U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

De Republiek San Marino is een actief zakencentrum dat hoofdzakelijk bestaat uit kleine ondernemingen met minder dan 9 werknemers. San Marino heeft in 2002 een 'Samenwerkingsovereenkomst en douane unie' afgesloten met de Europese Unie. Het land heeft eveneens een groot aantal bilaterale en multilaterale overeenkomsten ondertekend, o.a. met België.

Tot in 2000 kon de Republiek San Marino rekenen op een begrotingsoverschot. Dankzij het bankgeheim en de naamloze vennootschappen was de Republiek een fiscaal paradijs. Vanwege de internationale druk heeft San Marino zich moeten aanpassen en hebben de autoriteiten toonaangevende maatregelen op vlak van geldrecyclage uitgevaardigd. Sindsdien staat San Marino niet meer op de 'black list'. In 2010 heeft San Marino ook verschillende "Overeenkomsten inzake uitwisseling van belastinggegevens" ondertekend met de meeste landen. 

Deze ommekeer heeft echter zwaar toegeslagen op de economie van het land. Op 10 jaar tijd zijn de bankdeposito's gedaald van 15 naar amper 5 miljard euro. Van de 12 banken die San Marino rijk was, blijven er slechts 5 over.

De overheid heeft de tekorten voldaan en het spaargeld van de burgers is gevrijwaard gebleven, maar de schatkist is leeg. Tegenover een bbp van 1,4 miljard euro (groei van 8,3% in 2021) staat een overheidsschuld van bijna 1,3 miljard euro (stijging tot 105% van het bbp in 2021, i.t.t. 32% van het bbp in 2019). 

De COVID-19 pandemie heeft de crisis versneld, wat leidde tot een daling van het bbp met 6,6% in het jaar 2020. Gezien San Marino geen deel uitmaakt van de Europese Unie, kan het ook geen aanspraak maken op het 'EU Recovery Fund'. Na een opmerkelijk herstel van het bbp met meer dan 8% groei in 2021, wordt voor 2022 een gecertificeerde stijging van 4,6% genoteerd. De statistieken voor 2023 blijven daarentegen steken op ongeveer 1,2%.

De belangrijkste economische sectoren zijn de industrie, bank- en financiële diensten, handel, toerisme, landbouw en ambachten.  

  • Industrie: vooral kmo's actief in de keramieksector, textielsector (kleding), rubber/chemische producten, papier en leder.

San Marino heeft sinds enkele jaren de digitalisering van het land als prioriteit gesteld. De 'Agenda Digitale Samarinese' is het digitale ontwikkelingsplan van de Republiek San Marino betreffende de nationale strategie en de structurele ingrepen in het proces van technologische innovatie. In het licht hiervan werd 'San Marino Innovation' - Instituut voor de Innovatie van San Marino - opgericht.

  • Landbouw: circa 2.600 hectare: wijndruiven, olijven, graanproductie, fruit, voedergewassen, peulvruchten en groenten.

San Marino wil de 'eerste biologische staat' worden, op vlak van bio-toerisme, landbouw en consumptie van lokale biologische producten op alle niveau's: in de horeca, catering, school- en ziekenhuiscatering, ...

  • Dienstensector: financiële bemiddeling, bankactiviteiten en toerisme. Voor de COVID-19 pandemie werd San Marino jaarlijks door 2 miljoen toeristen bezocht. 

Overzicht bbp volgens sector - jaar 2023 (laatste beschikbare cijfers) 

  1. Industrie: 33,3%
  2. Financiële- en verzekeringsactiviteiten: 17,6%
  3. Diensten: 13,6%
  4. Openbare diensten en defensie; Verplichte Sociale Zekerheid: 12,9%
  5. Handel: 13,5%
  6. Bouwsector: 5,9%
  7. Transport en communicatie: 2,4%
  8. Toerisme: 0,6%
  9. Landbouw: 0,1%

Overzicht van bedrijven actief per sector - december 2022 (laatste beschikbare cijfers) 

  1. Diensten: 51,9%
  2. Handel: 22%
  3. Industrie: 9,6%
  4. Bouwsector: 7,4%
  5. Horeca: 3,8%
  6. Transport en opslag: 2,2%
  7. Financiële en verzekeringsactiviteiten: 1,8%
  8. Landbouw: 1,2%
Bronnen

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in San Marino