U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Welke reisdocumenten hebt u nodig

Binnen EU-verband heeft de Belgische bezoeker enkel een geldige identiteitskaart nodig. Dit geldt ook voor reizen naar Portugal.

Welke taal wordt er gesproken

De zakentaal is overwegend Portugees. De jongere generatie beheerst over het algemeen wel goed het Engels. Sommige ouderen zijn (ook) het Frans machtig, maar dat wordt eerder zeldzaam.

In Portugal is de officiële taal Portugees. Daarnaast spreek 27% van de bevolking Engels, 24% spreekt Frans en 10% spreekt Spaans.

Wat is het uurverschil met België

Portugal = GMT

Het is in Portugal 1 uur vroeger dan in België.

Reizen naar Portugal

Er zijn heel veel internationale luchtvaartmaatschappijen die op Portugal vliegen en dit zowel op Lissabon, Porto als Faro. Vanuit Brussel hebben Brussels Airlines en Ryanair regelmatige verbindingen naar Lissabon en Porto. Ook TAP verbindt Brussel met Lissabon. Vanuit Charleroi kan men met Ryanair regelmatig rechtstreeks op Faro en Porto vliegen.

TAP biedt meerdere vluchten per dag aan tussen Lissabon en Porto.

Reizen in Portugal

Van de luchthaven naar het centrum

In Lissabon airport kan men een taxi nemen (€ 15 en enkel grote stukken bagage kunnen extra kosten met zich meebrengen) waarbij men best op voorhand vraagt hoeveel de rit zal kosten of men kan met de metro (€0,50 voor de metrokaart dat men kan opladen en blijven gebruiken en €1,50 per rit) naar het centrum van de stad rijden. Er is ook een speciale toeristenbus, de ‘Aerobus’ (ticket €4), die van de luchthaven naar het centrum van de stad rijdt. Een verplaatsing van de luchthaven naar het centrum van Lissabon duurt met de taxi ongeveer 20 minuten (7 kilometer).

Met de online-applicaties: Uber, Bolt (Taxify) en Kapten kan u met geluk voor minder dan €8 van de luchthaven naar het centrum van Lissabon.

Verplaatsingen in de stad

In elke Portugese stad zijn taxi’s beschikbaar. Taxi’s hebben vaste standplaatsen op diverse punten in de stad, maar ze kunnen ook worden tegengehouden. Taxi's zijn relatief goedkoop. De prijs geldt per kilometer, ongeacht het aantal passagiers. Wel kunt u in de stad een toeslag verwachten voor het vervoer van bagage. Zie er op toe dat de chauffeur in alle andere gevallen zijn meter aanzet. Zo komt u na een rit niet voor onaangename verrassingen te staan. De taxichauffeurs hebben de laatste jaren een slechte reputatie gekregen. Houd u dus strikt aan de afgesproken prijs of de meterprijs. Om gesjoemel met de tarieven op te sporen en te bestraffen, controleren politiemannen in burger dagelijks de taxi’s. Hou rekening met veel opstoppingen, vooral tijdens de spits (07.00-09.00) en (17.00-19.00), waardoor kleine ritjes vrij lang kunnen duren. Een kleine fooi of het bedrag naar boven afronden wordt gewaardeerd. 

Natuurlijk biedt de stad ook openbaar vervoer aan: metro, bus (autocarros) en tram (eléctrico). De metro is vrijwel altijd op tijd en rijdt frequent. Door de week is de wachttijd maximum 5 minuten, in het weekend kan dit tot maximum 12 minuten oplopen. Het bus- en tramverkeer is eveneens vrij frequent en stipt.  

U kan fietsen huren door de applicaties te downloaden. Gira voor fietsen die u kan gebruiken en op verschillende locaties in de stad kan plaatsen. Lime voor elektrische steps die u snel naar uw bestemming kunnen brengen, deze kan u eender waar in de stad oppikken en terugplaatsen. Uber heeft nu ook elektrische fietsen in Lissabon die u kan gebruiken en op verschillende locaties in de stad kan terug plaatsen. Emov biedt elektrische auto’s van ECD aan.

