U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u gemakkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten hebt u nodig

 • Internationaal paspoort, minstens nog zes maand geldig na vertrek uit Saudi-Arabië
 • Visum

Voor het bekomen van een zakenvisum, hebt u een uitnodigingsbrief nodig van een Saudisch bedrijf. Dat bedrijf moet een originele uitnodigingsbrief opmaken, tekenen en legaliseren in de relevante lokale Kamer van Koophandel in Saudi-Arabië. De uitnodigingsbrief moet alle details van de bezoeker vermelden zoals die in het paspoort staan. De originele uitnodigingsbrief wordt overgemaakt aan de bezoeker, zodat hij die op zijn beurt kan overmaken aan een visumbureau. Idealiter maakt het Saudische bedrijf de uitnodigingsbrief over aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Saudi-Arabië. Dat ministerie geeft vervolgens een 'visa request number', wat overgemaakt wordt aan de visumaanvrager, het visumagentschap en de Saudische ambassade in Brussel.

Nodige documenten:

 • ingevuld visumaanvraagformulier,
 • een paspoort geldig voor minstens 6 maanden vanaf de datum van vertrek uit Saudi-Arabië,
 • twee pasfoto’s,
 • garantiebrief van de Belgische onderneming waar u tewerkgesteld bent,
 • visa fee.

Hebt u nog geen contacten in Saudi-Arabië, dan kan het krijgen van een visumuitnodiging wel wat voeten in de aarde hebben. Lokale consultancy-bedrijven kunnen u hierbij tegen betaling helpen. Het kantoor van Flanders Investment & Trade in Riyad kan u de nodige contacten bezorgen. 

Welke taal wordt er gesproken

Arabisch is de officiële taal. Saudi's spreken vlot Engels.

Wat is het uurverschil met België

 • Tijdens Belgisch winteruur: + 2 uur
 • Tijdens Belgisch zomeruur: + 1 uur

Reizen naar Saudi-Arabië

Er is geen rechtstreekse vlucht tussen Saudi-Arabië en België. De belangrijkste Europese luchtvaartmaatschappijen die lijnvluchten uitbaten met Saudi-Arabië zijn British Airways, Lufthansa, Air France, KLM en Swiss.

Er zijn 3 internationale luchthavens in Saudi-Arabië:

 • King Khaled International Airport in Riyad
 • King Abdulaziz International Airport in Djedda 
 • King Fahd International Airport in Dammam

Reizen in Saudi-Arabië

Van de luchthaven naar het centrum

 • King Khaled International Airport ligt zo'n 30 km ten noorden van het stadscentrum van Riyad. Taxi’s rekenen +/- 70 Saudi riyal (€ 17) aan voor de transfer naar het stadscentrum. 5-sterrenhotels kunnen airport pick-up voorzien aan +/- 80 (€ 20) Saudi riyal.
 • King Abdulaziz International Airport ligt zo'n 20 km ten noorden van het stadscentrum van Djedda. Taxi’s rekenen +/- 50 Saudi riyal (€ 12,5) aan voor transfer naar het stadscentrum. 5-sterrenhotels kunnen airport pick-up voorzien aan +/- 70 Saudi riyal (€ 17).
 • King Fahd International Airport ligt op ruim 50 km van de steden in de Oostelijke provincie (Dammam, Al-Khobar, Dhahran en Jubail).

Verplaatsingen in de stad

De grote steden in Saudi-Arabië zijn zeer uitgestrekt, waardoor de afstanden groot zijn. Bovendien worden er in Riyad weinig straatnamen gebruikt, en als er een straatnaambord aanwezig is, bevat die vaak alleen een Arabisch opschrift, zodat het niet echt aan te raden is een wagen te huren, zeker niet bij een eerste bezoek. In Djedda en de Oostelijke provincie is de straataanduiding wel beter en meestal ook tweetalig (Arabisch – Engels).

In de steden maakt u best gebruik van taxi’s. Zij rekenen tussen de 20 en 50 SAR (€ 5 - 12,5) aan, afhankelijk van de afstand.

