U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken voor de laatste updates en informatie over COVID-19 in Saudi-Arabië.

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u gemakkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten hebt u nodig

 • Internationaal paspoort, minstens nog zes maand geldig na vertrek uit Saudi-Arabië
 • Visum (E-visa)

E-visa kan door iedereen vooraf online aangevraagd worden of bij aankomst op de luchthaven. Het visum is één jaar geldig, met een maximum verblijf van drie maanden aaneensluitend. 

Het Saudisch visum kan aangevraagd worden voor business of toeristisch gerelateerde activiteiten en voor het bijwonen van de Umrah-bedevaart. De enige uitzondering waarvoor het e-visa niet geldig is, is tijdens het Hajj seizoen. 

Vrouwelijke reizigers dienen niet langer vergezeld te zijn door een man. Reizigers die het land betreden met een toeristenvisum mogen niet werken noch studeren, kunnen geen bankrekening openen of handelingen verrichten waarvoor een verblijfsvergunning nodig is (iqama). 

Welke taal wordt er gesproken

Arabisch is de officiële taal. Saudi's spreken vlot Engels.

Wat is het uurverschil met België

 • Tijdens Belgisch winteruur: + 2 uur
 • Tijdens Belgisch zomeruur: + 1 uur

Reizen naar Saudi-Arabië

Er is geen rechtstreekse vlucht tussen Saudi-Arabië en België. De belangrijkste Europese luchtvaartmaatschappijen die lijnvluchten uitbaten met Saudi-Arabië zijn British Airways, Lufthansa, KLM en Swiss. Ook regionale luchtvaartmaatschappijen hebben goede verbindingen met Europa: Emirates, Etihad, Qatar Airways, Turkish Airlines and Saudi Airlines.

Er zijn 3 internationale luchthavens in Saudi-Arabië:

 • King Khaled International Airport in Riyad
 • King Abdulaziz International Airport in Djedda 
 • King Fahd International Airport in Dammam

Reizen in Saudi-Arabië

De grote steden in Saudi-Arabië zijn zeer uitgestrekt, waardoor de afstanden groot zijn. Bovendien worden er in Riyad weinig straatnamen gebruikt, en als er een straatnaambord aanwezig is, bevat die vaak alleen een Arabisch opschrift, zodat het niet echt aan te raden is een wagen te huren, zeker niet bij een eerste bezoek. In Djedda en de Oostelijke provincie is de straataanduiding wel beter en meestal ook tweetalig (Arabisch – Engels).

In de steden maakt u best gebruik van Uber of Kareem. Zij rekenen tussen de 30 en 80 Saudi Riyal (SAR) (€ 7 - €20) aan, afhankelijk van de afstand.

De meeste taxichauffeurs spreken geen Engels en kunnen geen kaart lezen. 

Hotels in Saudi-Arabië

Een hotelkamer in een vijfsterrenhotel in Riyadh kost gemiddeld 800 tot 1800 Saudi Riyal (€ 200 - €450), in andere steden 650 – 800 Saudi Riyal (€160 - €200). De prijs kan variëren tijdens het Saudi seizoen van oktober tot april. Alle bekende hotelketens hebben vestigingen in Saudi-Arabië die u gemakkelijk online kunt reserveren.

Communicatie in Saudi-Arabië

De internationale code voor Saudi-Arabië is +966. Gsm’s uit België kunnen worden gebruikt in Saudi-Arabië.

Hoewel internet pas sinds 1999 toegelaten is in Saudi-Arabië, heeft het land snel bijgebeend en beschikt intussen over een snelle downloadsnelheid met behulp van 5G. Internetsites worden gescreend door een firewall, die o.a. onzedelijke en politiek gevoelige sites blokkeert.

Betalen in Saudi-Arabië

Alle courante kredietkaarten (Visa, MC en American Express) worden gebruikt. De lokale munt Saudi Riyal is vrij inwisselbaar met de US $, en heeft een vaste wisselkoers (1 US $ = 3.75 Saudi Riyal). 1 Saudi Riyal wordt verder onderverdeeld in 100 halalas. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 Saudi Riyal. Verder zijn de volgende muntstukken in omloop: 1, 5, 10, 25 en 50 halalas. Halals worden niet langer gebruikt.

Werkuren in Saudi-Arabië

Privébedrijven en overheidsinstellingen zijn geopend van zondag t/m donderdag. Het weekend valt in Saudi-Arabië sinds juli 2013 op vrijdag en zaterdag.

Voltage, stekkers

Overzicht van stekkers, netspanning en frequentie per land

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

 • Religieuze feestdagen: Eid Al-Fit & Eid Al-Adha
 • Nationale feestdag: 23 september
 • Founding Day: 22 februari

U plant beter geen zakenreizen:

 • gedurende de vastenmaand ramadan
 • in de periode van de hajj, de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka, wanneer heel wat overheidsinstellingen en bedrijven 2 tot 3 weken vakantie nemen
 • tijdens de heetste zomermaanden juli en augustus, omdat vele bedrijfsleiders lange familievakanties buiten Saudi-Arabië doorbrengen

In Saudi-Arabië wordt de islamitische hidjra-kalender gebruikt. Deze kalender startte op de dag dat de profeet Mohammed van Mekka naar Medina verhuisde. Een hidjra jaar telt 12 maanden en in totaal 354 of 355 dagen. De islamitische datum moet verplicht gebruik worden in officiële documenten.

Nuttige adressen

Ambassade van België in Saudi-Arabië
Diplomatic quarter Main Road 2 Lot n° A2, 11693 RIYADH, Saudi Arabia
T: +966 11 488 28 88 | F: +966 11 488 20 33
E: riyadh@diplobel.fed.be
https://saudiarabia.diplomatie.belgium.be/nl

Ambassadeur Mr. Pascal H. Grégoire

Ambassade van Saudi-Arabië in België
Louisalaan 326, bus 12 ét, B-1050 ELSENE
T: +32 2 649 20 44 | F: +32 2 647 24 92
E: beemb@mofa.gov.sa
www.mofa.gov.sa

Ambassadeur Mr. Abdulrahman S. Alahmed

Arab-Belgian-Luxembourg Chamber of Commerce
Mignot Delstanchestraat 60, B-1050 BRUSSEL
T: +32 2 344 82 04  | F: +32 2 347 57 64
E: info@ablcc.org
www.ablcc.org

ECCKSA - European Chamber of Commerce in the Kingdom of Saudi Arabia
3291 Al Katip St, Al Mathar Ash Shamali, RIYADH 12334, Saudi Arabia
E: secretariat@eccksa.eu
https://eccksa.eu/

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Saudi-Arabië