Reizen naar andere steden

Op de routes Faro-Lissabon-Coimbra-Porto-Braga en Lissabon-Algarve rijden sneltreinen, de zogenaamde Rapido’s (Alpha Pendular). Voor deze treinen betaalt men een speciale toeslag. Deze treinen zijn zeer comfortabel en verbinden het zuiden met de hoofdstad in ongeveer 2u30. Er rijden meerdere treinen per dag in beide richtingen.

De Intercity’s (Intercidades), stoppen frequenter en zijn goedkoper. Deze treinen kennen twee klassen: Conforto en Turista. Om comfortabeler te reizen, wordt aangeraden om de tickets op voorhand te kopen. De prijs van een treinticket tussen Faro en Lissabon is bijna hetzelfde als de tolgelden die men op de autosnelweg tussen beide steden moet betalen.

Ten slotte zijn er ook regionale treinen (InterRegional). Dit zijn boemeltreinen die dezelfde weg afleggen als de Intercity’s maar waarbij vaak moet overgestapt worden en lange wachttijden gebruikelijk zijn.

Tussen de meeste steden en dorpen rijden ook bussen. De bussen zijn vaak beter en sneller dan de treinen. Veel reisbureaus verkopen buskaartjes of laten zelf bussen rijden.

Om u te verplaatsen naar een andere stad kan u ook steeds een taxi nemen. De chauffeur kan de taximeter gebruiken of er wordt van tevoren een vast bedrag afgesproken. Daarbij mag de chauffeur zich ook voor de terugreis laten betalen.

Carpoolingapplicaties zoals boleia en blablacar zijn ook populair en betrouwbaar in Portugal

Hotels in Portugal

Portugal beschikt in de grote steden Lissabon en Porto over een groot aantal eersteklas hotels en restaurants. De prijzen liggen hier op internationaal niveau en zijn seizoensgebonden, mei tot en met augustus zijn de duurste maanden. In Portugal kan men ook terecht in aantrekkelijke estalagens (eenvoudige gastenhuizen) en in de zogenaamde pousadas, hotels die vaak in prachtige historische gebouwen zijn gevestigd.

Ook is er een grote opkomst van bekende verhuurplatformen zoals AirBNB en Booking.com. Meer en meer personen bieden kamers aan tegen soms heel aantrekkelijke prijzen.

Voltage, stekkers

Portugal heeft dezelfde netspanning en voltage als in België, Belgische stekkers zijn bruikbaar in Portugal. Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Restaurants

Er is een waaier aan sterrenrestaurants te vinden in het land, maar men kan in Portugal ook heel goed eten in goedkopere etablissementen. Zo wemelt het in de oude binnenstad van Lissabon van de kleine, gezellige lunchbars, restaurants en pastelarias waar men goed en goedkoop kan eten.

In restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk, in een (snack)bar wordt een kleine fooi gewaardeerd. 
Ook zijn er populaire apps waarmee men eten aan huis kan laten leveren zoals Uber Eats, Bolt Food, en Glovo.

Mondmaskers hoeven niet langer gedragen te worden in restaurants en cafés.

Betalen in Portugal

Volgens een verslag van Banco de Portugal van 2016 is Portugal het land in de eurozone waar bankkaarten het meest gebruikt worden. Iets meer dan 70% van alle betalingen in 2016 gebeurden met bankkaarten. Het gemiddelde in de eurozone ligt rond de 45%. ATM-machines kunnen over de hele stad gemakkelijk gevonden worden. Cheques worden elk jaar minder belangrijk in Portugal. 

Bijna overal kan er met de kaart betaald worden, toch zijn er een aantal kleinere zaakjes waar enkel nationale bankkaarten geaccepteerd worden. Hou rekening met de transactiekosten bij het afhalen uit de ATM-machines.

Werkuren in Portugal

Er zijn geen uniforme openingstijden.

Gemiddelde openingstijden zijn:

Bedrijven: 9.00 – 13.00u en 14.30 – 18.00u (maandag t/m vrijdag)

Winkels: 9.00 – 13.00u en 15.00 – 20.00u (maandag t/m vrijdag)
              9.00 – 13.00u (zaterdag)

Shoppingcenters/hypermarkten: 10.00 – 23.00u (elke dag van de week ook in de weekends en op feestdagen), op vrijdag en zaterdag tot 24u

Banken: 8.30 – 15.00u (maandag t/m vrijdag)

Overheid: 9.00 – 13.00u en 14.00 – 18.00u (maandag t/m vrijdag)

Postkantoren: 9.00 – 18.00u (maandag t/m vrijdag) 

Sluitingsuren

Portugezen hechten veel aandacht aan hun (warme) maaltijden en trekken vrij veel tijd uit voor een vaak copieuze lunch (tussen 13.00 en 15.00u) en een goed diner (meestal pas vanaf 21.00 uur).

