U bent hier

Rwanda in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Rwanda
Hoofdstad
Kigali (1,26 miljoen inwoners)
Oppervlakte
26.338 km² (= 0,9 x België)
Aantal inwoners
12 miljoen
Staatshoofd
President Paul Kagame
Regeringsleider
Eerste minister Eduard Ngirente
Taal
Kinyarwanda, Frans en Engels (officieel), Swahili
Munt
Rwandese frank (RWF) Wisselkoers
Belangrijke steden
Naast Kigali zijn er geen steden in Rwanda die meer dan 100.000 inwoners tellen.

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
10 miljard USD (522 miljard USD in België)
BBP/Capita
798 USD (45.205 USD in België)

Economische vooruitzichten

De economie van Rwanda heeft zwaar geleden onder de genocide in 1994. Door het grote verlies aan mensenlevens, het niet onderhouden van de infrastructuur, de plundering en verwaarlozing van belangrijke geldgewassen daalde het BBP sterk en werd het vermogen van het land om private en externe investeringen aan te trekken vernietigd. Het land is sindsdien sterker geworden, voornamelijk gedreven door de dienstensector en de landbouwsector. Ook snel groeiend zijn onroerende goederen en zakelijke diensten. De economie is duidelijk teruggekaatst van de wereldwijde recessie, maar er is nog een lange weg te gaan om de langetermijndoelstellingen van de regering te halen.

Belangrijke Rwandese exportgoederen zijn koffie, thee, huiden, tin en erts. Goud, waarvan de export naar de Verenigde Arabische Emiraten sinds 2016 is toegenomen, is nu een belangrijk exportproduct. Belangrijke goederen die Rwanda importeert zijn voedingsmiddelen, machines & uitrustingen, staal, cementproducten voor de bouwsector, aardolieproducten en bouwmaterialen. Kansen liggen momenteel in woningen en onroerend goed, bouw, energie, commerciële landbouw en voedselverwerking, afbreekbare verpakkingen, ICT, telecommunicatie en zakelijke diensten.

De Vision 2020-programma's rekenen op 11,5% groei tegen 2020 om zo een Midden-Inkomensland te worden.

Het gebrek aan buitenlandse valuta is nadelig voor de Rwandese economie. De autoriteiten proberen deze tekorten te ondervangen door een importvervangingsbeleid aan te nemen en "Made in Rwanda" -aankopen te bevorderen.

De Rwandese economie wordt gekenmerkt door een grote afhankelijkheid van zowel buitenlandse hulp als invoer. Het is ook niet immuun voor externe schokken of budgettaire risico's. Meer dan 70% van de bevolking is afhankelijk van landbouwactiviteiten. Hoewel er een aantal interessante vorderingen worden gemaakt in de dienstensector, is deze nog verre van volgroeid.

Rwanda behoort, na Mauritius en Zuid-Afrika, tot de top drie van landen in Afrika voor ‘ease of doing business’. Voor het registreren van een onderneming staat Rwanda op nummer één. Ook de Rwandese publieke sector is efficiënt en goed georganiseerd. Radicale hervormingen die het voor bedrijven eenvoudiger hebben gemaakt om krediet te krijgen, belastingen te betalen en een bedrijf te starten, hebben de ratings van Rwanda in het 'Doing Business Report' van de Wereldbank verhoogd. Rwanda stijgt hoog in de richting van haar visie 2020 om het Singapore van Afrika te worden.

De regering heeft ook een expansief financieel beleid omarmd om armoede te verminderen door onderwijs, infrastructuur en voorzieningen te verbeteren, buitenlandse en binnenlandse investeringen aan te moedigen en een marktgerichte hervorming na te streven. Rwanda is toegetreden tot de Oost-Afrikaanse Gemeenschap en stemt het budget-, handels- en immigratiebeleid af met zijn regionale partners.

De economie van Rwanda ontvangt substantiële monetaire steun via het HIPC-initiatief (Heavily-Indebted Poor Countries) gesponsord door het IMF en de Wereldbank. Donoren financieren 48% van het budget van Rwanda. De regering zet echter verdere veranderingen door om buitenlandse investeringen te stimuleren en de afhankelijkheid van donorhulp te verminderen. 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Rwanda