U bent hier

Singapore in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 07/07/2020

Singapore had sinds de start ingezet op ‘trace, track, test & quarantine’ en kon zo de epidemie voor lange tijd zeer sterk beperken. Toen Covid-19 echter uitbrak in de slaapzalen van de gastarbeiders, zijn het aantal besmettingen sterk gestegen. Na 2 maanden lockdown (in Singapore Circuit Breaker genoemd), zijn ze nu in Fase 2 van de heropstart, waarbij sociale contacten tot maximaal 5 personen beperkt worden en thuiswerken het nieuwe normaal is. Voor expats in Singapore kan vanaf 15 juni weer naar de EU en een beperkt aantal andere landen gereisd worden, het is echter belangrijk voorafgaandelijk toestemming te vragen om terug te kunnen keren.

Blijf up-to-date en lees meer over hoe Singapore de Coronacrisis aanpakt in ons Singapore Covid-19 nieuwsbericht en het dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republic of Singapore
Hoofdstad
Singapore (5,7 miljoen inwoners)
Oppervlakte
668 km² (= 0,02 x België)
Aantal inwoners
5,7 miljoen
Staatshoofd
President Ms Halimah Yacob
Regeringsleider
Eerste Minister Lee Hsien Loong
Taal
Engels, Mandarijns, Maleisisch, Tamil
Munt
Singapore Dollar Wisselkoers

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
364 miljard USD (543 miljard USD in België)
BBP/Capita
64.582 USD (47.472 USD in België)

Economische vooruitzichten

Het ministerie van Handel en Industrie van Singapore (MTI) gaf aan dat de economie in 2018 groeide met 3,2% op jaarbasis, dit was duidelijk minder dan de 3,9% groei in 2017. In 2018 hadden een aantal sectoren een negatieve groei: -0,6% voor de groothandel & retail. Dit was deels te wijten aan de lage verkopen van motorvoertuigen. Daarnaast kende de bouwsector een negatieve groei van 1% vooral door de daling van bouwwerkzaamheden in de publieke sector. Andere sectoren deden het beter: productie +5,1%, de financiële en verzekeringssector +4,1%, de accommodatie- en voedingssector +2,9%, informatie & communicatie +6,1%, de transport- en opslagsector +0,5% en tenslotte de business services die een recordgroei kende van 2,8%.

Voor 2019 verwacht men een groei van 1,5% tot 3,5% op jaarbasis.  Er wordt voorspeld dat, in vergelijking met 2018, de groei binnen de belangrijkste geavanceerde en regionale economieën in 2019 afvlakken. Het IMF heeft namelijk zijn globale groeivoorspelling naar beneden bijgesteld. In de VS verwacht men een langzamere groei in 2019 aangezien de economie zich in de latere fases van de macro-economische cyclus begeeft. In Europa wordt een matiging van de groei verwacht. Maar de gezonde arbeidsomstandigheden en lage financieringskosten zouden echter moeten bijdragen aan de ondersteuning van de binnenlandse vraag in de economie van de Eurozone. Naar verwachting zal de Chinese economie in 2019 verder afnemen als gevolg van een achteruitgang van de investeringen en de groei van de export.

De groei van de economie in Singapore zal naar verwachting in 2019 vertragen ten opzichte van 2018. Ten eerste zal de productiesector waarschijnlijk een matiging van de groei zien na twee jaar van grote expansie. Ten tweede wordt verwacht dat de groei in dienstsectoren zoals groothandel, transport & opslag en financiën & verzekeringen, zal afnemen in combinatie met de gematigde groei in belangrijke geavanceerde en regionale economieën. Desalniettemin wordt verwacht dat de informatie- en communicatiesector en het segment onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening veerkrachtig zullen blijven.

Rekening houdend met het globale en binnenlandse economische klimaat, heeft MTI de bbp-groeiverwachting van 2019 geschat op 1,5 tot 3,5 %, waarbij de groei naar verwachting net onder het midden van het voorspelde bereik zal komen.

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Singapore