In de Algarve, het zuiden van Portugal, houdt men sterk aan de middagrust en zijn de meeste bedrijven gesloten tussen 12.30-13.00u en 15.00u. Vooraf informeren is dus noodzakelijk.

Meestal is het op vrijdagnamiddag niet meer opportuun om nog te proberen aan (ingewikkelde) business te doen.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

De zomervakantie loopt ruwweg vanaf medio juli tot medio september. In deze periode staan alle activiteiten op een laag pitje. Hetzelfde geldt tijdens de wintervakantie, die loopt van midden december tot midden januari, en voor de Paasweek. De dagen vóór Pasen, Kerstmis en 31 december zijn meestal halve werkdagen.

Vaste feestdagen
1 januari: Nieuwjaarsdag
25 april: Bevrijdingsdag
1 mei: Dag van de arbeid
10 juni: Dag van Portugal 
13 juni: St. Antoon (alleen in Lissabon)
24 juni: St. Johannes (alleen in Porto)
15 augustus: Onze Lieve Vrouw Hemelvaart
5 oktober: Dag van de Republiek
1 november: Allerheiligen
1 december: Onafhankelijkheidsdag
8 december: Onbevlekte Ontvangenis Maria
25 december: Kerstmis

Veranderlijke feestdagen:
Februari: Carnaval    
Maart/april: Goede Vrijdag 
Maart/april: Pasen 
Mei/juni: Sacramentsdag/Corpo de Deus

Nuttige adressen

Flanders Investment & Trade

FIT Brussel (Hoofdzetel)
Koning Albert II-laan 37
1030 Brussel
Website: https://www.flandersinvestmentandtrade.com/nl/wat-doen-we
E-mail: info@fitagency.be
Tel: +32 2 504 87 11

FIT Lissabon
Rua Castilho 75 - 4°D
1250-068 Lisboa
Website: https://www.flandersinvestmentandtrade.com/export/landen/portugal
E-mail: lisbon@fitagency.com
Tel: +351 21 353 95 17
contact: Isabel Cró

Ambassades

Ambassade van België in Portugal
Rua Castilho 75 - 4°D
1250-068 Lisboa
Website: http://portugal.diplomatie.belgium.be/nl 
E-mail: lisbon@diplobel.fed.be
Tel: +351 21 317 0510

Ambassade van Portugal in België
Kortenberglaan 12
1040 Brussel
Website: https://www.bruxelas.embaixadaportugal.mne.pt/pt/
E-mail: bruxelas@mne.pt 
          marcacoes.bruxelas@mne.pt  (consulaire diensten)
          ambassade@ambassade-portugal.be
Tel: +32 (0) 2 286 43 60
Fax: +32 (0) 2 286 43 62

Gemengde Kamers van Koophandel

Portugees-Belgische-Luxemburgse Kamer van Koophandel (Câmara de Comércio Luso-Belga-Luxemburguesa)
Praça das Indústrias
AIP – Associação Industrial Portuguesa
3º Piso, Sala 25
1300-307 Lisboa
Portugal
Website: https://cclbl.com/
E-mail: comercial@cclbl.com 
          info@cclbl.com (geral)
Tel: +351 919 547 454 / +351 910 531 753

Belgisch-Portugese Kamer van Koophandel (Câmara de Comércio Belgo-Portuguesa)
15 Rue Sainte Gertrude
1040 Brussel
Webiste: http://www.ccb-portugal.be
E-mail: info@ccb-portugal.be
Tel: +32 (0) 2 230 83 23
Fax: +32 (0) 2 230 68 66

Specifieke informatie over Portugal - Bedrijfsvestiging in Portugal

AICEP

Av.ª Defensores de Chaves, 15 -7A,
1000-109 Lisbon
Portugal
Website: http://www.portugalglobal.pt/EN/Pages/Index.aspx 
E-mail: aicep@portugalglobal.pt    
Tel: +351 217 909 500 
     +351 808 214 214

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Portugal