MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)-debat zich vooral focust op het milieu. De staat investeerde bijvoorbeeld enorme bedragen in de ontwikkeling van innovatieve waterwinningstechnologieën. In 2006 trad Singapore toe tot het Kyotoprotocol. Singapore heeft als sterk georganiseerde stadsstaat verschillende initiatieven genomen om duurzaam en ethisch ondernemen te stimuleren.

National Environment Agency

http://app2.nea.gov.sg/index.aspx

In 2002 richtte de regering NEA op. De opdracht van het agentschap is om de gezondheid en de natuur te beschermen. Het agentschap is verantwoordelijk voor de coördinatie van het Clean Development Mechanism, een resultaat van het Kyoto-engagement.

National Tripartite Initiative

http://www.csrsingapore.org

Dit netwerk werd in 2004 gelanceerd door de voorzitter van SPRING met de bedoeling om duurzaam ondernemen te promoten onder Singaporese bedrijven. Het NTI is een sturingscomité dat een gemeenschappelijke MVO-strategie formuleert, rekening houdend met de ondernemers, de vakbonden en de regering. Het NTI werkt samen met instanties als het Ministry of Manpower (www.mom.gov.sg), Ministry of Community Development, Youth & Sports (www.mcys.gov.sg), National Trades Union Congress (www.ntuc.org.sg), SPRING Singapore (www.spring.gov.sg) en de Singapore National Employers Federation (www.sgemployers.com).

In 2005 richtte de NTI het Singapore Compact Network op, een nationaal netwerk dat ressorteert onder de UN Global Compact. De Singapore Compact is een multistakeholdersplatform dat de dialoog en samenwerking over maatschappelijke verantwoordelijkheid promoot. Het netwerk speelt een coördinerende en cruciale rol in het definiëren van de richting die MVO uitgaat in Singapore.

Awards and Labels

http://www.spring.gov.sg

Naast concrete actieprogramma’s en maatregelen formuleert de regering aanbevelingen voor het algemene management. Zo raadt de overheid bedrijven aan om een ethische aankooppolitiek te voeren en een audit van hun sociale- en milieuprestaties te laten uitvoeren. De overheid beloont proactieve MVO-bedrijven met een prijs of een label.

The Singapore Quality Award

De Standards, Productivity and Innovations Board van SPRING organiseert deze award, die de hoogste onderscheiding is voor organisaties en bedrijven. De SQA moedigt organisaties aan om hun managementsystemen te optimaliseren.

Green Labelling Scheme

Dit systeem werd in 1992 gelanceerd door het ministerie van milieu en wordt momenteel beheerd door de Singapore Environment Council, die ecolabels toekent aan milieuvriendelijke producten. Deze labels helpen de consumenten om milieuvriendelijke producten aan te kopen. Recente toevoegingen zijn de Fuel Economy Labelling Scheme voor personenvoertuigen en Energy Label Scheme voor huishoudtoestellen.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Singapore