U bent hier

Wet- en regelgeving

Invoerrechten en -documenten

Het is heel belangrijk voor beide partijen om alle afspraken en engagementen op papier te zetten. Het is ook sterk aan te bevelen om het advies in te winnen van een juridisch expert die vertrouwd is met de Roemeense wetgeving van zodra u de eerste stappen zet voor het opstellen van een contract.

Sanitaire en fytosanitaire maatregelen

Het ministerie van landbouw en plattelandsontwikkeling is de regelgevende instantie op het gebied van gewasbescherming, quarantaine van gewassen en gewasbeschermingsmiddelen. Het coördineert en controleert de toepassing van specifieke wetgeving door de nationale fytosanitaire autoriteit (http://www.madr.ro/fitosanitar.html). De ‘National Sanitary Veterinary and Food Safety Authority’ (ANSVSA) - http://www.ansvsa.ro/ - is de nationale bevoegde autoriteit met betrekking tot voedselveiligheid, dierengezondheid en dierenwelzijn. Meer informatie is beschikbaar in het PDF-document via deze link http://ec.europa.eu/food/fvo/controlsystems_en.cfm?co_id=RO

Normen en certificaten

Als lid van de Europese Unie zette Roemenië de hele set van sanitaire-veterinaire eisen, zoals goedgekeurd door de Europese Unie, om in nationale wetgeving. Op dit moment zijn alle uitvoercertificaten volledig in overeenstemming zoals door de EU gevraagd. Certificaten moeten worden opgesteld in de officiële taal van de lidstaat van bestemming en die van de lidstaat waar de grensinspectie plaatsvindt, of vergezeld gaan van een eensluidende vertaling in de Roemeense taal.

De ANSVSA is de bevoegde autoriteit voor het verstrekken van de specifieke vergunningen en certificaten.

Specifieke vragen over reglementering?

Contacteer onze specialisten via reglementering@fitagency.be

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Roemenië