Autoverhuurbedrijven:

 • AVIS Hala Rent-a-car: Djedda: +966 12 685 5544 / Riyad: +966 11 220 2639
 • Budget: Djedda: +966 12 685 5543 / Riyad: +966 11 477 8239

Hotels in Saudi-Arabië

Een hotelkamer in een vijfsterrenhotel kost gemiddeld 600 tot 800 Saudi riyal (€ 150 - 200). Alle bekende hotelketens hebben vestigingen in Saudi-Arabië die u gemakkelijk online kunt reserveren.

Communicatie in Saudi-Arabië

De internationale code voor Saudi-Arabië is +966. Gsm’s uit België kunnen worden gebruikt in Saudi-Arabië.

Internet is pas sinds 1999 toegelaten in Saudi-Arabië. Door de overbelasting van het telefoonnet is de downloadsnelheid traag. Bovendien worden de internetsites gescreend door een firewall, die o.a. onzedelijke en politiek gevoelige sites blokkeert.

Betalen in Saudi-Arabië

Alle courante kredietkaarten (Visa, MC en American Express) worden gebruikt. De lokale munt Saudi Riyal is vrij inwisselbaar met de US $, en heeft een vaste wisselkoers (1 US $ = 3.75 Saudi Riyal). 1 Saudi Riyal wordt verder onderverdeeld in 100 halalas. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 Saudi Riyal. Verder zijn de volgende muntstukken in omloop: 1, 5, 10, 25 en 50 halalas.

Werkuren in Saudi-Arabië

Privébedrijven en overheidsinstellingen zijn geopend van zondag t/m donderdag. Het weekend valt in Saudi-Arabië sinds juli 2013 op vrijdag en zaterdag.

Sommige bedrijven werken van 8u00 tot 17u00, andere bedrijven werken van 8u00 tot 12u30 en van 16u30 tot 19u30. Alle overheidsinstellingen, privébedrijven, winkels en restaurants zijn verplicht te sluiten tijdens de dagelijkse gebedstijden die verplicht zijn voor iedere moslim. Het schema van de gebedstijden verschilt van dag tot dag en van stad tot stad, afhankelijk van de stand van de zon, en wordt dagelijks gepubliceerd in de Saudische (Engelstalige) kranten.

Voltage, stekkers

Overzicht van stekkers, netspanning en frequentie per land

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Er is enkel vrijaf tijdens de religieuze feestdagen Eid Al-Fitr en Eid Al-Adha. De nationale feestdag (23 september) is dus geen vrije dag.

U plant beter geen zakenreizen:

 • gedurende de vastenmaand ramadan
 • in de periode van de hadj, de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka, wanneer heel wat overheidsinstellingen en bedrijven 2 tot 3 weken vakantie nemen
 • tijdens de heetste zomermaanden juli en augustus, omdat vele bedrijfsleiders lange familievakanties buiten Saudi-Arabië doorbrengen

In Saudi-Arabië wordt de islamitische hidjra-kalender gebruikt. Deze kalender startte op de dag dat de profeet Mohammed van Mekka naar Medina verhuisde. Een hidjra jaar telt 12 maanden en in totaal 354 of 355 dagen. De islamitische datum moet verplicht gebruik worden in officiële documenten.

Nuttige adressen

Ambassade van België in Saudi-Arabië
Diplomatic quarter Main Road 2 Lot n° A2, 11693 RIYADH, Saudi Arabia
T: +966 11 488 28 88 | F: +966 11 488 20 33
E: riyadh@diplobel.fed.be
https://saudiarabia.diplomatie.belgium.be/nl

Ambassadeur mevr. Dominique MINEUR

Ambassade van Saudi-Arabië in België
Louisalaan 326, bus 12 ét, B-1050 ELSENE
T: +32 2 649 20 44 | F: +32 2 647 24 92
E: beemb@mofa.gov.sa
www.mofa.gov.sa

Ambassadeur de hr. Khalid JINDAN

Arab-Belgian-Luxembourg Chamber of Commerce
Mignot Delstanchestraat 60, B-1050 BRUSSEL
T: +32 2 344 82 04  | F: +32 2 347 57 64
E: info@ablcc.org
www.ablcc.org

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Saudi-Arabië