U bent hier

Roemenië in cijfers

Officiële naam
Roemenië
Hoofdstad
Boekarest (1.920.610 inwoners)
Oppervlakte
238.391 km² (= 7,8 x België)
Aantal inwoners
21.729.871 (juli 2014)
Staatshoofd
President Klaus Iohannis
Regeringsleider
Mihai Tudose
Taal
Roemeens
Munt
Roemeense leu (RON) Wisselkoers
Belangrijke steden
Iași (321.606 inwoners), Cluj-Napoca (304.527), Timişoara (303.737), Constanţa (297.251)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
188 miljard USD (468 miljard USD in België)
BBP/Capita
9.523 USD (41.271 USD in België)

Economische vooruitzichten

Na een cumulatieve krimp van 7,6% tijdens de periode 2009-2010, als gevolg van de wereldwijde economische crisis, wint het bbp vanaf 2011 steeds terrein. Het reële bbp oversteeg de groeiverwachtingen tijdens de periode 2013-2016 met een jaarlijkse groei van 3,5% à 4,5%. Hierdoor was Roemenië één van de EU-lidstaten met de hoogste economische groei.

De economische activiteit zal naar verwachting verder toenemen in de komende jaren (3,2% in 2017 en 3,3% in 2018), zoals aangegeven door de huidige ontwikkelingsindicatoren die vooral bepaald worden door de industriële productie en de kleinhandelsverkoop in het bijzonder. De sterke groei in de automobielsector leverde de grootste bijdrage aan de goede prestaties van de industriële sector in het algemeen, terwijl een betere toegang tot externe markten eveneens een gunstig effect had op de industriële expansie.

In de komende jaren zal de jaarlijkse inflatie blijven dalen (1,4% in 2017). Dit proces wordt ondersteund door de aanhoudende sterkte van alle componenten van de economische beleidsmix (monetair beleid, belastinginkomsten, vermindering van het accijnstarief, loonbeleid, enz.).

Door de economische groei zal de situatie op de arbeidsmarkt naar verwachting lichtjes verbeteren. De stijgende tewerkstellingscijfers en het aantal gewerkte uren zullen de negatieve demografische ontwikkelingen compenseren. De werkende bevolking zal dus naar verwachting gemiddeld met 0,3% groeien en het aantal werknemers zal jaarlijks toenemen met 0,7%.

Het begrotingstekort zal onder de grens van 3% van het bbp blijven.

Het tekort op de lopende rekening zal naar verwachting redelijk dicht in de buurt van het niveau van 2013 liggen (tussen 1% en 2% van het BBP).

Er wordt voorspeld dat de buitenlandse directe investeringen zullen stijgen en hun aandeel in het BBP van 2,6% tot 3% zal aangroeien.

Volgens zijn macro-economische basisgegevens lijkt Roemenië op middellange termijn af te stevenen op een duurzame groei, terwijl de eigenlijke resultaten afhangen van regionale, Europese en mondiale ontwikkelingen.

Meer weten:

http://ec.europa.eu/europe2020/europe-2020-in-your-country/romania/country-specific-recommendations/index_en.htm - European Commission

www.gfmag.com/global-data/country-data/romania-gdp-country-report - Global Finance

Roemeens Nationaal Instituut voor de Statistiek

Ministerie van Economie en Financiën

Het CIA World Factbook is een klassieker onder de websites. Hier vindt u een volledige beschrijving van de geografie, de politiek, de internationale relaties en de economie.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Roemenië